Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

„Állati” kalandjaim a nagyvilágban és idehaza 1. rész

Öko-mesék sorozatunkban elsőként Szigetvári Krisztián történetei kerülnek bemutatásra a londoni mókusokról és a gibraltári majmokról...

Az elmúlt években utazásaim során számos élménnyel gazdagodtam és számos bájos dolgot is megéltem. Ezek közül a legkedvesebbek a soron következő állatos történetek.

 

1.      helyszín: Hyde Park – London, főszereplő: Mókus

 

Közhelyszámba megy, hogy lehet etetni a mókusokat a londoni Hyde Parkban, olyannyira szelídek. Jól hangzik ez, de egyszer át is kell élni! A Hyde Park kiterjedése óriási, néhány lépés után elvész a körülötte magasodó London, a természet lágy ölén érezzünk magunkat. És valóban jönnek a szelíd mókusok, futkároznak az emberek lába alatt. Én is próbálkozom ismerkedni az egyikkel, gyors tempóban süteményt kotrok elő a táskámból és kínálom neki. A járda melletti kerítés tetején állva fogyasztja el az odakínált kekszet, közben van időm lefotózni 50 centiméteres közelségből. Remek fotómodellek az itteni mókusok, ám rövidesen kiderül, hogy szelídségüknél csak a szemtelenségük nagyobb; miután lekváros közepű kekszemet óvatosan körberágja, a lekvárközepet gyanúsnak találva hanyagul arrébb hajítja és már újabb darabra ácsingózva tekint rám. Veszem elő az újabb kekszet, mohón hozzám szalad éles karmaival tenyeremhez érve kikapja a csemegét, melyet hóna alá gyűrve, vissza sem tekintve távozik egy közeli fára.

 

2.      helyszín: Gibraltár, főszereplők: majmok

 

Gibraltár igazán érdekes helyszín. 1704 óta az angolok birtokolják ezt a sziklát az Ibériai-félsziget csücskén, és úgy tartják az emberek, a különleges gibraltári majmok jelenléte összefüggésben van azzal, hogy brit felségterület ez a földdarab. (Olyasféle hiedelem ez, mint a londoni Tower udvarán sétáló hollók esete, amelyek szárnyát gondosan vágják, mert amíg a madarak el nem repülnek, fennáll a monarchia.) Európában páratlan látványosság a szabadon mászkáló berber makákók serege, de jó előre óva intenek az ismerősök, vigyázzak, mert lopnak. Ezt látnom kell, gondolom magamban, ahogy Línea de la Concepción spanyol-gibraltári határvároskán keresztülballagok és a túloldalon máris a pálmafákkal övezett Winston Churchill Avenue-n találom magam. A nemzeti park természetesen a hegytetőn van, de addig is remek élmény a tipikus angol telefonfülke és angol házak sora ezen a cseppet sem angolos éghajlaton. Egy falatnyi Anglia itt Afrika partjainál! Kell ennél több? Ezt bizony a majmok is kérdezhetik, mert a látogatói ösvény egyes szakaszain fürtökben lógnak a fákról, a turisták fényképezőgépeinek vakuvillanásai kereszttüzében sütkérezve. Én is lelkesen fotózom az egyébként bájos jószágokat, amikor hirtelen súlyt érzek a hátamon, majd valaki rám szól, hogy vigyázzak, nyitva a hátizsákom! Itt tényleg lopnak, veszélyes hely ez a Gibraltár!  A következő pillanatban látom ám, hogy egy csoport majom a hátizsákomból frissen megszerzett teásdobozomból szedegeti elő a filtereket és érdeklődve kóstolgatja, szaglászgatja, szívogatja azokat. Nagyon nem nyerhette el a tetszésüket, mert pár pillanattal később unott képpel arrébb dobták valamennyit, és mentek új zsákmány után. Az állatokat egyébként 100 font büntetés terhe mellett tilos etetni, de ezzel ők látszólag nem foglalkoznak. Én ellenben hálásan néztem utánuk, hogy nem az útlevelemet orozták el nagy buzgóságukban. Jól néztünk volna ki, ha egy ilyen helyes kis berber makákó beállít odahaza helyettem, kezében úti okmányommal és teafilteremmel!

 

Írta és fényképezte: Szigetvári Krisztián

 

Értékelés

Cikk értékelése: 5.00 (1 szavazat)

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

2012. november 10. 16:40
:-)


Érdemesek

 

 

csaladivilag

Szeriőz

Árnyékkormány

Hagyományok Újrahasznosítása

ad6kap6

Szociális bolthálózat