Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

​Programok a hétvégére

Alig kezdődött el az év, máris tele vagyunk izgalmas programokkal - szemezgessünk kicsit az e heti választékból! :)

 

 

Koncertek:

 

 

Kinetic Erotic, Markers Duo - Január 09. 20:30 - Gólya

 

 

 

A Kinetic Erotic személy szerint az apokalipszis három Lovasa, kiket már mindenki ismer látásból és személyesen is - missziójuk, hogy mindenkit csípőficamig táncoltassanak jazzes punkos őrületükkel, afrodiziákumként használva földhözbaszós ütemeiket és lágy szaximaxizásaikat. A bulika garantált, készüljetek váltóruhával, több indokból is!

 

Az este másik fellépője a szintén ismerhető Markers Duo - a Deus Ex Quartetből a két Márk - kik teljesen más, brutálisan mély zenei vízbe dobják a hallgatóságot, minden kegyelem nélkül. Zongorára és dobra (át)komponált számaik sokkal többet képesek mutatni, mint Havasi Drum'n'Piano projektje valaha, akármennyire is nehéz ezt elképzelni.

 

​​A koncertek után Kinetic Allstars dj szett várható, mindenki kedvenc és legutáltabb (mizan)tropikális slágereivel.

 

 

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál Nyitókoncert - ARTéfacts Ensemble - Január 9. 20:00 - Zeneakadémia

 

A görög „anamorphosis” kifejezés azokra a felismerhetetlenségig eltorzított képekre vonatkozik, amelyek csak bizonyos nézőpontból, például valamilyen tükör révén válnak láthatóvá. A téli időszak legjelentősebb újzenei fesztiválja, az Átlátszó Hang nyitókoncertjén elhangzó művek közül a bécsi és a budapesti Zeneakadémián egyaránt tanító Varga Judit műve viseli ezt a címet (a kompozíció, amelynek párdarabja a fesztivál zárókoncertjén lesz hallható, a berlini Heroines of Sound és az Átlátszó Hang felkérésére, az Ernst von Siemens Musikstiftung támogatásával készült, és ősbemutatóként hangzik el a koncerten). Az anamorfózis jelenségének ismerete ugyanakkor a többi darab megértésében is segítségünkre lehet. 

 

Napjaink egyik legeredetibb zeneszerzője, a Harvardon doktorált Ashley Fure, akitől a New York-i Filharmonikusok rendeltek művet tavaly, „Therefore I was” című darabjában a Parkinson-kór zenei képét rajzolja meg, azt, hogy a működő tudat és a működő test között megszűnt idegrendszeri kommunikáció miként okozza a személyiség torzulását. A fiatal lengyel szerző, Wojtek Blecharz és az egykor a párizsi IRCAM kutatórészlegét vezető olasz Marco Stroppa művei a zene térbeliségével játszanak, ekként torzítva a hangszerek identitását, a 20. század végi, úgynevezett „new complexity” legnagyobb alakja, Brian Feerneyhough pedig a befogadó időérzékének módosításával játszik a „Time and Motion Study I” című, már-már lejátszhatatlanul nehéz szóló basszusklarinét darabban. A műveket előadó Ensemble Interface 2009-ben alakult Frankfurt am Mainban, és a nagy múltú Ensemble Modern örökségét viszi tovább, amennyiben ez utóbbi hangszeres kurzusának hallgatóiból alakult.

 

A koncert előtt, 18.30-tól Fazekas Gergely vezetésével a fesztivál kurátorai és a nyitókoncert művészei közös beszélgetnek a fesztivál programjairól és interaktív beavató foglalkozást tartanak és az elhangzó művekről.

 

 

 

Aurevoir. Lemezbemutató - Január 11. 19:00 - Akvárium Klub

 

 

"Jó estét, Budapest!

 

Fényesítsétek a cipőket, mert január 11-én, az Akvárium Klub NagyHalljában bemutatjuk új nagylemezünket! A friss dalok mellett természetesen a régebbieket sem küldjük el nyaralni, és egy sokkal jobb, megújult műsorral térünk vissza a budapesti éjszakába, megnyitva ezzel 5. évünket."

 

Az Aurevoir. zsámbéki fiatalokból álló ethno-beat zenekar. 2015 márciusában hattagú együttesként kezdték pályafutásukat, a felállás többszöri változását követően jelenleg hét zenész alkotja a zenekart. A kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy magukat, illetve zenéjüket ne szorítsák szigorúan meghatározott műfaji keretek közé; az ethno-beat mint műfajmegnevezés arra utal, hogy leginkább a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban, e műfajok hatottak leginkább alkotó tevékenységükre, legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Zenéjükben koncepciózusan jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz.

 

A zenekar neve ("a viszontlátásra!") arra enged következtetni, hogy a könnyűzenében a konkrét, egymástól élesen elválasztható stílusok ma már nem figyelhetők meg, a könnyűzenei alkotások egyre inkább ezen stílusok keveredésének eredményeként keletkeznek. Az Aurevoir. elköszön a régi korszaktól, ezzel együtt pedig nyit az új felé, melyben ugyanakkor visszaköszönnek a korábban kialakult zenei stílusok.

 

 

Szimpla Rocks - éK Január 11. 20:00 - Szimpla Kert

 

 

Képzeld el, milyen lehet együtt lebegni a köddel az erdő félhomályában. Az érzést amikor rájössz, milyen kicsi vagy a világ legnagyobb hegyei mellett állva. Az utolsó hajnali sör ízét, miután ő kilépett az életedből. Üvöltő hangfalak mellett állva hallgatni a tömeg szívdobbanását. Rock. Hangos és provokatív, csendes és visszahúzódó.

 

 

Kerekes Band / Trans-Nomád Express Január 12. 20:00 - Müpa

 

A 25 éves fennállását 2020-ban ünneplő Kerekes Band az év nyitányaként ad koncertet a Müpában. Az ethno funk zenekar ezen az estén 2019-es keleti útjainak zenei élményeit, hatásait dolgozza át Trans-Nomád Expressen zakatoló élő produkcióvá. A kétszeres Fonogram-díjas, világszerte elismert formáció az ország egyik legmeghatározóbb világzenei együttese, amely népzenei gyökerű dalait a funk és a rock energiáival ötvözi, és az így létrejött megszólalást találóan csángó boogie-nak nevezi.

 

Az 1995-ben Egerből, akkor még Kerekes Együttes néven indult zenekar tíz éven át javarészt gyimesi és moldvai népzenére épülő táncházakat tartott és autentikus gyűjtéseiken alapuló lemezeket jelentetett meg, 2006-tól azonban ezt a főleg furulyás-kobozos zenei világot saját dalai szolgálatába állította és funkkal oltotta be, amitől a Kerekes Band egyedi tánczenéje azonnal világhódító útjára indult. Az így megjelent Pimasz című lemezüket a legrangosabb világzenei magazin, a Songlines a legjobb új kiadványok közé sorolta és a folytatásban is sorakoztak az egyre nagyobb elismerések, arany- és platinalemezek, díjak. Írtak filmzenét (Argo 2), koncerteztek Európa számos rangos fesztiválján, tavalyi, Rewind című legújabb albumukon pedig Jimi Hendrixtől a Prodigyn át a Daft Punkig mások slágereit „kerekesbandesítették”. A furulya sodró, pszichedelikus változatosságát előtérbe helyező eklektikus megszólalásuk most az ázsiai hatásokkal tovább színesedett, tehát garantáltan izgalmas lesz velük együtt felszállni az országokat átszelő Trans-Nomád Expressre.

 

 

 

 

Fesztiválok:

 

 

Átlátszó Hang 2020 Újzenei Fesztivál

 

 

 

Mikor: január 07. és január 20. (hétfő) 23:00 között

Helyszínek: Zeneakadémia, Műcsarnok, Három Holló Színpad, Trafó, Francia Intézet, FUGA, BMC - Koncertterem, Vakok Iskolája - MVGYOSZ Székháza, Fészek Művészklub, Várkert Bazár

 

 

Létezik női vagy férfi zene? Ezek női és férfi hangokból állnak? Másként hallgatnak férfiak női zeneszerzőket, mint férfiakat és fordítva? Lehet rovarhangokból kíséretet komponálni egy versenyműhöz? Vagy kézjelekkel vezetni egy elektronikus eszközökön játszó szólistát? Lehet beatbox hangokkal történetet mesélni? Létezik olyan zenemű, melynek két verziója van, melyek külön-külön és egyszerre is előadhatóak? Milyen általában a generatív művészet, van köze a genderhez?

 

Hetedik alkalommal rendezik meg Budapest különleges, kortárs zenei fesztiválját, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált. A korábbi évekhez hasonlóan, olyan fontos budapesti kulturális helyszíneken látogathatják a fesztivál programjait az újzene iránt érdeklődők, mint a Müpa, a Trafó, a Zeneakadémia vagy a Budapesti Francia Intézet. A programok közt lesznek nem csak koncertek – ősbemutatókkal tűzdelve –, hanem interaktív beavató foglalkozások,  kiállítások, családi programok és filmvetítések is. A fesztivál kiemelt témája pedig a női zenei alkotók munkája.

 

A tizennégy napos fesztivál célja új módszerekkel bemutatni, és ez által a közönséghez közelebb hozni az újzenét. A fesztivál felkérésére születő ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket is eljuttatnak a hallgatósághoz, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de Magyarországon szélesebb körben kevésbé ismertek. A koncertközönségnek miden alkalommal – az est programja előtt, vagy gyakran a darabok közé ékelve – interaktív bevezető előadásokat tartanak az események kurátorai, melybe mindenki bekapcsolódhat, és szórakoztató, kreatív módon kerülhet közelebb egy-egy kompozíció eszköztárához, zeneszerzői nyelvéhez.

 

A 2020-as fesztivál programjai közül több foglalkozik a női alkotók szerepével és lehetőségeivel a zenei életben. A szervezők különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy zeneszerző nők műveit is bemutassák. Kétnapos nemzetközi szimpóziumot is szerveznek MusicaFemina International címmel, melyen  kerekasztal beszélgetések és prezentációk mellett helyet kap a magyar női underground színtér fontos eseménye, a Ladyfest Budapest-nek a különkiadása is január 8-án este a Három Hollóban: magyar, lengyel és német fellépőkkel.

 

Az Átlátszó Hang 2020 Újzenei Fesztivál nyitó- és zárókoncertjén különleges pár-kompozíció hangzik el. A két összetartozó mű szerzője Varga Judit Erkel-díjas zeneszerző, a bécsi zeneakadémia professzora. A műveket az Átlátszó Hang és a berlini női zenei fesztivál, a Heroines of Sound rendelte a művésztől két német együttes számára. A fesztivál nyitókoncertjén, január 9-én a Zeneakadémia Solti termében az Ensemble Interface, míg a zárókoncerten a LUX:NM adja elő a két összefüggő pár-kompozíciót. Előbbin közreműködik Nagy Andrea, aki a Zeneakadémia elvégzése óta Freiburgban él, és basszusklarinét specialistaként Európa számos újzenei együttesével lép fel.

 

Az emberi hang különleges lehetőségeit mutatja meg január 10-én, a Müpában Frauke Aulbert operaénekes és Bartha Márk kétszeres magyar beatbox bajnok. A Voice Lab – az operától a beatboxig koncerten az énekhang különféle tradicionális és urbánus újításait mutatják be az előadók, esetenként  elektronikával, különféle szenzorokkal kiegészítve a szóló színpadi előadóművészet eszköztárát.

 

Január 11-én, a Trafó színpadán mutatkozik be a Studio Dan. A tíztagú együttes tagjai az újzene, jazz, zeneszínház területein egyaránt jártasak. Vinko Globokar 85 éves francia/szlovén zeneszerző számukra komponált Passaggio Verso Il Rischio, azaz Átjáró a kockázat irányába című félórás színpadi darabját

mutatják be többek közt, melyben a zenészek a szabadság kockázatával kell, hogy megbirkózzanak…

 

 

Tovább infó: http://atlatszohang.hu/, https://www.facebook.com/atlatszohang/

 

 

KéregFeszt az Aurórában

 

 

 

Mikor: 2020. január 10. (péntek) 18:00 - 2020. január 11. (szombat) 23:59

 

 

Kortárs Underground Összművészeti Miahelyzet!

 

CÉGES kollektíva, Flexible Juice, Matemorfózis Matek és Mozgás Műhely, Verőköltő, Kortárs Irodalmi Performansz, Átmenetileg Vidék, Magzat, Fotó- és Képzőművészeti Kiállítás, PontMost, Mozgás Workshop a SVUNG Kutatócsoporttal

 

 

Workshopok 20-20 főt tudnak befogadni, egy-egy workshop: 1500Ft

Wokhop + aznapi koncert: 2500Ft

Full all in one két nap + workshop: 3500Ft

 

 

Részletes program:

 

 

>>> 2020. 01. 10., péntek

 

KIÁLLÍTÁS }ingyenes{

 

18.00  Fotó- és Képzőművészeti kiállítás (megnyitó)

 

KONCERTEK + CÉGES  

 

20.00  Magzat

21.00  Átmenetileg Vidék

22.00  Flexible Juice

 

CÉGES vol.1 - HC Night

 

23.00  Kirba

00.00  DJ Frontin [PÉNZ]

01.00  Saboteur

02.00  b0h1

 

>>> 2020. 01. 11., szombat

 

WORKSHOP }Ingyenes, de regisztráció szükséges{

 

14.00  Mozgás workshop a SVUNG kutatócsoporttal

17.00  MateMorfózis Matek

 

FELÓLVASÓEST }ingyenes{

 

18.00  Kortárs Irodalmi Performansz

 

KONCERTEK + CÉGES

 

20.30  PontMost

21.30  Verőköltő

 

CÉGES vol.2 - Experi Night

 

23.00  Juhász Tamás [EXILES]

00.00  obwigszyh [EXILES]

01.00  Kirba

02.00  Zsábor Gaga

 

További Infó: https://www.facebook.com/events/746497979187797/

 

 

XVII. Stagediving Fesztivál a Dürer Kertben

 

Mikor: 2020. január 11. (szombat) 19:00 - 2020. január 12. (vasárnap) 04:00

 

 

A 17-dik Stagediving Fesztivál a Dürer Kert mindhárom termében várja a közönséget este hét órától egészen hajnalig.

 

 

 

Fellépők:

 

Cadaveres

Salvus

Leecher

Nova Prospect

Unforeesen

As Karma Brings

Sleepless

Needless

Nest Of Plague

Hortobágy Hardcore Crew (lemezbemutató)

 

 

További infó: http://www.durerkert.com/hu/programok/17-stagediving-fesztival

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.