Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

7. Friss Hús Rövidfilm fesztivál

2019 márciusában lesz a hetedik Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a Toldi Moziban. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket.


7. alkalommal is lesz Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. 2019-ben március 25. és 31. között lehet megnézni a legújabb hazai és nemzetközi rövidfilmes termést.


Évről évre egyre többen vagyunk, egyre gyorsabban fogynak a jegyek és egyre kevesebb az üres hely. Tavaly először volt LMBTQ+ szekciónk, idén egy volt Friss Hús, Tóth Barna az Oscar shortlistig jutott Susotázs című rövidfilmjével, egy másik, Tóth Luca pedig a Berlinale versenyprogramjába kapott meghívást, Lidérc úr című alkotásával.

A filmek mellett idén sem maradunk szakmai programok nélkül. Pitchfórum nélkül szinte nem is lehetne már Friss Hús, maradnak a kerekasztal-beszélgetések és a workshopok is, illetve idén először BDFF, azaz Budapest Debut Film Forum is lesz, amelyben 15 ország legígértesebb elsőfilmes projektjei mutatkoznak be.
A kiegészítő kulturális eseményeken, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon az elmúlt években több száz filmkedvelő vett részt. A Friss Hús az első sikeres fesztivál óta eltelt években szakmai programokkal, pitchfórummal és nemzetközi válogatással bővült: a programsorozat keretében éppúgy bemutatkoznak a jövő projektjei, mint az elmúlt két év magyar és nemzetközi rövidfilmes termésének legjava. A program emellett színes keresztmetszetét nyújtja a hazai egyetemeken és képzéseken zajló filmes munkának a diákok alkotásainak bemutatásával.

A Friss Hús magyar válogatásának filmjei évről évre eredményesen szerepelnek világszerte. Az 2016-os versenyprogram különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje sorra halmozta a nemzetközi fesztiválsikereket, majd Oscar-díjat is nyert. A hazai közönségnek a Friss Húson bemutatkozó filmek gyakran kerülnek be Cannes, Szarajevó, illetve egyéb A-kategóriás nemzetközi fesztiválok versenyprogramjába.


A második fesztivál óta a Friss Hús a kortárs magyar animáció egyik legnépszerűbb hazai bemutatkozó platformja. Többek között olyan fiatal alkotók formabontó animációi kerültek be a versenyprogramba, mint Andrasev Nadja A nyalintás nesze című filmje, amelyet előtte Cannes-ban díjaztak; a szintén ott debütált Superbia, amelyet Tóth Luca rendezett; vagy Bucsi Réka LOVE-ja, amely már több mint 120 fesztiválon vett részt és több mint 15 díjat nyert, 2018-ban pedig a Solar Walk, mely a Berlinale Audi Short Film Award-ját nyerte el.


Ahogy tavaly is, az animációs és az élő szereplős filmek külön kategóriában versenyeznek a magyar programban. A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, illetve a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről. 2018-ban először láthattak a nézők LMBTQ és horror témában rövidfilmes válogatást, mellyel a 7. Friss Húson is találkozhatnak majd.Hivatalos oldal: https://www.frisshusbudapest.com/

Fb oldal: https://hu-hu.facebook.com/frisshusbudapest/Forrás: Friss Hús Official

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.