Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Programajánló: Grafityisz – Pop-up kiállítás a magyar karikatúra 170 évéből

A CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében megvalósuló kiállítás és programsorozat célja az emlékezés és tisztelgés a magyar karikatúra kettős évfordulója előtt.

 

Vicclapok a 19. század második felétől, az első magyar illusztrált élclap, a Charivari-Dongó, a Jókai Mór által kiadott Üstökös vagy a Bolond Miska. A felsorolt kiadványok az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében is megtalálhatók. Októberben egy pop-up kiállításon keretében – többek között – ezeket is bemutatjuk a nemzeti könyvtárba látogatóknak. Mivel az élclapok virágkora a kiegyezés időszakára tehető, ezért ebből a korszakból számos más újsággal bővült a műfajt szolgáló lapok sora. A gyűjteményben szerepel az első politikai vicclap, a Borsszem Jankó és a Pikáns Lapok is. Az I. és a II. világháború közötti sajtótermékek közül fellelhetők Az Ojság, a Pesti Posta, a Szabad száj és a Pesti Izé karikatúrái is, de az érdeklődők találkozhatnak a 20. század legismertebb újságjával, a majd 50 évig, azaz 1993-ig működő Ludas Matyival is.

 

A CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében megvalósuló kiállítás és programsorozat célja az emlékezés és tisztelgés az évforduló előtt. Mint utódok csak a múltat felidézve és a jelent bemutatva tudunk képet adni a hazai humor természetéről és jelentéséről a következő nemzedékeknek.

 

2015-ben az Országos Széchényi Könyvtárban a Borsszem Jankótól – Ludas Matyiig című kiállítással emlékeztek meg a karikatúraművészet izgalmas történetéről. A Magyar Karikaturisták Csoportjának (MAKACSOK) tagjai ezt a kiállítást látva merítették ötletüket, hogy 2018-ban a 170 éves Charivari Dongó és a 150 esztendős Borsszem Jankó évfordulóján a könyvtárban ünnepeljenek, helyt adva a régmúlt és a mai karikatúraművészet kiválóságainak 1848-tól napjainkig. A tárlaton az Országos Széchényi Könyvtár törzsgyűjteményében található élclapokból és vicclapokból láthatunk egy átfogó válogatást valamint négy kiváló kortárs művész – Dluhopolszky László, Gaál Tibor, Prihoda Judit, Takács Krisztián – rajzait ismerhetjük meg. A kiállítás címének Kemény János humorista, költő volt az ötletadója: a GRAFITYISZ remekül kifejezi a mondanivaló lényegét. A kiállítók grafikáikkal, rajzaikkal, karikatúráikkal fityiszt mutatnak életünk visszáságaira, problémáira itt, Budapesten, a humor fővárosában, ahol valaha 104 kabaré és több mint 40 humorlap szolgálta a derűt.

 

A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2018. október 9. és 27. között, 9 és 18 óra között.

 

Helyszín: Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Nemzeti Ereklyetér

1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.

Budavári Palota "F" épület

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

 

A kiállítás kurátorai: Dluhopolszky László, Gaál Tibor (karikaturisták), Szemerédi Ágnes (Országos Széchényi Könyvtár)

 

 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/327632674657937/

  

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.