Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Az azúrhajú királylány

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy gazdag ország, s ebben a gazdag országban egy kékhajú királylány, kinek földig érő, azúrkék tincseiből színarany pillangók röppentek föl, ha táncolt…

Ez a királylány egy pompás márványpalotában lakott, puha selyemnyoszolyán aludt, a legfinomabb ételeket ette – s minden egyes nap új aranypillangót kapott a hajába.

            Szépek voltak az aranypillangók, mívesek, gyönyörűek – a királylány szíve mégis megfájdult tőlük.  Mivel nagyon értékesek voltak, soha nem hagyhatta el a palotát, nehogy kárt tegyen bennük. Így egyre szomorúbb lett, és egyre haloványabb. Királyi atyja a leghíresebb orvosokat hívta össze, hogy meggyógyítsák, ám a gazdag ország gazdag királya aranyain egészséget nem vehetett.

            Hét hosszú esztendeig feküdt a királylány selyemnyoszolyáján betegen, mígnem egy napon egy szolga nyitva hagyta az ajtókat, ablakokat, s egy falevelet fújt be erkélyének ablakán a szél.

            A levél az azúr fürtökre pottyant, s a királylány bánatos szemei menten kinyíltak. Kipattant ágyából, s úgy, ahogy volt, mezítláb követte a szelet, a palota csigalépcsőin lefelé, ki a pompás kertbe.

            A legöregebb fa egyik ágáról – ahonnan a levél is származott – egy kíváncsi veréb röppent az arany pillangók közé. Csőrével gyanakvóan megkopogtatta őket, aztán gyorsan ki is szedte valamennyit.

            Az azúrhajú királyleány arcára abban a pillanatban visszatért a mosoly, szemeibe visszaköltözött a huncutság, s mikor a kertész fiacskája is felbukkant, a királylány vígan kacarászva kezdett bújócskázni vele.

            Nevetésére a kertbe gyűlt az egész udvar, odaszaladt koronában-palástban maga a király is.

-No de leányom! Mi történt veled? – kérdezte aggódva, megpillantván a királylány összekócolt hajában a falevelet, a verebet és a bujkáló kisfiút…

            A királylány pedig kacagva így válaszolt:

-Atyám! Meggyógyultam!

            Így történt, hogy az azúrhajú királylány hajából eltűntek a színarany pillangók, s attól fogva a gazdag ország minden lakója többet törődött a fákkal, az állatokkal és a gyerekekkel.

 

Itt a vége, fuss el véle!

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.