Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

A Nagy Sötétség

Történt egyszer, nagyon-nagyon régen, hogy a világra egyszer csak sötétség telepedett. Ember, kobold, tündér s manó egymást kérdezgette, mi lehet ez? A tündérek tüzet próbáltak csiholni, de mindhiába.

 Sötétség s hideg gyötörte a világot, melyben így mindenki magányosnak érezte magát. Aztán az emberek gondoltak egyet, s leültek egymás mellé, szépen, kört alkotva. Előállt a legidősebb, legbölcsebb, és mesélni kezdett. A tündérek, koboldok és manók kíváncsian léptek, cammogtak, reppentek közelebb.

Minden ember elmondott egy-egy mesét. Voltak szebbek, és voltak a hétköznapokhoz hasonlatosak. Voltak szomorúak és voltak olyanok, hogy még a legutolsó kobold is könnyezett a nevetéstől. De egy mindben közös volt: a tündérek, amint meghallották őket, ragyogni kezdtek. Szárnyaik pora csodálatos, meleg fényt árasztott magából, és bárki látta, többé nem érezte magát egyedül.

A manók pedig gondoltak egyet, botokat,köveket és leveleket vettek elő,bekenték őket a tündérek szárnya porával, s útnak eresztették. Úsztak, úsztak a folyókon a fénylő-ragyogó falevelek, és újból megtelt formákkal, színekkel, mintákkal a világ. Repültek a botok, s lássatok csodát, megszülettek az első szentjánosbogarak! A fénylő köveket pedig a föld alá rejtették a koboldok, hogy onnan is elűzhessék a sötétséget.

Idővel a baj okozóját is észrevették az emberek: egy önző, irigy banyát. Hatalmas erejű boszorkány volt, ám sajnos gonoszsága is ugyanily nagyra nőtt, bölcsessége pedig az évekkel egyre jobban elhagyta. Megirigyelte ugyanis az emberek örömét, a tündérek vígságát, a manók huncutságát és a koboldok pajkos csínytevéseit – s mivel megszerezni nem tudta ezeket, inkább reménytelenségbe, s magányba taszította a világot. Mikor pedig erre a világ látható s láthatatlan népei rájöttek, közösen úgy döntöttek, nem bántják a banyát, de tanulnia kell a hibájából: a koboldok magukkal vitték a föld alá, egy mélységes mély barlangba, hogy megtudja, milyen rossz is a sötétség, és legyen ideje gondolkodni azon, amit tett.

Ez hát a Nagy Sötétség elűzésének regéje.

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.