Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Balassi és a váras városok pályázat

Az európai Balassi-kultusz központja, a www.balassi.eu pályázatot hirdet önkormányzatoknak, civil közösségeknek a VI. Bálint napi Balassi-fesztiválhoz kapcsolódó rendezvény megszervezésére.

2011-ben a fesztivál a költő műveiből a városokra, a végvárakra utaló versrészleteket állítja az irodalombarátok érdeklődésének fénykörébe. Ezért a 2011. február 12-én, 13-án és 14-én - szombaton, vasárnap, hétfőn - sorra kerülő zenés irodalmi esteknek azokat a -verseket célszerű megjeleníteni, amelyekben  a végvári élet szépségeit és gyötrelmeit, valamint a középkori városok életének színeit ábrázolja. Ebben az évben először a -emlékkarddal kitüntetett költők alkotásaiból is lehet válogatni, köztük a külföldi műfordítók alkotásaiból is.
A pályázat a rendezvény tervét kell, hogy tartalmazza, legföljebb 60 gépelt soros leírásban. Célszerű felsorolni a szereplők nevét, vázolni a rendezvény pénzforrásainak előteremtésére vonatkozó elképzeléseket.

A pályázat különösen ajánlott a váras városoknak:
 amelyeknek közelében középkori magyar erősség áll, vagy amelyekben kastély szolgálhat a -est helyszínéül. A falvakban a helyi művelődési otthon jelképezheti az irodalmi végvárt.

Kiváltképp örömmel látják a kiírók a határon túli közösségek pályázatát: Árva várától az Aracsig, Déva várától Fraknóig seregnyi erőd kínálja a közelséget  méltó fölidézéséhez. Ugyancsak bizakodással várja a kuratórium a Kárpát-medencén kívüli, a tengerentúli magyar közösségek pályaművét.

A fesztiválrendezvényeknek egy közös mozzanatuk van: az adott esztendőben -karddal kitüntetett magyar poéta és külföldi műfordító megnevezése a közönség előtt. Boros rendezvényeken az első koccintás ezen irodalmárok egészségére történik. A kitüntetettek nevét E-levélben kapja meg valamennyi pályázó előzetesen. A rendezvény többi része szabadon alakítható: a pályázók ötletei, elképzelései szerint áll össze.

A pályaművet 2010. december 15-éig kell a balassi@balassi.eu címre eljuttatni. A legjobbnak talált három rendezvénytervet a www.balassi.eu honlap bemutatja a világhálón, emellett a szervezők és családtagjaik meghívóleveket kapnak a Bálint napi -fesztivál központi rendezvényére, a  Bálint-emlékkard XV. alkalommal történő átadására.

Az utazás és a Budapesten tartózkodás költségeit a pályázók viselik, ehhez támogatást nem kapnak; a rendezvényen a közönség soraiban foglalnak helyet. A rendezvény alkalmával találkozhatnak kiemelkedő magyar irodalmárokkal, zeneművészekkel, alkotó értelmiségiekkel.

Forrás: www.palyazatok.org

 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.