Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Világsztárokkal ünnepel a VeszprémFest! II.

A fesztivál harmadnapján egy különleges Operaesttel készülnek a szervezők többszörös díjnyertes és világhírű énekesek közreműködésével.

Míg az első két napon a könnyűzenei műfajok uralják a Nagyszínpadot Ziggy Marley, Amy MacDonald és Aloe Blacc társaságában, addig a harmadik napon a klasszikus, az Opera kerül középpontba, ezzel 5 év kihagyás után a fesztivál visszanyúl a gyökereihez. Az Operaest világhírű énekesei korábban már mindannyian felléptek Veszprémben, együtt azonban először láthatjuk majd őket; a pénteki napon színpadra lép José Cura, Miklósa Erika, Ramón Vargas és Rost Andrea.

José Cura, a világhírű argentin tenor amellett, hogy Veszprém város díszpolgára, fontos szerepet tölt be VeszprémFest életében, hiszen a fesztivál 2004-ben az ő fellépésével indult útjára, majd 6 évvel később ismét az operaest fellépői között köszönthettjük. Cura nem csak operaénekesként tett szert világhírnévre, képzett zeneszerző és karmester, opera rendező, díszlettervező, briliáns előadó és született showman, „a legmagasabb színvonalú zene elkötelezettje a szórakoztatásban és a tanításban egyaránt.

Közel 30 éves karrierje során a világ legnevesebb színházainak vált rendszeres szereplőjévé, a kilencvenes évek végétől kezdve karmesterként együtt dolgozott többek között a Londoni és Bécsi Filharmonikusokkal, a Londoni Szimfonikusokkal, a Varsói Szimfonikusokkal és a magyar Nemzeti Filhamonikus Zenekarral is, majd 2007-től rendezőként és díszlettervezőként is elnyerte a kritikusok dicséretét.

2015-ben megkapta a Prágai Szimfonikus Zenekar Artist in Residence státuszát, az argentin szenátus Domingo Faustino Prize díjjal tüntette ki, két évvel később pedig az argentin National University of Rosario Professor Honoris Causa címet adományozott a művésznek.

Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő is visszatérő fellépő a VeszprémFesten. 2006-ban az Éj királynője szerepében lépett színpadra, két évvel később Ramón Vargas-szal énekelt közösen egy operagálán. A fiatal, sportolónak készülő Erikát egy baleset fordította az atletizálástól az éneklés felé. Minden idők legfiatalabbjaként került a Magyar Állami Operaházhoz, majd a rá következő pár évben meghódította a világ összes jelentős színpadát Londontól Párizsig. Az éneklés mellett kiemelkedő szerepet töltenek be életében az egészséggel, a sporttal, a jótékonysággal és tehetséggondozással kapcsolatos ügyek, 2011-ben az önkéntesség magyarországi nagykövete volt, egy évvel később pedig Nemzetközi Fair Play díjjal jutalmazták.

Ramón Vargas immáron harmadik alkalommal koncertezik Veszprémben. A mexikói születésű, szintén a világ legnagyobbjai közt számon tartott tenor 9 évesen kezdett el énekelni mikor csatlakozott a Basilica of Guadalupe fiúkórusához szülővárosában. Nemzetközi karrierje a kilencvenes évek elején indult, ekkora kapott felkérést a New York Metropolitan Operától, hogy helyettesítse Luciano Pavarottit. Rendszeres fellépője a világ vezető operaházainak, és emellett kíváló koncerténekes. 2000-ben a Brit Opera az Év Művészévé választotta, majd egy évre rá a German Phono Academy az év énekesének járó ECHO Klassik díját vehette át.

Rost Andrea Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma Primissima-díjas operaénekesnő 2005-ben Gilda szerepében lépett fel első alkalommal a fesztiválon nem más, mint Ramón Vargas társaságában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte diplomáját, és már főiskolai hallgatóként is rendszeresen szerepelt az Operaház színpadán. A világhír felé Riccardo Muti indította el, mikor meghívta a Milánói Scala Rigoletto bemutatójára 1994-ben, ahol híres szerepével, Gildával aratott átütő sikerét követően sorra kapta a felkéréseket a világ legjelentősebb dalszínházaiból; miután meghódította Londont, Párizst és Madridot, énekelt New Yorkban, Los Angelesben és Washingtonban is.

Az operaelőadások mellett megszámlálhatatlan koncertet adott a világot körbejárva, illetve számos Cd- és Dvd-felvételen is közreműködött.

Tehát pár év után mindannyian visszatérnek Veszprémbe, hogy négyen együtt egy igazán különleges estével ünnepeljék a fesztivált.

A műsorban közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel:Kocsár Balázs

Az est menete:

·         R. Leoncavallo: I Pagliacci (Bajazzók): Prologo (Prológ) ( Cura)

·         Salute ufficiale - Greetings - Köszöntő

·         W.A. Mozart: Die Zauberflöte (A varázsfuvola) ”Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen” (Az Éj királynője áriája a II. felvonásból) (Miklósa)

·         W.A. Mozart: La clemenza di Tito (Titusz kegyelme) ”Se all'impero amici Dei" (Titusz áriája a II. felvonásból) (Vargas)

·         W.A. Mozart: Don Giovanni ”Là ci darem la mano” (Don Giovanni és Zerlina kettőse az I. felvonásból) ( Miklósa-Cura)

·         Ch. Gounod: Romeo et Juliette (Romeo és Júlia) ”Je veux vivre” (Júlia keringője) (Rost)

·         R. Leoncavallo: I Pagliacci (Bajazzók) - Intermezzo - Orchester

·         R. Leoncavallo: I Pagliacci (Bajazzók): ”Vesti la giubba!” (Canio áriája) (Cura)

·         R. Leoncavallo: I Pagliacci (Bajazzók) ”Qual fiamma avea nel guardo! Stridono lassù” (Nedda áriája) (Rost)

·         G. Donizetti: L'elisir d'amore (Szerelmi bájital) ”Una furtiva lagrima” (Nemorino románca) (Vargas)

·         G. Donizetti: L’elisir d'amore (Szerelmi bájital) ”Caro elisir sei mio - Esulti pur la barbara" (Adina és Nemorino kettőse a II. felvonásból) (Rost-Vargas)

Szünet - Interval

·         G. Verdi: Don Carlo: ”Dio, che nell'alma infondere amor” (Szabadságkettős) Cura-Vargas)

·         G. Verdi: Rigoletto ”Caro nome” (Gilda áriája az I. felvonásból) (Miklósa)

·         G. Verdi: Rigoletto ”È il sol dell’anima” (Gilda és a Herceg kettőse az I. felvonásból) (Miklósa-Vargas)

·         G. Verdi: Luisa Miller ”Quando le sere al placido” (Rodolfo áriája a II. felvonásból) (Vargas)

·         G. Verdi: Otello "Niun mi tema" (Otello halála) (Cura)

·         F. Cilea: L’Arlesiana ”È la solita storia del pastore” (Federico áriája a II. felvonásból) (Vargas)

·         G. Verdi: La Traviata ”Parigi, o cara” (Violetta és Alfredo kettőse a III. felvonásból) (Miklósa-Cura)

·         G. Puccini: Manon Lescaut - Intermezzo - Orchester

·         G. Puccini: Tosca ”Non, la sospiri la nostra casetta” (Tosca és Cavaradossi kettőse az I. felvonásból) (Rost-Cura)

·         G. Puccini: Tosca ”Vissi d’arte” (Tosca imája) (Rost)

·         G. Puccini: Tosca ” È lucevan le stelle” (Levélária) (Cura)

·         G. Puccini: La Bohème (Bohémélet) O soave fanciulla” (Mimi és Rodolfo kettőse az I. felvonásból) (Rost-Vargas)

·         L. Bernstein: Candide - Aira of Kunigunda áriája (Miklósa)

 

·         L. Bernstein: West Side Story - Tonight (Ma éjjel) (Rost,Miklósa-Vargas,Cura)

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.