Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Több múzeum kiállítása is elérhető online

Egyre több múzeum kapcsolódik be abba a kezdeményezésbe, amelyben a kényszerű zárva tartás miatt online formában mutatják be a gyűjteményeiket és időszakos kiállításaikat az intézmények, több helyen virtuális sétákat is felkínálva.


Az elkövetkező hetekben és talán hónapokban a múzeumokra is nagy kihívás vár; új utakat kell találniuk a közönséghez és online formában megmutatni a gyűjteményeiket.


A Petőfi Irodalmi Múzeum az elsők között hirdette meg az online múzeumpedagógiát karantén idején is azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az online tananyagok összeállításában. Online bejárhatóvá tették a Petőfi-, illetve a Csáth-kiállításaikat, de az Önarckép álarcokban című 2017-es Arany János, valamint a Szabó Magda kiállítás is elérhető online, számos digitalizált anyagokkal ( kéziratok, festmények, fotók, hanganyagok, videók, tárgyak) egyetemben.


Természetesen a Szépművészeti Múzeumot és tagintézményeit, a Magyar Nemzeti Galériát, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumot és a Vasarely Múzeumot is érinti a bezárás. A gyűjtemények ugyanakkor a kényszerű bezárás alatt aktívan kívánják megosztani a közönséggel digitális tartalmaikat. Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján, ahol már elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is. A gyűjtemény fontos műveit bemutató felület a közoktatásban is jól hasznosítható történelem, magyar nyelv- és irodalom illetőleg vizuális kultúra órákon. 

A Szépművészeti Múzeum oldalán is számos tematikus túra mutatja be a múzeum gyűjteményét. A Műcsarnok pedig rendhagyó módon az aktuális kiállításait – a Paolo Ventura fotókiállítást, a Major Kamill tárlatot és a Derkó 2020 képzőművészeti ösztöndíjasok seregszemléjét is, valamint számos egyéb kiállítást is elérhetővé tett online, virtuális séta keretében. 


Virtuális módon elérhető az Apafi, a Bethlen és a Rhédey kastélyok története is. A History is Our Story oldalon mi választhatjuk ki, hogyan szeretnénk bejárni a kastélyokat, megnézni a filmeket, megismerni a hozzájuk kapcsolódó történeteket.


Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bábtára is elérhetővé vált. A gyűjtemény az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

​​A Magyar Nemzeti Múzeum online kiállításait pedig itt érhetjük el.A Néprajzi Múzeumban a költözés előkészítés időszaka alatt is folyamatosan törekednek arra, hogy kapcsolatban maradjanak látogatóikkal. Az online jelenlét erősítését nem az elmúlt rövid időszakban kezdte az intézmény, de most tovább fejleszti online publikus felületeit, és nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a lehető legkönnyebb hozzáférést tudja biztosítani gyűjteményeihez, virtuális tárlataihoz, online adatbázisaihoz.


Nemrégiben fejeződött be egy óriási nagyságrendű képdigitalizáció, amely során több mint 35 000 fénykép és rajz számítógépes rögzítését végezték el. Ezek folyamatosan kerülnek fel az intézmény szabadon böngészhető online adatbázisába, emellett egy részük a múzeum új épületébe készülő állandó kiállításban is megtekinthető lesz.


Jelenleg közel 100 ezer műtárgy, több mint 12 000 hangzó anyag, többségében népzenei dallam, 11 450 rajz, festmény, képeslap, közel 40 000 fénykép és dia, 290 kézirat mellett 150 film között lehet válogatni,  miközben folyamatosan töltik fel a szakemberek az újabb anyagokat is.Emellett a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusai és muzeológusai az elmúlt években több digitális oktatás segédanyagot dolgoztak ki, amelyek az általános és középiskolás diákok számára is hasznos, izgalmas témák felfedezését tették lehetővé. Ezeknek segédanyagoknak a körét bővítik most a tudásátadás területén dolgozó szakemberek a Múzeum gyűjteményében található műtárgyak, archív fotók, rajzok és filmek segítségével. A Raktártúrák és Életünk napjai néven indított filmsorozatai is folytatódnak a Youtube-on, s újabb epizódokat, izgalmas felfedezéseket mutatnak be a költözés előkészítés időszakából.


A Közlekedési Múzeum sem maradhat ki a felsorolásból; Youtube csatornájukon egy új videósorozatot indítanak, amelyben tudósok, feltalálók és közlekedési szakemberek mesélnek életükről, munkájukról, és mutatják be alkotásaikat, fejlesztéseiket. Hivatalos oldalukon pedig virtuális sétákat is tehetünk.  A szentendrei Ferenczy Múzeum kiállításait is megnézhetjük otthonról, megismerkedhetünk a Szentendre történetével szorosan összekapcsolódó múzeum történetét, valamint gyűjteményeit és munkáját is. Olvasnivalókat is kínál a múzeum, hiszen a weboldalon böngészhetők a legnépszerűbb kiállítások katalógusai, de találni tudományos igényű tanulmánykötetet is a gyűjteményben, a múzeum régészeti tevékenységéhez kapcsolódva pedig a legfontosabb leletekkel lehet találkozni. A múzeum YouTube csatornáján pedig számtalan filmet nézhetünk meg régi és aktuális kiállítások megnyitóiról, legszebb műtárgyairól, izgalmas felfedezéseiről, de interjúk is láthatók a kiállító művészekkel, továbbá „így készült” videók és kisfilmek.Ha mindez nem volna elég, a külföldi múzeumok között is szétnézhetünk; több, mint 500 múzeum és galéria tartalmait hozza el otthonunkba a Google Arts & Culture virtuális formában, köztük a leghíresebbeket is, úgy, mint a The British Museum, a Rijksmuseum vagy a Louvre.

 

Mindenkinek kellemes időtöltés és nézegetést! :)

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.