Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Szupernapok a Budapest Parkban! – Billy Idol

2010-es lehengerlő fesztivál fellépése után új albummal, újra nálunk, a punk-rock legenda Billy Idol.

Július 2-án este hattól ismét egy fantasztikus előadó, egy igazi legenda veszi birtokba a Budapest Park Nagyszínpadát. Billy Idol zenei karrierjének kezdete az egyetemista éveihez köthető, illetve annak végéhez, mivel egy év után otthagyva tanulmányait, 1976-ban csatlakozott a Sex Pistols Bromley-kontingenséhez, egy olyan fanatikus csapathoz, mely követte a zenekart minden fellépésének a helyszínére. Ebben az évben lépett be gitárosként a Chelsea nevű bandába, majd Tony James taggal kiválva megalapítottak egy új formációt Generation X névvel, ahol már énekesként lépett elő. A Generation X az első punk bandák között szerepelt, mely szerepelt a BBC képernyőjén, a Top of the Pops zenei műsorban. A csapatnak három albuma jelent meg a Chrysalis Records gondozásában, és 1980-as feloszlásuk előtt szerepelt a D.O.A című filmben.

Egy évre rá Idol New Yorkba költözött és szólókarrierbe kezdett a Kiss egykori menedzserének, Bill Aucoinnak a segítségével, aki összehozta Steve Stevens gitárossal, Phil Feit basszusgitárossal és Gregg Gerson dobossal. 1981-ben jelent meg első szóló EP-je a Don’t stop, tartalmazva a Generation X utolsó slágerét a Dancing with Myself-et, és egy feldoglozást, a Mony Mony-t, majd 1982 júliusában érkezett Billy Idol névre hallgató első szólólemeze. Az MTV „Second British Invasion” kampány keretében sokat játszott White Wedding és Dancing with Myself által sokat tett azért, hogy a tengerentúlon még „névtelen” brit előadók az Államok szerte is ismertek, elfogadottak legyenek.

1983-ban megjelenő, Rebel Yell nagylemeze hatalmas áttörést és sikert hozott, tartalmazva olyan slágereket, mint a Rebell Yell, Felsh for Fantasy, és az Eyes without Face, mely az amerikai Billboard lista negyedik helyéig menetelt. Második stúdióalbumával Németországban, Olaszországban, Svájcban és Új-Zélandon is rengeteg új rajongót szerzett.  

Három évvel később, 86-ban adta ki harmadik szólóalbumát, a Whitesplash Smile-t, ezen kapott helyet a híres Sweet Sixteen, amihez Floridában készítettek videoklipet. Stevens (gitáros) Top Gun filmes szereplését követően megromlott a kapcsolata Idollal, így közel egy évtizedre elválltak útjaik. Egy évvel később kiadta Vital Idol című, legnagyobb slágereit tartalmazó remixalbumát, majd barátnőjével Los Angelesbe költözött, ahol megszületett közös kisfiúk. 1989-ben a The Who által készített – később DVD-n is kiadott -, „Tommy” élő verziójában szerepelt.

A következő rövid időszakban leginkább zűrös ügyletei révén került a figyelem központjába, barátnőjével való szakítást követően Thaiföldről utasították ki szállodai „ámokfutásának” köszönhetően, 1990-ben pedig súlyos motorbalesetet szenvedett.

1990-ben Charmed Life címmel adta ki következő albumát, amelyen szereplő Cradle of Love kislemeze meghozta számára harmadik Grammy-díj jelölését, és szerepelt a Ford Fairlaine kalandjai című filmben is. A hozzá forgatott klipet – melyben baleset miatt csak deréktól felfelé filmezték – nagy sikerrel játszotta az MTV. Ebben az évben vett részt Roger Waters berlini The Wall koncertjén.

Balesete nem csak fizikailag volt rá hatással, sok tekintetben megváltoztatta gondolkodásmódját, és ennek szellemében készítette el 1993-ban Cyberpunk névre hallgató kísérleti albumát, az akkor még újdonságnak számító Macintosh számítógép segítségével. Bár a beharangozó Shock To The System kislemezéhez klipet és készítettek és hamar slágerré vált, a nagylemez, elsősorban szokatlan hangzásvilágának köszönhetően, bukás volt. Ezt követően turnéra indult, egy fellépés erejéig összeállt a Generation X-szel is, azonban 1994-es kábítószer botránya, kiadójával való nézeteltérései rányomták bélyegét sikereire.

Négy év szünet után, 1998-ban tűnt fel újra a Nászok Ásza című moziban, amelynek soundtrackjén a White Wedding is helyet kapott, valamint egy kisebb szerep erejéig láthattuk a The Doors című filmben is. Két évvel később, 2000-ben Tony Iommi új albumán helyet kapó Into the Night dalában társszerzőként illetve vokalistaként működött közre, majd a Heavy Metal 2000 című animációs filmben Odinnak kölcsönözte a hangját.

2001 áprilisában régi partnerével, Steve Stevens-szel szerepelt a VH1 Behind the Music – Storytellers műsorában, amely egy újabb fordulópontot jelentett a karierjében. Kiadta Greatest Hits válogatáslemezét a Rebell Yell akusztikus változatával, mely hatalmas sikert hozott számára. 2002-ben Sydney-ben az ő fellépése nyitotta az NRL Grand Final rögbi meccs döntőt.

12 év kihagyás követően, 2005 márciusában jelentkezett csak úgy anyaggal. A Devil’s Plaground nagylemezen régi zenésztársaival dolgozott együtt, Steve Stevens-szel és Keith Forsey-val, és hangzásvilágban visszatértek a szólókarrierjének korai éveihez. Mind az első Scream című kislemez, mind a nagylemez siker lett, így a csapat nekiindult Warpedt elnevezésű turnéjára, melynek keretében felléptek a Download fesztiválon, a Voodoo Music Experience-en New Orleansban, és a Rock am Ring fesztiválon is.

Ezután ismét egy kis szünet következett, leginkább műsorszereplések, illetve játékokban – mint például a Guitar Hero World Tour – felbukkanó számai kapcsán hallottunk felőle. 2008-ban The Very Best of Billy Idol_Idolize Yourself címmel válogatáslemezt jelentetett meg két új dallal, majd 2009-ben világkörüli turnéra indult. Chicagói koncertje rögzítésre és kiadásra került Overdrive Live névvel.

Négy év, Trevor Horn producerrel közös munkát követően 2014 októberében debütált nyolcadik stúdióalbuma, a Kings & Queens of the Underground, valamint kiadásra került Dancing with Myself elnevezésű életrajzi könyve.

 

 


 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.