Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Szupernapok a Budapest Parkban! – Alice in Chains

Közel tíz éves kihagyás után végre ismét hazánkba látogat a grunge-mozgalom egyik legmeghatározóbb zenekara, az Alice in Chains.

Július első két napján igazi legendás zenekarok lépnek a Budapest Park színpadára, elsőként; július 1-jén érkezik az Alice in Chains. A zenekart 1987-ben Jerry Cantrell gitáros-énekes és Sean Kinney dobos alapította Seattle-ben, majd Layne Staley énekes, valamint Mike Starr basszusgitáros csatlakozásával felállt az Alice in Chains eredeti négyese. Alakulásukat követő második évben leszerződtek a Columbia Records kiadóval és 1990-ben megjelentették első EP-jüket We die Young címmel, amit elsősorban metálrádiók játszottak. Még ez év augusztusában kiadásra került bemutatkozó albumuk, a Facelift, mely ugyan elsőre nem hozott átütő sikert, később azonban, miután a lemezen szereplő Man in the Box-t és a Sea of Sorrow-t rendszeresen játszotta az MTV, aranylemez és dupla-platina lett. 1990 decemberében, a Moore Theathre-ben tartott nagy sikerű koncertjükről készült videó is arany „minősítést” szerzett. Ezt követően olyan zenekarok előtt léptek fel, mint Iggy Pop, Van Halen, Poison és Extreme, illetve a Clash of the Titans turné keretében az Anthrax, a Megadeth, és a Slayer „bemelegítőjeként” léptek színpadra.

SAP elnevezésű, elsősorban akusztikus dalokat tartalmazó következő EP-jükön is neves zenészekkel dolgoztak együtt: Ann Wilsonnal, Mark Armmal és Chris Cornellel.

1992-es Would? című daluk által még nagyobb ismertségre tettek szert, mikor az szerepelt a Facérok című film soundtrack-jén, és amely ősszel megjelenő, második stúdióalbumuk beharangozója (is) lett. A Dirt címet viselő korong a hatodik helyen szerepelt a Bilboard 200-as listáján, platinalemez lett, és a mai napig a legnagyobb példányszámban elkelt Alice in Chains album. A rajta helyet kapó Would mellett további négy daluk landolt a slágerlisták elején, majd Ozzy Osborne-nal turnéztak közösen. Ez idő alatt hagyta el a csapatot – később nyilvánosságra kerülő drogproblémái miatt – basszusgitárosuk, Mike, akit Ozzy Osborne korábbi basszerosa, Mike Inez váltott. 1993-ban már vele vették fel Arnold Schwarzenegger Utolsó Akcióhős filmjéhez készülő számokat, valamint a nyári fesztiválszezonban is már vele álltak színpadra a Lollapalooza-n olyan együttesek mellett, mint a Tool és a Rage Against The Machine.

Egy évvel később, a SAP EP-hez hasonló stílusban elkészített lemezzel, a Jar of Files-zal jelentkeztek, mely első helyen debütált az eladási listán. Nem sokkal a megjelenést követően a banda kényszerpihenőre ment énekesük, Staley drogfüggősége miatt, így a Metallicával tervezett közös turnéjuk is lemondásra került.

Staley rehabilitációját követően – míg az Alice in Chains pihenőn volt -, a Pearl Jam gitárosával összehozott egy Mad Season névre keresztelt bandát mellyel 1995 márciusában jelentették meg bemutatkozó, Above albumukat, később pedig a Moore Színházban készült koncertfelvételüket.

Ez év őszén tért vissza az Alice in Chains azonos névre keresztelt harmadik nagylemezükkel, ami a vegyes kritikák ellenére első helyen nyitott a Billboard listáján és a dupla-platina lett, majd kiadtak Nona Tapes címmel egy zenekari „házivideót”, mely szintén vegyes visszhangot kapott.

Staley visszatérő drogproblémái miatt ezúttal is elmaradt a turné, három év kihagyás után 1996-ban adták első koncertjüket az MTV Unplugged műsorában, - melynek kiadott felvétele is platina lett -, ahol Staley rosszabbodó állapota miatt a csapat gitárosa, Cantrell vette át jó pár szám vokálját. Ezt követően meghívást kaptak Amerika (egyik) leghíresebb TV showjába a Saturday Night Specialba, felléptek David Letterman műsorában, majd a Kiss zenekar újraegyesülési turnéján léptek fel négy alkalommal.

1998 októberében játszott utoljára Staley a csapattal, mikor két új számot vettek fel a Get Born Again-t és a Died-ot. Ezek 46 további dal, ritkaságok, régi demók, korábban megjelent újra kiadott számok között kapott helyet az 1999-es Music Bank elnevezésű Box Seat-ten. Ezen kívül a boltok polcaira került egy 15 számos Nothing Safe:Best of the Box című lemez, egy Live album 2000-ben, illetve egy Greatest Hits 2001-ben.

Staley depressziója és függősége barátnője elvesztése (1996) után hatalmasodott el igazán rajta, teljes mértékben elszigetelte magát a külvilágtól. 2002 április 20-án találtak rá holtestére Seattle-i házában. Halálának oka heroin-kokain keverék okozta szívroham volt, halálának idejét pedig április 5-re datálták, arra a napra, melyen 8 évvel korábban a Nirvana frontembere Kurt Cubain öngyilkosságot követett el. A dolog „érdekessége”, hogy korábban mindketten egy időben, ugyanazon rehabilitációs központban, ráadásul szobatársként próbáltak kigyógyulni a drogfüggőségükből.

Staley halála mélyen megrázta és sokkolta nem csak a banda tagjait, hanem a zenészvilágot is. Számos előadó írt dalt a tiszteletére, köztük Eddie Vedder és a Staind, zenésztársa Cantrell is több számban megemlékezett róla második szólóalbumán.

Bár az Alice in Chains hivatalosan sohasem oszlott fel, Staley személyének egyértelmű pótolhatatlansága miatt, évekig szünetelt az együttes. 2005-ben álltak ismét színpadra egy, a tsunami áldozatainak megsegítésére rendezett segélykoncerten Pat Lachmannal, valamint Maynard James Keenannal a Toolból, Wes Scantlinnal (Puddle of Mudd) és Ann Wilsonnal (Heart). Egy évre rá, 2006 márciusában jöttek össze ismét a VH1 Decades of Rock műsorában, ahol William DuVall és Ann Wilson közreműködése mellett, a Panterából ismert Phil Anselmo vokálozott.

A fellépést követően felbuzdulva, immáron William DuVall-al „újraegyesült” Alice in Chains egy rövid turnéra indult az Államokba, Európába és Japánba, illetve kiadott egy The Essential Alice in Chains címmel egy dupla válogatásalbumot.

2009-ben új anyaggal jelentkezett a DuVallal kiegészült csapat, júniusban A looking in View címmel jelent meg kislemezük – melyhez videoklip is készült -, ami aztán a szeptemberben debütáló Black Gives Way to Blue stúdióalbumon kapott helyet. Annak ellenére, hogy mind a rajongók, mind a kritikusok pótolhatatlannak vélik Staleyt, elsimerően nyilatkoztak, nyilatkoznak DuVall énekhangjáról, karakteréről. A 2009-es turné alatt mindenhol teltház előtt játszott a zenekar, a november 27-én tartott budapesti koncerten is.

Cantrell vállproblémái miatt egy kis csúszással, 2013 elején jelent meg a következő album beharangozó dala, a Hollow, majd májusban a teljes anyag The Devil Put Dinosaurus Here címmel, rögtön a második helyen debütálva. A további kislemezek közül, akárcsak a Hollow, a Stone és a Voices című dal is a slágerlisták élére került. Ezt követően hosszú turnézásba kezdett a zenekar, felléptek a Soundgardennel az MMRBQ fesztiválon, 2015-ben az NFC Championship Game félidei műsorában szerepeltek, 2016-ban pedig a Guns N’ Roses előzenekaraként turnéztak.

Tavaly kezdtek el dolgozni hatodik nagylemezükön abban a legendás Studio X-ben, ahol 1995-ös Alice in Chains névre keresztelt anyaguk készült. Májusban jött ki The One You Know legújabb kislemezük, a nyaruk pedig számtalan híres rockfesztivál fellépéseivel van tele. Turnéjuk keretében látogatnak el ismét hozzánk, hogy a régi, legendás dalok mellett bemutassák legfrissebb, idén megjelenő anyagukat is.

 

Tehát Július 1. 18:00-kor érkezik a Budapest Parkba több mint 40 millió eladott lemezzel a háta mögött, az igazi grunge-legenda, az Alice in Chains!

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.