Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Színházi Programok a 26. Szigeten!

Összművészeti fesztiválként, a koncerteken túl rengeteg izgalmas színházi, cirkuszi, különféle művészeti, és kulturális programokkal vár idén is a Sziget – ezekből csemegézünk most!

Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi a Nagy Utcaszínházat, melynek keretében idén is egy különleges csapat lép fel egy rendkívüli produkcióval: érkezik a Wired Aerial Theatre (UK): AS THE WORLD TIPPED. Drámai filmes trükkök, vizuális effektek és lélegzetelállító légi akrobatika egyesül az előadásban, mely egy ökológiai krízishelyzetet mutat be. A produkció napjaink egyik legsürgetőbb problémáját dolgozza fel látványos és humoros formában.

„Idén igyekszünk felhívni a figyelmet a társadalmunkat sújtó problémákra – ez az előadás a klímaváltozást helyezi célpontba, sokkoló formában bemutatva annak veszélyeit. A cselekmény a koppenhágai Klímakonferenciától indul, majd igencsak felgyorsulnak az események és nagyon gyorsan bajba kerülünk…” – mesélte Kardos József programigazgató.

A Mastercard Színpad by A38 melletti réten augusztus 8-13. között a Dan Panaitescu Nagyszínpad utolsó koncertjei után látható műsor segítségével szeretnék felhívni a látogatók figyelmét a környezettudatosságra - a fesztiválon belül és kívül egyaránt.

A Cirque du Sziget évek óta fontos eleme a fesztivál változatos programkínálatának. A szervezők idén igyekeztek egészen különleges újcirkuszi előadásokkal kedveskedni látogatóik számára, így a 900 férőhelyes cirkuszi sátor színpadán megelevenedik Guinea, Marokkó és Kambodzsa varázslatos világa is. Afrikából a Groupe Acrobatique de Tanger csapata érkezik Halka című előadásával, melyet öt napon át (augusztus 10-14. között) 20:00 órától, míg az Afrique en Cirque élőzenével kísért előadását minden nap 23:30-tól tekinthetik meg az érdeklődők. Ázsiából a Circus Phare Khmer Metal című darabja színesíti a kínálatot minden nap 17:00 órától. Ahogy a visszatérő látogatók a korábbi évek során megszokhatták, a Baross Imre Artistaképző diákjai is színpadra lépnek minden nap 14:15 órától egy különleges produkcióval, melyet Samuel Tétreault, a világhírű 7 Fingers kanadai cirkusztársulat igazgatója és társalapítója koreografált.

A szabadtéri színpad ezúttal is különleges hangulattal és interaktív előadásokkal várja a fesztiválozókat. Augusztus 10-e és 14-e között minden nap 15:15 és 21:40 között az angol Etta Ermini Dance Theatre, az olasz La Sbrindola és a The Loser Show, valamint az egyenesen Japánból érkező ACE-K kápráztatja el a nézőket. A szabadtéri színpadot minden nap 20 perces tűzzsonglőr show zárja.

Idén a Fidelio Színház- és Táncsátor a korábbi évekhez hasonlóan több színpadon, egész napos programmal, a Love Revolution gondolatának jegyében várja az idei szigetlakókat. A reggeleket közös, frissítő és pezsdítő tánccal kezdik, ahol mindenki vérmérsékletének megfelelően mozgathatja meg előző éjjel megfáradt tagjait, ezt követően pedig a fedett sátor és a szabadtéri színpad a hazai és nemzetközi kortárstánc-szcéna legjavát vonultatja fel, miközben bemutatkozási lehetőséget kínál feltörekvő társulatok számára is.  

A programhelyszín egyik kiemelt napjának számít augusztus 13-a, ugyanis aznap kerül megrendezésre a Koreai Est, mely keretein belül – már kora délutántól kezdődően – három koreai produkció lép színpadra.  

A sátorban az első estén a spanyol Insectotròpics társulat különleges előadása látható, mely a színpadi mozgás és a vetített felületek ötvözésével kíséri végig Piroskát az erdőn - bemutatva a jól ismert mese egy egészen új, képzőművészek és előadóművészek által létrehozott adaptációját.  Szintén Spanyolországból érkezik a Compañia de circo ”eia” társulat in Tarsi című előadása, mely az újcirkusz és a kortárstánc határmezsgyéjén mozog, jobban mondva billeg, hiszen a táncosok talpa alatt minden mozgásnak vagy éppen gurulásnak indul. Az izraeli kortárstáncot a közönség leginkább a táncosok fantasztikus technikai tudásáról, a koreográfusok hihetetlen precíz, a vizuális művészet határain mozgó alkotásairól ismeri - Roy Assaf a fiatalabb, de a már nemzetközileg is elismert generációhoz tartozik, két 2015-ben létrehozott koreográfiáját láthatjuk, melyek a női és férfi nem egyedülálló sajátosságait mutatják be. A libanoni Guy Nader és a spanyol Maria Campos közös, Németországban készült koreográfiájában, a Fall Seven Times-ban a táncosok a gravitációt meghazudtolva, fergeteges virtuozitásukról tesznek tanúbizonyságot.  

A brazil Bruno Beltrao a hip-hop táncot ötvözi a kortárstánccal nyolc férfitáncos kirobbanó előadásában. Magyarországot Mészáros Máté 2018 februárjában bemutatott United Space of Ambivalence című koreográfiája képviseli, mely hierarchiáról, az együttműködésről, valamint a testről, mint dinamikus tárgyról szól.  

A korábbi évekhez hasonlóan a szabadtéri színpad a magyarországi és nemzetközi feltörekvő, fiatal, friss kortárstánc alkotóknak ad helyet, többek között két angol társulat, a No Fit State és a Motionhouse közös produkciójának, amelyben fergeteges, akrobatikus táncukkal hat táncos-akrobata kápráztatja el a nézőket. A szlovén Alien Express szellemes duója rivalizálásról, barátságról és egy létráról szól, míg a francia Ardestop a parkour elemeit használja fel egy kis tűzzel és döbbenetes mennyiségű kartondobozzal vegyítve. Az ausztrál Intimate Spectacle duója, valamint Cserepes Gyula előadása szintén ezen a színpadon lesz látható, utóbbi sajátossága, hogy a produkció zenei anyagát a helyszínen, a szigetlakók és a fellépők közösen hozzák létre.  A francia Bilbobasso társulat előadásában egy férfi és egy nő néha gyengéd, néha kegyetlen kapcsolatába kapunk betekintést, melyben gyakorlatilag minden meggyullad - a színes szikrák, füst és lángcsóvák kísérte produkció öt estén át várja majd a közönséget, a Sleeping Beauty Project alvó installációja pedig egész héten délutánonként áll a pihenésre éhes szigetlakók rendelkezésére.

A Sziget múltidéző házi vidámparkja, a Vándor Vurstli változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja idén is a játékos lelkű Szigetlakókat. Vásári mutatványok, célba dobó szerkezetek és szemfényvesztések színes kavalkádjából épül fel a káprázat a jelen lévő úri közönség szórakoztatására. A platánfák árnyékába a múlt század fordulójának békés idillje költözik a fesztivál minden napján. Bűvész, bábszínház, jósok és jövendőmondók, zsonglőrök, artisták, valamint Németország legkisebb óriáskereke várja az érdeklődőket.

A régi jó vurstli deszkakerítése megmarad, viszont nemzetközi mutatványosok egész sora települ köré, hogy a vásári mulatság még színesebb lehessen. Érkezik hozzánk a spanyol Cia La Tal társulata, akik füstölő, pörgő, zenélő építményükkel egy igazi vízi katasztrófát idéznek elő, de vendégünk lesz a holland Yelling Kitchen Prince, valamint a francia Les Frères Jacquard lakókocsija is. Csak tessék, csak tessék, csak közelebb és közelebb!

Ez évben sem maradunk Sétáló Utcaszínházak nélkül: érkeznek a vonuló utcaszínházi előadások, zenekarok, furcsa lények, távoli országokból érkezett idegenek sora kerekedik fel, hogy a legváratlanabb helyeken és időpontokban lephessék meg a Szitizeneket. A Deabru Beltzak baszk társulat egy káprázatos és vad, tűzijátékkal és fergeteges ritmusokkal kísért utcai buliba csábít, míg a francia Nomad Men motorosai – egy triciklire épített duó-dobszereléssel és az utánfutón utazó szaxofonossal – közös rezgésekre, élményekre vadászva járják a Szigetet a fesztivál öt napján.  Az emberi jogok is témája a spanyol Kamchàtka társulat előadásának. Furcsa idegenekként érkeznek a Sziget kapuihoz, és ha itt beengedik őket, már csak a Szitizeneken múlik, hogy megértik és értékelik-e különbözőségüket. Indiából indultak útnak a The Rajasthan Heritage Brass Band vándorzenészei, hogy hagyományos és modern rádzsasztáni hangulattal mutassák meg: az indiai muzsikusok értékeik megőrzése mellett képesek saját kultúrájuk részévé tenni akár a nyugati könnyűzenei trendeket is, Hollywood és Bollywood közös sétányává változtatva a helyszíneket összekötő utakat. A Noisy Oyster brit csapata két, látszólag mogorva szerzettel állít be, akik valójában nagyon is szeretnék megismerni a Szigetlakókat. A Crimplene Crusaders rakoncátlan, nyolcvanas éveiket taposó „nagymamái” szintén a szigetországból érkeznek, és ne legyen egy cseppnyi kétségünk sem: igencsak határozott véleményük lesz mindarról, ami a Szigeten folyik, bár ők maguk sem vetik meg néhanapján a dögös ritmusokat és a divatos frizurákat. Ne lepődjünk meg akkor sem, ha hirtelen egy operaelőadás kellős közepébe csöppenünk: a szlovén Bunker Ljubljana társulat tagjai spontán előadásaikkal szokatlan helyszíneken okoznak lírai meglepetéseket.

Az idei évben első alkalommal rendezik meg a Sziget Élőszobor Bajnokságát. A fesztiválon bemutatkozási lehetőséget kap az elődöntőbe jutott tíz élőszobor, akiket negyven pályázó közül választottak ki szakmai partnerünk, a világ legnagyobb élőszobrokat felvonultató eseménye, a holland World Living Statues Festival képviselői segítségével. A megjelenésen és kreativitáson kívül az elbírálásnál előnyt élveztek azok a jelentkezők, akik témájukban kapcsolódnak a Love Revolution küldetéséhez. A kiválasztott tíz élőszobor közül szakmai zsűri és a közönség szavazatai alapján kerül ki a győztes, aki a Sziget Élőszobor Bajnokaként részt vehet a 2019-ben megrendezésre kerülő Élőszobor világbajnokságon is.

Forrás: Sziget Official


 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.