Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Érkezik Alborosie és a The Skatalites a Budapest Parkba!

Augusztus 22-én irány a Park, ahol az év legnagyobb reggae-ska bulija kerül megrendezésre Alborosie & The Shengen Clan, a The Skatalites és a PASO közreműködésével! :)

Az olasz reggae nagyágyú előtt a jamaikai The Skatalites melegíti a közönséget. A ska műfaj egyik legmeghatározóbb úttörő zenekara igen nagy múltat tudhat magáénak; eredeti, 10 tagú felállásuk 1964-ben rögzítette első kislemezét, Ska Authentic címmel, melyen neves producerekkel dolgoztak együtt. A csapat rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, és számos híres zenésszel is közreműködött együtt, azonban sikerüket hamar beárnyékolta egy borzasztó tragédia. 1965 januárjában a zenekar harsonását letartóztatták, majd elmegyógyintézetbe zárták – ahol pár évvel később életét is vesztette - barátnője brutális meggyilkolása miatt. Ezt követően, pár hónappal később a zenekar kétfelé szakadt, Rolando Alphonso és a Soul Vendors, valamint Tommy McCook és a Supersonics csapatokra.

Közel 10 év kihagyást követően, 1975-ben egyesült újjá először a The Skatalites Lyoyd Brevett bőgős szólóalbumának munkálatai kapcsán, valamint egy évvel később ismét közösen vonultak stúdióba, hogy felvegyék The Big Guns névre keresztelt anyagukat, mely végül a mai napig nem került kiadásra.

1983 nyarán koncerteztek újra együtt a Reggae Sunplash fesztiválon hatalmas sikert aratva, majd turnéra indultak és kiadtak egy Live Albumot is, Stretching Out címmel. A rá következő években is számos sikeres fellépésük volt, majd 1985 és 1988 között, miután több taguk is az Egyesült Államokba emigrált, Észak-Amerikában is kisebb koncertkörútakra indultak.

2004-ben közreműködtek a később Legjobb Reggae Album Grammy-díját elhozó, Toots and the Maytals:True Love című lemezén, olyan előadók társaságában, mint Eric Clapton, Keith Richards, Trey Anastasio, Willie Nelson, Ben Harper, the Roots, No Doubt és Shaggy. A számos tagcserén átesett zenekar még ez év tavaszán ismét turnéra indult, és a rákövetkező években a világ számos országában tett látogatást, miközben több nagylemezt is megjelentetett. Egy kisebb szünet után 2012-ben, majd 2016-ban jelentkeztek új anyaggal és újabb koncertdátumokkal. A jelenlegi felállásban ugyan már csak ketten vannak jelen az alapítók közül, de ez mit sem változtat évtizedek óta fennálló népszerűségükön. Közel húsz stúdióalbummal a hátuk mögött érkezik tehát a The Skatalites a Budapest Park Nagyszínpadára.

A ska-bemelegítés után érkezik az est főszereplője és zenekara, Alborosie and the Shengen Clan. A szicíliai születésű reggae „nagykövet” mindössze 15 éves volt, mikor csatlakozott az olasz Reggae National Tickets zenekarhoz, ezzel elindítva karrierjét. Nyolc évvel később, 2001-ben kezdett indította el szólókarrierjét és Jamaicába költözött, hogy közelebb lehessen a reggae zene gyökereihez, és Rastafari kultúrához. Ekkortájt kezdett el producerként is tevékenykedni és olyan előadóművészekkel dolgozott együtt, mint Gentleman és Ky-Mani Marley. 2008-ban jelent meg bemutatkozó szólólemeze a Soul Pirate, olyan slágerekkel, mint a Kingston Town és a Rastafari Anthem, majd ezt követte egy évvel később az Escape from Babylon, mellyel az Uppsalai Reggae fesztiválon is színpadra lépett. A két stúdióalbumot hosszú turnézás követte, sikeres koncertek sorát adta Európától Jamaicáig, és mindeközben megalapította saját kiadóját, a Forward Records-ot.

2011-ben, folytatva sikersorozatát, elhozta a Legjobb Reagge Fellépő díját a M.O.B.O. díjátadóról, és kiadta harmadik nagylemezét 2 Times Revolution címmel. Három évvel később a Billboard Reggae Listáján előkelő hetedik helyen debütált Specialist Presents Alborosie & Friends album munkálataiban, majd King Jammy Reality of Dub korongjának elkészítésében működött közre.

2016-ban két lemezzel is előrukkolt: májusban a Freedom & Fyah került a boltok polcaira, az év végén pedig bemutatkozó anyagának, a Soul Pirate-nak az akusztikus verziója.

A multi-instrumentalista énekes- dalszerző-producer jelenleg idén megjelenő, Unbreakable anyagával turnézik, ennek keretében érkezik a Park Színpadára, hogy végre bemutatkozzon a magyar közönségnek is!

Jegyek, Infó: https://www.budapestpark.hu/event/alborosie-20180822

 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.