Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Programajánló a hétvégére

Ez a hét is számos érdekes fesztivált és koncertet tartogat számunkra, nézzünk meg párat, amire érdemes kilátogatni.:)


​Tóth Viktor Aura Trio koncert a BMC - Opus Jazz Clubban, február 6. 20:00„A zene egyfajta művészi üzenet, így az improvizáció is. Mindig az adott pillanatban és pillanatnak játszom, és erre az utazásra szeretném meginvitálni a hallgatókat is. Mindenféle ismétlést kerülök, ezért inkább vállalom annak a kockázatát, hogy sebezhetővé válok.

Sokat utazom és útjaim során rengeteg dallamot gyűjtöttem idős emberektől, ahogy azt egykor Bartók is tette. De emellett nyitott vagyok minden stílusra: a bebopra és a tibeti tanításokra is, vagyis mindenre, ami szívből jön. Az érdekel, hogy valami újat hozzak létre. Nem az a lényeg, hogy legyen a zenémben egy kis népi rész aztán pedig jöhet a jazz. Meg akarom találni a saját zenei utamat, beleértve azt is, hogy ki vagyok én és miért játszom” nyilatkozta a közelmúltban a hamburgi NDR rádió riporterének Tóth Viktor az Arura trió ottani koncertje előtt.


A jazzben alighanem egyedülálló felállású – Tóth Viktor szaxofonos, Lukács Miklós cimbalmos és Orbán György nagybőgős alkotta –, évek óta működő, dobos nélküli trió fontos jellemzője az, ahogy előadásaik során folytonosan változik hangszereik szerepe. Az Arurában nincs külön ritmusszekció, azt a darabok, illetve az improvizációk pillanatnyi karakterétől függően más-más hangszerek kombinációja teremti meg – ahogy a briliáns szólókért sem kizárólag a zenekarvezetőt illeti a dícséret, hiszen az Arura nyitott, széles spektrumú zenei szövetében jócskán jut szólista szerep a cimbalomnak és a bőgőnek egyaránt.


Jegyek itt.

Hiperkarma - Papp László Budapest Sportaréna​ában, február 7. 20:00Húsz éve alakult és adta ki első, többek által rendszeresen és visszatérően „generációs” jelzővel illetett, cím nélküli első lemezét a Bérczesi Róbert vezette hiperkarma.

A zenekar ezt a fontos születésnapját egy Aréna-koncerttel ünnepli meg 2020. február 7-én, ahol a jelenlegi zenekartagok mellett a korábbi tagok, illetve zenészbarátok is feltűnnek majd.


Lehetetlen pár rövid bekezdésben összefoglalni a 2000-es évek egyik legfontosabb dalszerzőjének, Bérczesi Róbertnek az életútját, és ikonikus zenekarának, a hiperkarmának a munkásságát.

Bár erre kísérletet tesz Robi - kicsit ugyan hosszabban - a 2019-ben napvilágot látott, és az egybehangzó olvasói vélemények - mindúgy az eladási statisztikák – szerint remekül sikerült Én meg az Ének (behúzott szárnyú felfelé zuhanás) című önéletrajzi könyvében.A hiperkarma 2000-ben megjelent első, cím nélküli lemezén olyan - azóta klasszikussá vált - dalokat találunk, mint a lidocain, a kérdőjel, sosem voltunk senkik, dob+basszus, zöldpardon, üres, felejtő... amik generációk himnuszai lettek azóta. A második, amondó (2003) című lemezükön Bérczesi minden hagyományos dalszerkezeti struktúrával szakítva, egyenesen a legnagyobb szerzők közé emelkedett. 


2008-tól pár év szünet következett a hiperkarma életében a frontember nem titkolt drogproblémái miatt. A dalokban egyértelműen lekövethető Robi elvonulása és leépülése, és egyben a folyamat is, ahogy megtalálta az új, de mégis jellegzetes hiperkarmás hangját. A passzív éveket követően a banda 2014-ben jelentette meg harmadik nagylemezét konyharegény címmel, melyet az óriási érdeklődésnek köszönhetően egy felejthetetlen, teltházas PeCsa koncerten mutattak be. A zenekar innentől újra aktívan elkezdett dolgozni. 2016-ban kijött három single, melyek közül a megünnepleni jó című dalt a 10. Fishing on Orfű fesztiválhimnuszaként mutattak be. 2017 tavaszán megjelent a negyedik stúdióalbum, délibáb címmel, mely több szempontból is fordulópontnak tekinthető a hiperkarma hangvételében, valamint meghozta a zenekarnak az első aranylemezét. A délibáb sikere után egy évvel kijött egy új single napsütötte rész címmel, mely az addigi underground zenekar első igazi rádiós áttörése volt. A dalt az erdélyi Double Rise Fesztivál himnuszaként mutatták be 2018 tavaszán. A következő év elején új stúdióalbum jelent meg, a napsütötte rész címmel, és ez év tavaszán Bérczesi megkapta karrierje első igazi elismerését, az Artisjus - Az év könnyűzenei szövegírója díjat.


Jegyek itt.

Let Spin (UK) az BMC - Opus Jazz Clubban, február 7. 20:00„Egy új prog-jazz supergorup” (Jazzwise), „teljesen eredeti identitás, amely a brit jazz egyik legjobbjának ígérkezik...” (The Guardian), „eklektikus, szenvedélyes és elképesztő” (LondonJazz) – ilyen és ehhez hasonló lelkesedés fogadta a sokoldalú poszt-jazz kvartett, a 2012-ben alakult zeneszerző-zenész csoport, a Let Spin bemutatkozását. Személyes és zenei etoszukat egyaránt az egyenlőségre törekvés jellemzi. Ez persze érthető, hiszen a Moss Freed gitáros (Union Division, Spike Orchestra), Ruth Goller basszusgitáros (Melt Yourself Down, Vula Viel), Finlay Panter dobos (Beats & Pieces Big Band, Sound 8 Orchestra) és Chris Williams szaxofonos (Led Bib, Sarathy Korwar. Liran Donin's 1000 Boats) alkotta négyesfogatban – a Phronesishez vagy a The Bad Plushoz hasonlóan – midegyik tag szerző is egyben és a hangszereléseket is általában együtt alkotják meg. Lemezeikre mindnyájan ugyanannyi számot írnak, a végleges tartalomról pedig mindaddig egyeztetnek, amígy egyhangú döntés nem születik. Jól példázza ezt mind a 2014-es Let Spin, mind a rákövetkező évben kiadott Let Go lemezük, mindkettő az Efpi Records kiadásában.


Jelenleg harmadik albumukon dolgoznak, mely 2020 tavaszán jelenik meg, szintén az Efpi Recordsnál. Az Alex Killpartrick producerrel szoros együttműködésben létrehozott, nyolc dalból álló gyűjtemény a kísérleti poszt-jazz diadalmenete lesz, hűen tükrözve a zenekar egyre bővülő zenei inspirációinak szövevényes hálóját, elmélyült érdeklődésüket a legfrissebb produkciós technikák iránt – és nem utolsósorban a tagok egyéni fejlődését, úgy zeneszerzőként mint előadóként.


Igencsak szertágazó inspirációik – a Rage Against The Machine-től Hermeto Pascoalig, Bill Friselltől J. S. Bachig – olyan hangzássá sűrűsödnek, mely kizárólag a sajátjuk. Nehezen megragadható dallamaik, súlyos groove-jaik, eufórikus improvizációik és az idővel való játékosságuk különleges keverékével a Let Spin élő előadásai minden alkalommal lenyűgözték közönségüket az Egyesült Királyságban. Lelkesedésük más művészkre is átragadt, így a kortárs jazz legizgalmasabb képviselői közül olyanokkal dolgoztak együtt, mint Laura Jurd, Sarathy Korwar, Led Bib, a Beats & Pieces Big Band és a Melt Yourself Down. Végső soron a kreativitás valóban ezen a kombináción belül ragyog.


Chris Williams - altszaxofon

Moss Freed - gitár

Ruth Goller - basszusgitár

Finlay Panter - dob


Jegyek itt.

Fran Palermo Year Of The Rat - Chinese New Year Party - A38, február 7. 20:00Február 7-én a kínai új évre húzza fel a tematikát az  A38 Hajón egy lampionokkal és rizsszedő kalapos "rockandrollerekkel" teli színpadon a Fran Palermo.


 2O2O a Kínai zodiákus naptár szerint a Yin-Fém Patkány éve lesz, de mit is jelent ez?


 "...A  kínai horoszkóp – mely a Han Dinasztia fennállása alatt alakult ki –  több mint 2OOO éves. Három elemből áll össze: a Yin-Yang pár egyikéből,  az öt elem valamelyikéből, illetve 12 állatövi jegyből.


 A  12 évből álló ciklus 2O19-ben ért véget a Föld Disznó évével, a 2O2O-as  évvel egy új ciklus kezdődik, melyet az úgynevezett Yin-tendenciájú patkány alakja vezérel. Általánosan elmondható, hogy a kínai horoszkóp  szerint a Patkány éve fokozott szórakozást, lazítást, utazásokat fog magával hozni és a remény érzését. A patkányhoz hagyományosan a bőséget  és a jólétet is kötik a kínaiak, ezért az év sokak számára anyagi biztonságot és növekedést hozhat. Sőt, furán hangzik, de a patkány már-már istenszerű alak volt az ősi kínaiak szemében mely az  intelligenciát jelképezte számukra."


A harmadik nagylemezén Londonban dolgozó zenekar műsora mégtöbb új dallal bővül és egy különleges előzenekarral.Jegyek itt.

The Bluebay Foxes x Meg Egy Cukorka - Instant-Fogasház, február 8. 19:00A 2015-ben alakult The Bluebay Foxes zenei világa a brit gitárzenéből és amerika déli államaiból származó rockzenéből merít: dinamikus, lüktető dobtémák, karakteres gitárhangzás, húzós, energikus basszusok és a dallamos refrének jellemzik.

Megjártak már jó pár klubkoncertet, ott voltak szinte az összes hazai nagyobb fesztiválon, de játszottak már a környező országok színpadain is. A számos single, EP, livesession mellett 2018-ban megjelent első nagylemezük is. Májusban bejutottak a Nagyszínpad tehetségmutató döntős 3 zenekara közé, végigzenélték a teljes fesztiválzezont, majd a Budapest Park színpadán zárták a nyarat több ezer ember előtt. Idén ott lehetnek a holland Eurosonic fesztiválon is, hogy európa szinten is térképre helyezzék a zenekart.

Addig azonban még új anyaggal jelentkeznek, érkezik az új dal, klippel. ;)


A Meg Egy Cukorka, magasan szálló, széleken táncoló beatrock, koszos eleganciával, érzékeny lélekkel és a rock'n'roll hőskorához méltó momentumokkal.

A Meg Egy Cukorka még csak három éve koptatja a színpadok deszkáit, de már bebizonyosodni látszik, hogy a magyar dalszövegek és a gitárzene korszakának messze sincs még vége. Bár az alulról építkezésben, a függetlenségben és a kompromisszummentes alkotásban hisznek, mégis populárisnak tekinthető zenéjük, hiszen a koncertközönség pillanatok alatt szereti meg őket őszinte dalszövegeik és kifogyhatatlan energiájú kisugárzásuk miatt.


Jegyek itt.

Frenk - Tudom Kivagyok - lemezbemutató, Bérczesi, Saiid - A38, február 8. 20:00Éjszakai élet, és minden, ami vele jár. Különös és magával ragadó, bizarr, erotikával túlfűtött világ, túlélési útmutató kezdőknek és haladóknak. A multiinstrumentalista zenész a hiperkarma tagjaként tűnt fel, de emellett több formációban is játszott, valamint a kezdetektől fogva a Budapest Bár oszlopos tagja. Frenk és megújult zenekara gőzerővel készül a budapesti lemezbemutató koncertre, megidézve a nagyvárosi éjszakákat, megszórva a századvégi füstös lokálok hangulatával. A szuggesztív, őszinte, zsigerekig ható valóság, ahol valódi pop'n'roll showra számíthat a nagyérdemű!


Az új dalok mellett természetesen a régi slágerek is terítékre kerülnek. A nagyszabású koncertre két vendég is érkezik a zenekarhoz: Bérczesi Róbert (hiperkarma), és Saiid (AKKPH).


A hiperkarma dobosaként ismertté vált Frenk a zenekar leállása után kezdett el foglalkozni szólóprodukciójával. 2006-ban jelent meg bemutatkozó albuma Szívzörejek címmel, melynek egyszemélyben volt a dal- és zeneszerzője. A lemez elkészítésében ismert zenésztársak voltak a segítségére, mint például Varga Laca (hiperkarma, Pál Utcai Fiúk, Kutya vacsorája), Almási Endre (Stereomilk) és vokalistaként Váczi Eszter is közreműködött.

Az elmúlt tíz év alatt még két magyar nyelvű albummal (Nagyvárosi éjszakák - 2010., Minden ellen - 2012.) és egy angol nyelvű, egyszálgitáros, minimálhangszerelésű feldolgozáslemezzel (Songs For Jelena, 2015.) jelentkezett, ez utóbbin olyan nagyságok dalait játssza többek közt, mint Buddy Holly, John Lennon, Lou Reed, Frank Zappa, Grace Jones vagy Marianne Faithfull.


Frenk most már a szólókarrierjére koncentrál, de emellett rendszeresen látható színpadon a Budapest Bár fellépésein, illetve a Braindogs és a The Starmans formáció tagjaként is.

Frenk stílusát nehéz lenne behatárolni. Nem egyszerűen rock&roll, ennél jóval több: egyszerre érzelmes és dögös, sanzonos és populáris. Zenéjében felfedezhető pár ismerős hatás, de sikeresen vegyítve ezeket, saját stílust tudott kialakítani, amely a koncerteken is visszaköszön.


Jegyek itt.

Dream Theater - Papp László Budapest Sportaréna, február 8. 20:00Ismét Budapesten játszik az amerikai progresszív metal zenekar, a Dream Theater. A 2019 nyári fesztiválos fellépés után most egy teljes, majdnem háromórás koncertre készülhetünk a Papp László Sportarénában, ahol a Distance Over Time című új lemez, és a 20 éves Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory dalai is szerepelnek majd a programban.


A kétszer is Grammy-díjra jelölt, eddig több millió lemezt eladó Dream Theater aktuális turnéja hamarosan Európába érkezik: az „Egy este a Dream Theaterrel” koncertsorozat keretében az amerikai progresszív metal zenekar idei, Distance Over Time című lemezét mutatja be, és egyben az éppen 20 éve megjelent mestermű, a Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory album jubileumát is megünnepli.


Az év eleji turnén összesen 28, egyenként majdnem 3 órás koncertre számíthatnak az európai rajongók, 16 országban. A turné korábbi fellépései rendre nagy sikert arattak, hiszen a műsor átfogó módon válogat a zenekar több mint 30 éves pályafutásából, számos közönségkedvenc dalt elővéve – persze mindezt az új lemez és az idén 20 éves Metropolis album dalai mellett.


A kiemelkedő élményt ígérő koncertről a zenekar gitárosa, John Petrucci így nyilatkozott: „A Distance Over Time lemez fogadtatása nagyszerű volt, így már alig várjuk, hogy élőben is előadjuk e dalok némelyikét az európai közönségnek. Azok pedig, akik esetleg ott voltak a Scenes From A Memory 20 évvel ezelőtti koncertjein, most egy különleges időutazásra készülhetnek: nem csak az akkor játszott dalokat hallhatják újra, de megcsodálhatnak egy olyan látványos színpadképet, látvány- és fényvilágot, amit mi mindig is elképzeltünk ehhez a zenéhez. Megújított animációk segítségével, új videókon kelnek majd életre a lemez szereplői, sosem látott, látványos történetet elmesélve. Azoknak pedig, akik még nem ismerték a Dream Theatert 20 éve, esetleg túl fiatalok voltak, vagy éppen még meg sem születtek 1999-ben, most először lesz majd lehetőségük egyben látni és hallani a Scenes lemez dalait.”


A zenekar nemrég tette közzé a Distance Over Time lemezen található, Barstool Warrior című dal videóklipjét. Az élőben is hamar népszerűvé vált nóta egy képzeletbeli történetet mesél el, melynek részleteibe John Petrucci avatott be: „A Barstool Warrior két olyan emberről szól, akik bár nem ismerik egymást, de hasonló élethelyzetben ragadva találják magukat. Az egyikük egy helyi alkoholista fickó, aki sosem hagyta el az unalmas kisvárost, ahol él, a másik pedig egy olyan nő, aki egy bántalmazó kapcsolat csapdájában vergődik napról napra. Mindketten felidézik eddigi életüket, és megpróbálnak bátorságot gyűjteni ahhoz, hogy képesek egy legyen egy jobb életet kezdeni, és azzá válni, akik mindig is szerettek volna lenni.”


A több mint 30 éve aktív zenekarnak ez a 14. stúdiólemeze, amely dinamikus, közvetlen energiákat közvetít, igazán meghatározó élményt kínálva. A februárban megjelent nagylemez a megjelenés első hetében több mint 10 millió online meghallgatást ért el, első helyre került az iTunes albumokat rangsoroló, illetve a németországi lemezeladási listákon, az 5. helyet csípte meg az Egyesült Államokban és a 12.-et az Egyesült Királyságban. A lemez az online formátum mellett többek között egy deluxe Blu-Ray lemezen is elérhető, amelyen minden dalhoz animációs videók is tartoznak.


Jegyek itt.

Tilos A Farsang! - Dürer Kert, február 08. 20:00Hosszú idő után újra együtt pöröghetünk arcon négy helyszínen, őrületes koncertekkel és a Tilos Dj válogatottal. Részletes program:NAGYTEREM:

20:00 - Döbbenet

21:30 - Tudósok

23:00 - Zuboly

01:00 - Dj Palotai

(All night long Eklektik Dj set)ROOM 041:

21:00 - Flash

22:30 - Lopunk

00:00 - Beat Safari Dj-k:

- Magematix - Sldr - Konor - Damien

(neurofunk - Old School - liquidfunk)KISTEREM:

20:30 - BOZO

21:45 - Verőköltő

23:00 - Üllői Úti Fuck

01:00 - Elevated Crew:

- Vanis - Perrin - Slanki +Mentalien

(organic - street - urbanhouse - bootytech)KERT:

20:00 - MustBeat Crew:

- Clairvo

- Voison

- Sam Starion


(break - funk - ghettofunk)


További infó, jegyek itt.
James Arthur : The You Tour 2020 - Barba Negra Music Club, február 9. 20:00A 2016-os dupla teltházas koncertje után közel négy évvel, 2020. február 9-én visszatér Budapestre az egyik legkiválóbb brit énekes-dalszerző, James Arthur, aki október 18-án megjelenő friss albumának dalait hozza majd el a Barba Negra Club falai közé.


A zenész már 24 évesen letette a névjegyét a szigetország legnagyobb zenei tehetségeinek sorában, és azóta is töretlenül növeli rajongótáborát. A zenei siker fő alkotói James Arthur lélekmelengető hangja és szinte azonnal az ember fejében megragadó dallamok, amelyeket már sok millióan dúdolnak világszerte. Fellépéseinek védjegye a közvetlen, oldott légkör, amelyből igazán a klubkoncerteken – mint a budapesti esemény is – kaphat ízelítőt a közönség.


Az év eleji turné apropója a zenész rég várt harmadik, ’YOU’ című albumának a megjelenése, amelyen olyan vendégelőadókat hallhatunk James Arthur mellett, mint Travis Barker a Blink-182-ből, Adam Lazzara a Taking Back Sunday-ből vagy az amerikai hip hop sztár, Ty Dolla $ign.


Jegyek itt.


Finn Filmnapok - Finnish Film Days 2020 - Toldi mozi, február 5-9.
A 9. Finn Filmnapok a Toldi moziban kerül megrendezésre 2020. február 5. és 9. között. A rendezvényen a finn filmművészet kiemelkedő alkotóinak nyolc izgalmas művét mutatják be.

Jegyek előzetesen január 23-tól a Toldi moziban (Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.) vagy online (http://toldimozi.hu/programok/) kaphatók. Jegyárak: 1550 / 1200 Ft.


A fesztivál a FinnAgora, a Toldi Art Mozi, a Suomen elokuvasäätiö - Finnish Film Foundation, a SzimplaFilm és a HTI Travel & Incentives együttműködésében valósul meg.

Fb esemény itt.
FACT Fesztivál 2020 - Színház- és Filmművészeti Egyetem, február 6-9.
A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem nemzetközi fesztiválja. A név a Festival, Arts, Cinema, Theatre szavak rövidítése. A FACT célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy megismerjék egymás munkáit, a nagyközönség előtt bemutassák vizsgafilmjeiket és -előadásaikat, közös műhelymunkákon vegyenek részt és hosszútávú szakmai kapcsolatokat építsenek ki.


További infó itt.
VIII. Pécsi Csokoládé Karnevál - Zsolnay Kulturális Negyed, február 8-9.
A farsangi időszak egyik legcsábítóbb programjaként immár VIII. alkalommal rendezik meg a Pécsi Csokoládé Karnevált a Zsolnay Kulturális Negyedben. Február 8-9-én közel 20 édes programmal és az ország minden részéből érkező kézműves csokoládék vásárával várják a látogatókat.


Ehető látványosságok, csokiszökőkút, szakmai előadások, gyerekjátékok, kiállítás és izgalmas bemutatók várják a látogatókat a Zsolnay Örökségkezelő Kft. és a Csoko-Láda Csokibolt együttműködésében létrejövő, ingyenes rendezvényen. Emellett több mint egy tucat csokoládékészítő mutatkozik be az E78-ban, kínálatukból megismerhetők az ország és a világ csokoládéi, beszerezhetők olyan különlegességek, amire máskor nincs alkalom.


Az egyik legjobban várt attrakció a Pécsi Tudományegyetem 3D projektjével való együttműködés keretében az a 3D nyomtató, amely ehető csokoládét fog nyomtatni - most először a karnevál történetében!


A szakmai programok során A csokoládékészítés technológiája nagyon régen, nem olyan régen és ma címmel tart előadást Csiszár Katalin, a Rózsavölgyi Csokoládéműhely csokoládékészítője (regisztrációköteles). Az érdeklődők megismerhetik a Szerencsi Csokoládégyártás 97 éves történetét, a 3D nyomtatás szerepét az élelmiszeriparban, csokoládépapírok világát és bepillanthatnak Venezuela, Brazília és Madagaszkár csoki-világába (regisztrációköteles). A Csoko-Láda Csokibolt tulajdonosa, a karnevál szervezője, Mosonyi Éva a csokoládé és a művészet kapcsolatába avatja be az érdeklődőket. Újdonságként egy újabb élvezet is megjelenik: Most must címmel tart előadást Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője.


A gyerekek csokis memória- és logikai játékokkal játszhatnak és megpakolhatják a csokirakodó kisvasutat. A Total Art Egyesület animációs játszóházzal várja a kicsiket Keltsük életre Gombóc Artúrt címmel.


A résztvevők szeme láttára, 3 kg-os csokitömbből készítenek különleges pécsi motívumú csokiképeket helyi művészek, az elkészült alkotásokat jótékony célra ajánlják fel. A Kemence Galériában csokoládépapír-kiállítás látható. A rendezvény házigazdája Lokodi Ákos kreatív séf, aki a látogatók előtt készíti el rendkívüli csokoládés ételeit.


Fb esemény itt.


 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.