Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Negyed évszázados a Sziget V. – Art & Cirkusz & Színház

Kalandozzunk el egy kicsit a nem zenei programok kínálatában…

 

A látogatók nagy része ugyan a zene, a koncertek és a hajnalig tartó bulik miatt érkezik a hajógyárira, de mint azt jól tudjuk, a Sziget őszművészeti fesztiválként rengeteg nem zenei programmal is készül. A jubileumi év is rendkívül gazdagnak ígérkezik, így a bőség zavarában nehéz lesz választani.

Kezdjük is a sort egy Utcaszínház Premierrel. A francia Collectif Arbuste és az argentín-spanyol Aerial Jockey Strada tagjai egy igazán különleges, kifejezetten a 25. Szigetre készülő műsorral jelentkeznek. A csapatok közös produkciója tulajdonképpen két különálló show műsor ötvözéséből jön létre: a Collectif Arbuste Instrumentarium, és az Aerial Jockey Strada Eterfeel című előadásából. A LATALAYA névre keresztelt produkció igen futurisztikusnak ígérkezik, tele akrobatikus légi mutatványokkal, fényjátékokkal, és természetesen ütős hangszereken alapuló modern elektronikus zenével. A műsor premierje a Mínusz Egyedik napon, augusztus 9-én lesz látható, majd ezt követően minden nap két alkalommal kerül bemutatásra az A38 sátor melletti réten.

A ketrecekben zenélő francia négyes tavaly három estén át fellépett a Szigeten, melyből kettőn magam is ott voltam, így biztosan állíthatom, semmiképpen sem érdemes kihagyni az előadásukat.

A szintén nagy kedvencnek számító Kis Utcaszínházak, idén is körbejárják majd a Fesztivál területét. Érkezik az egyfős Das Universal Druckluft Orchester, az alkotó művész mechanikus zenei szerkezetével ad elő különböző klasszikusokat, slágereket. Bogárfóbiásoknak nem, mindenki másnak kötelezően ajánlott a holland Mr. Image Theatre Big Bugs Show-ja. Bicikli újrahasznosításával készültek el a német foolpool társulat kecskenyáj tagjai, kik idén a jubileumi Szigetet is „körbelegelik”.

Hatalmas emberi testrészeivel, sok év kihagyás után visszatér a világhírű ausztrál Snuff Puppets, érkezik a Teatr KTO lengyel társulat, a digitális civilizációt szomorú, ijesztő, és groteszk módon ábrázoló előadásával. Szintén egy magával ragadó produkciót mutat be a Cie La Soup, egy nyakba akasztott bábszínházban mesélnek el egy szerelmi történetet, miközben az aláfestő zenét fülhallgatón keresztül hallgatják a nézők. Lesz még Mini Óriáskerék, Mr Piano és az ő guruló zongorás műsora, valamint apró fejű, „nagytestű” férfiak, a francia Les Tonys előadásában.

A sornak még mindig nincs vége, hiszen érkezik az indiai Circus Raj egy igazán különleges és egzotikus műsorral, és itt lesz még Mécanique Vivante a világitós-gurulós hangszer-installációjával.

A Cirque du Sziget helyszínén a szabadtéri színpad mellett, idén már egy jóval nagyobb, közel 1000 főt befogadó sátorral várja a cirkuszi előadások szerelmeseit. Fellép többek között a spanyol Compañia Vavel Circus társulata, a Machine de Cirque és a Cirque Alfones. A Fidelio Színház- és Táncsátor is (ki)bővitett helyszínnel és programmal készül, akárcsak a a Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpad. Kodály Zoltán halálának 50. és születésének 135. évfordulójának alkalmából minden nap kórusok nyitják az igen nívós, jubileumi műsort.

A játékos lelkű fesztiválozókat idén is a Vándor Vurstli, a Sziget multidéző házi vidámparkja várja, a kreatív workshoppok szerelmeseit pedig a Cardbordia sátor, ahol minden nap a francia Ooz Band zenei felvonulást tart. Idén is Sátor Határok Nélkül, azaz érkezik a Néprajzi Múzeum, a párizsi Musée National de I’histore de I’immigration, és megannyi fővárosi és vidéki múzeum a Múzeum Negyedbe. Fejben kikapcsolódóknak ismét lesz Ji Csing Labirintus, Sakksátor, és GameLandHub rengeteg társas-, logikai, és számítógépes játékokkal.

A mozirajongóknak idén sincs okuk panaszra, hiszen újra lesz Cinema Hungary/TEDxBudapest Klub Sátor, és természetesen nem hiányozhat a Szigetről a Magic Mirror sem.

Képzőművészeknek kötelező helyszín az ingyenes workshopokban (is) gazdag ArtZone, fáradhatatlan sportembereknek pedig a Sport TV Sport Zone.

Idén is lesz Pentalum – Luminárium, Before I Die „emléktábla”, interaktív programokban bővelkedő Civil Sziget, és a fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezetek közreműködésével létrejött élménypark, az XS Land. Szóval ahogyan eddig is, a jubileumi évben is számtalan helyszín várja a leendő szitizeneket, szinte megszámlálhatatlan mennyiségű programmal, melyekről teljeskörű, részletes információért mindenképpen látogassatok el a www.sziget.hu-ra.


 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.