Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Negyed évszázados a Sziget I. – Egy kis történelem…

Az idei évben jubiláló fesztiválok hosszú sorában eljutottunk a legfontosabbhoz, mégpedig a Sziget Fesztiválhoz, amely évek óta hazánk legkiemelkedőbb turisztikai eseményének számít.

 

…de nem volt ez mindig így! A tulajdonképpen házibuliként induló rendezvény alapítói – Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi – sem gondolták, hogy ekkora utat tesz meg, és idáig eljuthat a fesztivál. A Sziámi zenekar és köre hívott össze egy nagyobb „nyaralást” nyolcvan emberrel Zalában, majd a rákövetkező évben annyi volt az érdeklődő, hogy keresniük kellett egy nagyobb helyszínt… Valahogy így indult a történet, majd 1993 augusztus 19-26 között, „Kell egy hét együttlét” szlogennel megrendezésre került az első Diáksziget, a mai napig otthont adó Óbudai-szigeten. A rá következő nyáron, – a woodstocki fesztivál 25. évfordulójának évében – már olyan zenekarok léptek színpadra, mint például a Jethro Tull vagy a Ten Years After, és már külföldről is érkeztek látogatók. 1996-tól a Pepsi „karolta fel” a fesztivált, így 2001-ig Pepsi Sziget néven futott, majd ezt követően lett a ma is ismert, Sziget Fesztivál.

A kezdetekben még „csak” – elsősorban - zenei eseményként számon tartott rendezvényen leginkább az alternatív, illetve a rockzenei irányzatok uralkodtak, aztán szép lassan más műfajok is teret kaptak, majd a 2000-es évektől kezdett kiteljesedni, és összművészetivé válni a fesztivál. Ma már az elektronikus zenétől az operáig, a színházi és cirkuszi előadásoktól a sportversenyekig, a kézműves és tánc foglalkozásoktól a gyerekprogramokig – szinte - minden megtalálható a Szigeten.

A szervezőknek már a kezdetek óta rengeteg nehézséggel és akadállyal kellett szembenéznie, illetve megállapodást, kompromisszumot kötnie; az évek során bevezetett zajszíntcsökkentő és egyéb intézkedések ellenére, szinte a mai napig érik támadások a fesztivált. De nem csak a zajszennyezés okán érte kritika a rendezvényt. A Magic Mirror elnevezésű „melegsátornak” is meg kellett kűzdenie a fennmaradásért, voltak évek mikor napokkal kellett rövidíteni a fesztivált, 2011 óta pedig az Óbudai-szigetet is csak bérleti díj ellenében használhatják helyszínként a szervezők. Pedig a Sziget felrajzolta Budapestet a nemzetközi fesztiváltérképre, és a hivatalos adatokat elnézve, elég jó biznisz ez az országnak.

„A Szigetre érkező látogatók több mint 13 milliárd forintot költenek el Magyarországon, miközben a rendezvény költségvetésének kevesebb, mint 1%-a közpénz, addig a fesztivál által generált adó és járulék bevétel a támogatás majd 100 szorosával, közel 5 milliárd forinttal gazdagítja évről évre a központi költségvetést. A Sziget az elmúlt 24 év alatt megközelítőleg 100 milliárd forinttal járult hozzá Magyarország GDP-jéhez.”

„Bár az első Diákszigeteken még nem voltak jellemzők a külföldről érkező vendégek, már 95-ben a hetijegyek 15%-át a határokon túl adták el. Ez a szám aztán folyamatosan növekedett, s ma már a szigeten évente 80-85 ezer külföldi fordul meg, ami megközelítőleg 650.000 vendégéjszakát generál a hazai turizmusnak egy évben. A Sziget nemcsak a legismertebb magyar brand lett a világon, ahová több mint 100 országából érkeznek ma már vendégek, de Budapest trendi, fiatalos imázsához is jelentős mértékben hozzájárult. A Sziget rendezvény egy hét alatt megtermeli Magyarország egy teljes évben történt külföldi vendégéjszakáinak közel 5%-át. S ha összegezni akarunk, akkor a 24 év szigetes heteit összeadva mintegy 7 millió vendégéjszakát hozott a hazai turizmusnak.”

Nem túlzás hát azt mondani, hogy hazánk legnagyobb turisztikai eseményéről, a nagyvilágban legismertebb magyar márkájáról/márkáról van szó.

Az első évben, 1993-ban hozzávetőlegesen 43-ezren buliztak a hajógyárin, és egy hét alatt volt 200 program, míg a tavalyi évben már 496-ezren látogatták a fesztivált, és naponta várta közel 200 program a látogatókat. 1993-ban 26 milliós költségvetésből gazdálkodtak a szervezők, az idei, jubileumi Sziget költségvetése pedig már 6,3 milliárd forintból áll össze. Tehát az elmúlt 24 évben minden szempontból hatalmas utat járt be a Sziget, és nem csak a közönség szeretetét, bizalmát nyerte el, de a szakma elismerését is. A Fesztivál kétszer is elnyerte a European Festival Award „Legjobb Nagyfesztivál” címét, emellett a legnagyobb presztízsű elismerésnek számító „Legjobb Zenei Felhozatal”, valamint a „Nemzetközi Fellépők Kedvenc Fesztiválja” díját is, ezzel – egyedülálló módon – minden kategóriát megnyerve, amit csak lehetett.

A 2016-os évadot értékelő, idén januárban megrendezett gálán még egy elismerést kapott a fesztivál; a tavalyi évben tragikus autóbalesetben elhunyt Dan Panaitescut jutalmazták Életmű Díjjal.

A Sziget szervezői a szórakoztatás mellett számos más dologra is nagy hangsúlyt fektet, fontosnak tart. A különböző kultúrák megismertetése és terjesztése, az LMBTQ közösség melletti kiállás, a nemzeti hagyományok ápolása, a civil szervezetekre és környezettudatosságra való felhívás, az akadálymentesítés – csak hogy néhányat említsünk - mind-mind kiemelkedő szerepet tölt be a fesztivál életében. Emellett évről évre számos pályázat kerül meghirdetésre, aminek segítségével a feltörekvő, tehetséges művészek juthatnak lehetőségekhez.

De természetesen nem csak a programok mennyiségében és változatosságában figyelhettük meg a Sziget “növekedését”, a látványvilág, a szolgáltatások mennyisége és színvonala is jelentős fejlődésen ment keresztül, ezzel még komfortosabbá, kiemelkedőbbé téve a fesztivált. …mert a Sziget nem csak egy összművészeti Fesztivál, hanem egy egyedi közeg, egy atmoszféra, egy speciális “feeling”, ami képes magával ragadni bármilyen nemzetiségű, és bármilyen korosztályú látogatót.

Aki szeretne kicsit nosztalgiázni, és/vagy kíváncsi a Fesztivál fejlődéstörténetére képekben, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia a Robert Capa Fotográfiai Központba, ahol – augusztus 31-ig látogatható - a Sziget 25 évét bemutató fotókiállítás nyílt.

 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.