Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Megérkeztek a Bánkitó első fellépői

Július 10. és 13. között ismét lesz Bánkitó Fesztivál, ahol számos izgalmas hazai és nemzetközi csapattal találkozhatunk…

„Nekik buborék, Neked tenger..  A Bánkitón idén tűvel megyünk a lufiknak, megpróbálunk kitörni a buborékokból és az éterből visszanézni, mi az, ami elválaszt és mi az, ami megköt. Civilekkel, színészekkel, művészekkel fogunk filózni a társadalmi megosztottságról, a fake news, az Igazság és az igazságok természetéről, a kultúráról, a kultúrátlanságról és a kulturálatlanságról, na meg arról, hogy mégis miért ők és mi, a Bánkitó burokba zárt közege okoskodik (és okoskodhat) ezekről a dolgokról. Zenei téren is tovább újítunk, széthúzva és összegyurmázva ismert műfajokat kevésbé ismert műfajokkal, fejrefordítva a jól megszokott színpadkiosztást. Mindezt most is Budapesttől egy órányira, Bánkon mindenfelé dolgozzuk fel közösen, a Bánki-tó buborékos habjaitól egy ugrásnyira.” – áll a fesztivál hivatalos oldalán.

Az idei év is bővelkedik izgalmas újdonságokban; ami a zenei programokat illeti, egy új színpaddal egészül ki a fesztivál, ahol 30-40 perces idősávokban követik majd egymást a zenekarok. Emellett a „hagyományörzésre” is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők, hiszen a 2019-es év sem marad punkzenekar nélkül. Érkezik a svéd Viagra Boys, akik tavaly megjelent első lemezükkel gyakorlatilag megállás nélkül turnén vannak Európában, így egyértelmű volt, hogy július 11-én a Bánkitóra is benéznek punk, hiphop és experimentál motívumokkal spékelt őrültségükkel.

Kanadából látogat el hozzánk Bob Moses. Az elektronikát zongora és gitárkísérettel kiegészítő duó akkor vált igazán híressé, mikor a 2015-ben megjelent ‘Days Gone By’ című albumuk legnagyobb slágerét, a ‘Tearing Me Up’-ot Grammy-díjra jelölték Best Dance Recording kategóriában, majd a dalból készült RAC remix ugyanebben az évben meg is nyerte a Grammy-t Best Remixed Recording kategóriában. Ezután körbeturnézták a világot, voltak Glastonbury-ben és a Coachella-n is, plusz Ellen DeGeneres talkshow-jában, ezektől pedig már egyenes út vezet a Bánkitó világot jelentő deszkáig.

A hiphop kedvelők sem lesznek csalódottak, hiszen színpadra lép Saul Williams is, aki bizonyított már színészként, költőként, íróként is, a Bánkitóra pedig a tőle megszokott, erős hangvételű noise poetry & hiphop futurism szettjével érkezik. Hívták már korábban a Fehér Házba és a Queen Elizabeth Hallba is, de turnézott a Nine Inch Nails-szel (a zenekar Year Zero lemezén is szerepel, illetve Trent Reznor producerelte Williams 3. lemezét), fellépett többek között Nas-szal, a Rage Against The Machine-es Zack De La Rocha-val és a De La Soullal is, első lemezének producere pedig a legendás, háromszoros Grammy-díjas Rick Rubin volt. 1996-ban dokumentumfilmet forgattak róla és a Nuyorican Poets Slam csapat további tagjairól SlamNation címmel, 1998-ban pedig főszerepet játszott a kultikus, Sundance és Cannes nyertes Slam című filmben. Íróként eddig hat könyvet jelentetett meg, publikált a New York Times-ban is, költőként pedig korábban előadott többek között Allen Ginsberggel és Sonia Sanchez-zel.

Sudan Archives is ellátogat a Bánkitóra, kinek egyedi stílusának fő védjegye, hogy az afrikai zenei örökséget 90-es R&B groove-okkal, hip-hop elemekkel és experimentális elektronikus zenével vegyíti. Első lemezére többek között a Pitchfork is felfigyelt, 2019-et pedig rögtön a chicago-i Pitchfork Midwinter fesztiválon kezdte.

A Middlemist Red és a Fran Palermo 2019-ben is visszatér a fesztiválra, ám csavarva egyet a szokásos felálláson idén egyszerre lépnek fel, egymás számait előadva. Ugyancsak a nagyszínpadra érkezik az Analog Balaton duó, akik gitáros-szintis kortárs popjukkal tavaly meghódították a Keret Kikeltetőt, az első születésnapjuk alkalmából megjelentetett 0112 című számukat és a hozzá tartozó klippet pedig rögtön a Stenken debütálták. Végül, de semmiképp sem utolsó sorban a Szabó Benedek és a Galaxisok is visszatér a tóra, ahol tavaly már pedzegették az új albumukat, most viszont végre teljes egészében előadhatják azt.

A Bánkitó új színpadát veszi majd kezelésbe a Freakin’ Disco alakulata, akiknek Freund Ádám rendezte új klippjük épp Eminemmel és Ed Sheerannel versenyez a hipermenő One Screen rövidfilm fesztiválon, és ugyancsak ide tér vissza a Deep Glaze is, akiket mostanában inkább Oroszország sztyeppéin lehetett elkapni élő koncerten. Emellett a még nagyon fiatal, gimis zenekarként induló héttagú Carson Coma is tiszteletét teszi az új színpadon, akiknek pszichedelikus beatzenéje legalább annyira furcsa, mint a Panel Surfers magyar betonpanelekbe oltott surfrockja.

További fellépők: Gurr (de), Jungstötter (de), Sado Opera (rus), YusYus (srb), Krúbi, Kistehén, Bohemian Betyars, Csaknekedkislany, Jazzékiel, Gustave Tiger, Trillion, Dé.Nash, Platon Karatev, Mörk, Mayberian Sanskülotts, Mulató Aztékok, Dope Calypso, Mordái, Slow Village, Sex Riders, Rock Band for Old Men, Zombie Girlfriend, Disco Nap, I Am Soyuz, Megtűrtek, TPSRPRT, Siketfajd, Black Bartók, Meteo, Kaktus, Bouo, Puma Danger, Puszi Együttes, Mambo Rumble, The California Nightmares, The Nobody Elses, Shaibo, Ricsárdgír, Satelles, The Southern Oracle.

További infó: https://hu-hu.facebook.com/bankitofeszt/ ,

                    https://bankitofesztival.hu/


 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.