Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

​Ők már biztosan ott lesznek a Bánkitón

Július 8-11. között ismét a zenéé és a kultúráé lesz a főszerep Bánkon, ezúttal a "hungaroterápia" jegyében…

​Mint minden évben, idén is egy adott téma körül forog a fesztivál, mégpedig egy hungarovitamin és hungaroterápiába fognak a szervezők, hogy közösen megfejtsük, mi teszi a magyart. ​"Hogy itt született, itt él, beszéli a nyelvet, vagy, hogy magyarnak vallja magát. Felmérjük a talpunktól a fejünk búbjáig, aztán Bánk lankáin innen és túl, ahol a fehérlófia túrórudit majszol, a busók pedig a Compóban pacsiznak a hétfejű sárkánnyal, hogy mit takar a piros-fehér-zöld.​"​


 

A fesztivál első napja az 51 éves Kaláka együttes életműve előtt tiszteleg. A kettéosztott nagyszínpadon egymást váltva fogja saját számai közé ölelni Kaláka feldolgozásait az a 12 magyar zenekar, akik a 2019-ben megjelent De jó elhagyni magamat című albumon is közreműködtek. Színpadra lép: Csaknekedkislány, Middlemist Red, Platon Karatev, Anne Shirley Supersad, Carson Coma, Gustave Tiger, Felső Tízezer, Zombie Girlfriend, Barkóczi Noémi, Bozo, Mambo Rumble és a Flexible Juice, az estét végül maga a Kaláka fogja zárni egy nagykoncerttel.
Július 9-én, a fesztivál csütörtöki napján érkezik a nemzetközi garázspunk - psychpop reneszánsz egyértelműen meghatározó zenekara, a folyamatosan aktívan dolgozó John Dwyer vezette Oh Sees, akik 2006 óta 19 lemezt adtak ki, valamint ​a kanadai ​​Wolf Parade, a kétezres évek egyik kiemelkedően sikeres​ és legegyedibb hangzásvilágú​, kultikus indie ​bandája. 

Szombaton velünk lesz Kevin Morby, akinek  ​nevét korábban a Woods és a The Babies zenekarból lehetett ismerni, azonban az elmúlt 6 évben megjelent 5 fantasztikus szólólemeze az évtized egyik legfontosabb dalszerzőjévé tette. A 2016-os Singing Saw c. albuma kapcsán a Pitchfork egyenesen Bob Dylan-hez, vagy Leonard Cohen-hez hasonlította az akkor húszas évei végén járó előadót. Különlegesen izgalmas élmény lesz Kevin Morby-t elcsípni az Északi Színpadon, kevés zene passzol jobban a tábor éjjeli hangulatához, mikor a köd és a színpadi füst miatt különösen misztikussá válik a rét. Sosem játszott még a Bánkitó headliner-eként hasonló stílusú előadó, végre ez a pillanat is eljön július 11-én.  
Szintén szombaton láthatjuk a francia ​C​oucou Chloe-t, akiknek ​​zsibbasztó hip hop / electro-pop zenéje egyre többek számára lehet ismerős 2020-ra. A virágzó NUXXE kiadó egyik alapítójának hírnevét nem csak a gyakran káoszba torkolló fellépései öregbítik, a divatvilág egyik friss zenei múzsájaként is egyre többen emlegetik. Zenei közreműködője volt többek között Rihanna Fenty x Puma show-jának és Altuzarra divatbemutatójának is.
A magyar zenekarok közül már biztosan a Bánkitóra látogat az Anlog Balaton, a Mayberian Sanskülotts, a Slow Village, Superflake, Meteo, Perrin, Baba Aziz, Ohnody és a Polldarier
​Jelentkezz saját programötlettel a Bánkitó Fesztivál 2020-ra!Civil-kulturális pályázatfelhívásunkra olyan programötleteket várunk, amelyek kritikusan gondolkoznak a magyarságról, az identitásról, illetve a „hazaszeretet” és a „nemzetterápia” fogalmairól. Új nézőpontotokat keresünk a történelmi traumák, a kulturális örökségek és az ezekből gyökerező hagyományok megértésére.

A programotok lehet éjjeli, nappali, vagy amibe csak úgy belebotlik az ember. Hozhattok workshopot, kerekasztal beszélgetést, vitaszínházat, vagy akár performanszot, közös mozgást, installációt. Hozhattok olyat is, amilyet még sose látott senki! Az a fontos, hogy fesztiválkompatibilis legyen, reagáljon valamilyen formában a Bánkitó fesztivál hívószavára (ez idén a Hungaroterápia!), és kezelje prioritásként mások bevonását.


Idén a civil és kulturális programok mellett pályázhattok a Bánkitó tudományos és közéleti ismeretterjesztő programsorozatába, a Szájensz Szeánsz-ba is. Szervezz te is ismeretterjesztő, tudomány-népszerűsítő programot, legyen az workshop, kerekasztal beszélgetés, vagy bármilyen interaktív tudásközvetítő, tudásteremtő élmény.


​A részletes Civil-Kult és tudományos pályázatleírást itt találjátok!Keressük azokat a művészeket is, akik Goya módra fészkelnék be magukat alkotásukkal mind a fesztivál művészeti programjába, mind a fesztiválozók szívébe. Szépművészet a népművészet!


Részletes Képzős pályázatleírás itt!A nyertes pályázók rendelkezésére álló anyagköltség: bruttó 15 ezer forint.


Minden leadott pályázatnak tartalmaznia kell:

→ a pályázó civil szervezet/magánszemély nevét és e-mail címét,

→ a koncepció és a projekt leírását,

→ részletes anyagköltségeket,

→ technikai igényeket (amennyiben vannak).


A pályázat beküldésével hozzájárultok, ahhoz, hogy a projekteteket megjelentethessük a fesztiválhoz kapcsolódó online felületeken, kiadványokban.

Bármilyen további kérdéssel írjatok a program@bankitofesztival.hu e-mail címre!


A pályázati tervek leadási határideje: MÁRCIUS 8.

Eredményhirdetés: március 13.


További infót a fesztivál hivatalos oldalán, a www.bankitofesztival.hu/ -n találtok, fb esemény itt, jegyek pedig itt!

Forrás: bankitofesztival.hu


 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.