Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Újdonságok a SZIGET-en!

A régi, jól megszokott helyszínek és programok mellett számos újítással nyitja meg kapuit kevesebb, mint egy hónap múlva a 26. Sziget Fesztivál.

Az elmúlt években jó pár kisebb-nagyobb változáson ment keresztül a Sziget. A tavalyi évet követően, negyed évszázad után Gerendai Károly átadta a stafétabotot az új főszervezőnek, Kádár Tamásnak, aki elmondta, hogy idén – az év elején a cégbe befektető külföldi tulajdonosokkal egyeztetve – egy hároméves növekedési stratégiát dolgoztak ki. Ennek köszönhetően a teljes költségvetés 12%-kal magasabb lesz a múlt évhez képest, „csak” a Nagyszínpad fellépőire 1 milliárddal többet költöttek idén, így nem csoda, hogy talán minden idők legerősebb line-up-ját hozták össze az aktuális – mainstream – világsztárok sorával. Érkezik többek között Kendrick Lamar,  a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo, Artic Monkeys, Liam Gallagher, Shawn Mendes és Lykke Li.

Sziget 2017 - Fotó: Vatai Réka TÍmea

 

A Sziget Produkciós Fesztiválok egyik idei nagy újítása, hogy a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni. Mind a napi-, mind a hetijegyek RFID chippel felszereltek, és az összes belépési jogosultság mellett a fizetési funkciót is magukban foglalják, így tulajdonképpen megszűnik a FestiPay fizetőkártya, illetve annak 500 Ft-os letétje is. További előnye, hogy a chip mobil-applikáción keresztül is feltölthető, tehát már nem kell esetenként hosszú sorokat végigállni, és aki az applikáción keresztül tölti fel az egyenlegét, az a fesztivál végeztével a 300 forint fölötti összegét visszakapja a bankkártyájára. „Az alkalmazáson keresztüli karszalag-regisztrációt minden fesztiválozónak ajánljuk, hiszen nemcsak felgyorsítja a folyamatokat, de biztonságosabbá is teszi a szórakozást: a regisztrált karszalag könnyen letiltható, ha elvész, sérült karszalag esetén pedig a cserét is megkönnyíti a látogatók számára.” – mondta el Kaderják Dániel, a Festipay Zrt. igazgatója, majd hozzátette: „A Sziget idei fesztiváljain debütáló integrált beléptetési és fizetési megoldásunk technológiai szempontból is a világ élvonalába helyezi ezeket a magyarországi rendezvényeket.”

Természetesen akik nem a karszalagjukkal szeretnének fizetni, azoknak továbbra is van lehetőségük egyérintéses, azaz contacless kártyával, vagy pedig a mobiltelefonjukkal – szintén érintéssel -  fizetni a fesztivál teljes területén. „Mind a jegyekkel való visszaélés, mind a fizetési visszaélések jelentősen visszaestek az elmúlt években, abban bízunk, hogy ez a tendencia folytatódik majd ezzel az új technológiával is.” – emelte ki Kádár Tamás.

A jegyekkel kapcsolatosan - a tavalyi sikeres próba után – visszatérő „újdonság”, hogy a 7 és 5 napos bérletek mellett lehetőség van egymást követő 3 naposat is vásárolni. Egyébként a jegyek - az idei line-up-nak köszönhetően (is) - rohamtempóban fogynak, az 5 napos bérletek már mind elkeltek és a többi bérlettípus száma is véges, így iparkodnia kell annak, aki mindenképpen több napot szeretne eltölteni a Fesztiválon.

Sziget 2017 - Fotó: Vatai Réka TÍmea

 

A 2018-as év kiemelkedő mondhatni újítása, a Szigetre eddig is jellemző szellemiség jegyében meghirdetett Love Revolution – a Szeretet Forradalma kampány. „A Sziget közössége 25 éve azért alakult, hogy együtt létrehozzunk egy ideiglenes álomállamot, amely Európában központja lett a kultúrák találkozásának. Nálunk nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga legyen a szexuális-, vagy vallásszabadság, a szabad véleménynyílvánítás vagy a megismerés szabadsága.” – mondta el Kádár Tamás.

A kampány tulajdonképpen azokat a célokat és értékeket foglalja össze, amikért a fesztivál a kezdetetk óta, 25 éve folyamatosan kiáll: „A Szeretet Forradalma egy nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés.

A kampányban is megfogalmazott környezettudatosságra évek óta egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szervezők. Ennek keretében a Szigeten is bevezetésre kerül az úgynevezett visszaváltható Re:pohár, amellyel az eldobható műanyagpohár szemetet csökkentik le, szűntetik meg. A rendszer lényege, hogy az első ital vásárlásakor kifizetjük a Repoharat is, (ennek díja a VOLT-on 450 Ft volt), amit aztán minden egyes italvásárláskor leadunk/becserélünk a pultnál, illetve amennyiben nem kívánjuk folyamatosan „cipelni” a poharat, vócserre beválthatjuk, aminek felmutatásával legközelebb nem kell már kifizetnünk a pohár árát. A rendszer egyébként úgy néz ki jól működik és ténylegesen visszaszorítja az eldobott poharak okozta szemetet, viszont ami érthetetlen számomra, hogy a fesztiválok végén a pohár nem visszaváltható.

(Ami még a rendszer hátránya, hogy a pohár bevezetésével a VOLT fesztiválon például teljesen eltűnt a dobozos sör, amire elég sok fesztiválozó panaszkodott, jómagam is. Őszintén remélem, hogy a Szigeten a pohár bevezetése nem fogja a dobozos sörök teljes eltűnését okozni!)

A Re:pohár mellett idén is szelektíven gyűjtik majd a szemetet, továbbra is ajándékokra cserélhetjük az elhasználódott palackokat és dobozokat a Recycling Centerben, a környezetvédelem iránt elkötelezett „fanatikusokat” pedig az idén bemutatkozó EcoKemping várja, ahol napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a fesztiválozókat.

A szabályozások természetesen a vendéglátó egységeket is érinti: az étkezőhelyek az idei évtől csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak, továbbra is tilos a nejlonzacskó és a szórólapozás, valamint a szívószál használata is korlátozódik.

A Love Revolution üzenetei a Sziget összes programjában jelen lesznek, illetve számos programhelyszín kiemelten is fókuszál a Szeretet Forradalmára, melyekről későbbi programajánlóinkban (is) olvashattok bővebben.

Sziget 2017 - Fotó: Vatai Réka TÍmea

 

A szervezők a kampány keretében továbbá útnak indítottak egy kezdeményezést, amellyel a hátrányos helyzetű közösségekben dolgozó ingyenes zeneoktatási programot, a Superar-t kívánják támogatni. A Superar egy közösségi zeneoktatásra épülő, magas művészi színvonalra törekvő zeneoktatási program, melynek célja, hogy elsősorban olyan gyerekeket érjen el, akiknek szociális hátrányaik miatt nincs lehetőségük minőségi zeneoktatásban részt venniük.

Azért álltunk a program mellé, mert azon túl, hogy a professzionális zeneképzés során a gyermekek sokat fejlődhetnek a zene terén, az együtt zenélés ereje számos szociális képességet fejleszt és olyan összetartó közösségek jönnek létre, melyekben feloldódnak a kötődési nehézségek, kifejlődnek az egymáshoz fordulás különböző formái és kialakul a tolerancia és empátia. Ezek a Sziget alapértékei a kezdetektől fogva, a Love Revolution kiáltványunk legfontosabb üzenetei, ezért nem kérdés, hogy beállunk egy olyan program mellé, amely ezeket a képességeket kialakítja, fejleszti.” – mondta el Kádár Tamás főszervező a programmal kapcsolatban.

A Superar számos más országban, Szlovákiában, Romániában, Boszniában, Svájcban és Lichtensteinben is már nagy sikerrel működik, nálunk szeptemberben egy kórusprogrammal indul, de később profi hangszeres képzésben is részt vesznek a gyerekek, akik pár év múlva majd a Sziget Nagyszínpadán is bemutathatják tudásukat.

A kezdeményezést a fesztivál végén leadott re:poharunkkal támogathatjuk.

 

Forrás: Sziget Fesztivál


 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.