Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Idén is lesz Múzeumok Éjszakája!

Mi sem hisszük el, de már 15 év eltelt azóta, hogy először nyakunkba vettük a pesti éjszakát múzeumból múzeumba járva. A kicsit döcögősen indult rendezvény mára már az ország egyik legfontosabb kulturális ünnepévé nőtte ki magát.

Szent Iván napjának előestéje, a Szentivánéj évek óta már nem csak a nyári napforduló ünnepe, hanem a Múzeumoké is, hiszen ezen az éjszakán megnyitva kapuikat több mint ezer, színesebbnél színesebb programmal várnak minket. Az elmúlt pár alkalomhoz hasonlóan idén is kiválasztották az esemény arcát, kiemelt témáját, illetve a főszereplő városát.

Az idei fő gondolat a családok évéhez kapcsolódik, a főszereplő város, a korábban Európa Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedhető Pécs lett, míg a rendezvény arcának Oláh Gergő zenész-énekest választották.

Gyerekprogramok a Múzeumok Éjszakáján - Budapesten

A korábbi évekhez hasonlóan a legkisebbek számára a programokon való részvétel ingyenes, míg a 6-18 év közötti korosztály 800 Ft-os karszalaggal látogathatja a múzeumokat Budapesten.

A Múzeumok Éjszakáján a programok jellemzően 18 órakor kezdődnek, de több helyen már a délután folyamán is várják a kicsiket.

Az Aeropark Légiközlekedési Kulturális Központban 16 órától MALÉV egyenruha-elemekben lehet fotózkodni a repülőgépek-fedélzetén, 17 órától légi utaskísérő tanfolyam lesz, valamint híres MALÉV kapitányok várják a pilótafülke-bemutatón a gyerekeket.

Az Állatorvos-történeti Gyűjteményben 16 órától állatismereti kvízzel, kreatív foglalkozásokkal, állati memóriajátékkal, 3D puzzle-vel, állatsimogatóval, valamint pónilovaglással készülnek a szervezők, a Campus kertjében pedig állati kincsvadászatra hívogatják az érdeklődőket.

Az Aquincumi Múzeum romkertjében 16-tól interaktív kalandtúrán fejthetik meg a gyerekek az aquincumi rejtélyt, a keresgélésben megfáradt felfedezőket pedig amulett-, süveg- és varázsfőzet-készítés várja.

A Bélyegmúzeumban Star Wars és Warhammer figurák bemutatója, tematikus személyes képeslap készítés, bolygóközi tér-ugró-iskola valamint Bolygóról bolygóra a Kis herceggel, címmel interaktív expedíció várja a gyerekeket óriás dobókockával.

Aki részt vesz a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának 17 órától kezdődő kézműves foglalkozásain, az azon túlmenően, hogy geometrikus mintákat tervezhet, kályhacsempét és napórát készíthet, olyan kérdésekre is választ kaphat mint, hogy Hogyan fűtötték a középkori várak vastag falú termeit? Milyen közös tulajdonsága van a mézeskalácsnak, a pénzérmének és a kályhacsempének? Hogyan mérték az idő múlását a mechanikus órák elterjedése előtt? Úgyszintén a Vármúzeumban Da Vinci élményórára várják a 7-13 éves korosztályt.

Az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumában 15-től mesetekergő programmal várják a 4-13 éveseket, ahol a múzeumlátogató gyerekek mesehőssé válhatnak és az akadályok leküzdésével megszerezhetik az elveszett kincseket. Ezen kívül interaktív tudományos játszóház, kirakók, fejtörők, csodás mikrovilág várja a kicsiket az ásványtan, a biológia és az őslénytan témakörében, fókuszban az Év ásványa, a fluorit, és az Év ősmaradványa, a Balatonites. Így működik az agyunk – agysapka készítés.

A Kiscelli Múzeumban 11-től a Kiscelli Nyomda gépeit próbálhatják ki a kicsik, 12-től pedig óriásszínező várja szintén ezt a korosztályt.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 14-től retro játékbarlangba csöppenünk, ahol számtalan, a szülők, esetenként a nagyszülők idejéből származó játékszer, így többek között ugró béka, macska-egér türelemjáték, snóbli és fonaljáték várja a gyerekeket.

Aki pedig szeretne saját tornádót létrehozni, annak 15 órától az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a helye.

Családi programok a Múzeumok Éjszakáján - Budapesten

A Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban családi kincskeresőre invitálják az érdeklődőket népművészetünk nyomában. A kiállítások kapcsán furfangos kérdések, különleges tárgyak vezetik a családokat a régi népművészeti kincseinktől indulva napjaink alkotásaihoz.

A játékos feladatokat szülők és gyerekek csak együtt tudják megoldani, a Játékszerek Anno Kiállítóterembe ellátogatók nem csak megnézhetik, de ki is próbálhatják a különleges játékokat, azok történetével és gyártásának módjával is megismerkedhetnek, majd az utcán interaktív üveggolyó versenyben próbálhatják ki magukat. A főnyeremény 1 kg üveggolyó!

A Kiscelli Múzeumban már a délelőtt folyamán is épületséta, zseblámpás kriptatúra, műtárgy- és bútorraktár vezetés várja a vállalkozó kedvű családokat.

A Magyar Fotográfusok Házában 11-től igazi családi csemegének ígérkezik a 124 éves Mai Manó Ház felfedezése, ahol idén először teljes egészében, pincétől a padlásig bejárható Budapest leghíresebb fényképészének műteremháza. A túra során a szemfüles látogatók Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria „Mesél a család” címmel egy különleges mikrovilág, különböző technikákkal, anyagokkal történő elkészítésére invitálja a családokat, illetve arra, hogy az így elkészített világokat építsétek össze a családtagok, barátok által készített világokkal és már kész is a síkból térbe kihajtható apró könyvecske, szárnyalhatnak a mesék!

A Magyar Nemzeti Múzeumban 15-től Családi BETŰKereső várja az érdeklődőket, akiknek az ABC összes betűjét kell összegyűjteniük, vagyis 40, a múzeum állandó kiállításaiban elrejtett feliratos tárgyat kell felkutatniuk. A családi összefogás, taktikus együttműködés nélkülözhetetlen. 18-tól még mindig a családi programok keretében élő stratégiai társasjátékra várják a családokat, akik a Hunyadiak idejébe kell, hogy visszautazzanak az időben, hogy ott aztán interaktív, stratégiai játékban akár a nádori címig is vihetik.

A Mesemúzeumban Tabáni kalandpálya, rendhagyó kirándulás várja családokat a Kompánia Színházi Társulattal. A kalandpálya állomásain Grimm-mesékhez kapcsolódó színházi jelentek bontakoznak ki, melyek továbbgondolására ösztönzik a kicsiket és nagyokat. 20-tól pedig táncra perdülhet az egész család a vidám mesediszkóban, ahol Rutkai Bori horgolt bábjaival varázslatos történetek kelnek életre.

Az Országos Széchenyi Könyvtárban 16-tól játékos nyomozásra nyílik alkalma a családoknak a Széchényi család kulturális öröksége után. Feladatok és rejtvények megoldása közben a résztvevők megismerhetik a család egy-egy tagját és a könyvtár különböző tárait.

A Törley Pezsgőmanufaktúrában a látogatók megismerkedhetnek a pezsgőkészítés rejtelmeivel, miközben a kicsik csokoládét a nagyok pedig pezsgőt kóstolhatnak.

A Várkert Bazárban 18:30-tól hallgatós-összebújós koncert kicsi és nagy gyermekeknek, anyukáknak és apukáknak, nagymamáknak és nagypapáknak, fiataloknak és öregeknek. Az előadásban ismert gyermekdalok csendülnek fel a cselló simogató hangjának kíséretében, vidám furulyahangokkal fűszerezve.

Természetesen a vidéki múzeumok is számtalan családi- és gyerekprogrammal várják a kicsiket, nagyokat.

A teljes és részletes programért, valamint minden, a Múzeumok Éjszakájával kapcsolatos információért érdemes ellátogatni a rendezvény hivatalos oldalaira: www.muzej.hu, valamint a https://hu-hu.facebook.com/muzeumokejszakaja/

A http://www.museum.hu/muzeumokejszaka oldalon pedig térképe szerint tudunk az egész országban rákeresni a programhelyszínekre.

 

Forrás: muzej.hu

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.