Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

FEZEN 2018 – Első Nap

Székesfehérvár első számú zenei eseményének szervezői idén is színes zenei felhozatallal készülnek a négy napra, nézzük, milyen koncerteket láthatunk a fesztivál első napján.

Immáron 21. alkalommal nyitja meg kapuit a FEZEN Fesztivál, ahol - az utóbbi évekre jellemzően -, az alternatív és keményebb műfajok mellett, az idei évben is helyet kap jó néhány mainstream(ebb) előadó, ezzel színesítve a programkínálatot.

A Fesztivál július 25-ei nyitónapján elsősorban a metálé lesz a főszerep, és három külföldi sztárzenekart is köszönthetünk a fezen nagyszínpadain. Érkezik, illetve visszatér hozzánk az EPICA. A 2002-ben alakult holland szimfonikus-progresszív metál együttes első éveiben leginkább hazájában ért el nagyobb sikereket, majd a negyedik, Design Your Univers című albumukkal sikerült Európa-szerte, illetve Requiem for the Indifferent névre keresztelt ötödik lemezükkel világszerte is ismertséget szerezniük. Eddigi legsikeresebb korongjuk 2014-ben jelent meg The Quantum Enigma címmel, hazájukban a negyedik, az USA Bilboard 200-as listáján pedig a 110. helyen debütálva. 2015-ben Music Export díjjal jutalmazták őket Hollandia legnagyobb nemzetközi sikerekkel bíró együtteseként, rá egy évre pedig kiadták The Holographic Principle nevű stúdióalbumukat.

Zenéjük kissé szélsőségesnek mondható, hiszen az agresszívebb, power metál elemei mellett a lírai, érzelgősebb dallamok is ugyanúgy helyet kapnak, ezzel megadva az Epica sajátos „védjegyét”. A csapat többször járt már nálunk és külön érdekesség, hogy fennállásuk 10. évfordulóját ünneplő eindhoveni nagykoncerten a miskolci Reményi Ede Kamarazenekar, valamint a Miskolci Nemzeti Színház kórusa kísérte őket.

Az első nap fellépői között találjuk a német metál színtér egyik úttörőjének számító, több mint 30 éves múltú Helloween zenekart. A főként power és heavy metalban utazó hamburgi csapat 1985-ös megalakulásuk óta 16 stúdióalbumot, számtalan kis- és válogatáslemezt, valamint koncertalbumot adott ki, 2014-ben pedig a német Metal Hammer Awards díjátadón elnyerték a Maximum Metal díjat. Legutóbbi anyaguk 2015-ben került a boltok polcaira My God-Given Right címmel, illetve ez év októberében jelent meg életrajzi könyvük is, a Hellbook.

Tavaly indult Helloween Pumpkins világkörüli turnéjuk keretében látogatnak el Székesfehérvárra a rajongók nagy-nagy örömére.

A FEZEN életében sajnos nem telik el úgy év, hogy ne lenne egy vagy akár több visszamondás a meghirdetett programban. Idén sincs ez másként, hiszen május végén a Metal Allegiance névre hallgató igazi „supergroup” mondta vissza teljes turnéját. A szervezők nem tétlenkedtek sokáig, hiszen a lemondással egy időben bejelentették a holland szimfonikus metált játszó, Delain zenekar érkezését. „Testvérükhöz”, az Epicához hasonlóan ők is 2002-ben alakultak az ex-Within Temptation-os Martijn Westerholt vezetésével. Bemutatkozó korongjuk 2005 júliusában jelent meg Lucidity címmel számos, Európa-szerte híres metálzenészek közreműködésével. Második lemezükkel négy évvel később jelentkeztek és hosszúra nyúlt turnéjuk során felléptek a legnevesebb európai fesztiválokon, köztük a Wacken Open Air-en, a Helfest-en és a Lowlands-en is, valamint nagy sikerrel koncerteztek az Egyesült Államokban és Mexikóban is. További három stúdióalbumot adtak ki, legutóbbit 2016 augusztusában Moonbathers címmel, mely eddigi legsikeresebb anyaguknak mondató. A számos tagcserével (is) büszkélkedhető holland csapat sokadszorra látogat el Magyarországra, hogy megörvendeztesse közönségét a legnagyobb slágereivel.

A magyar metál színtér rajongóinak sem kell búslakodnia; érkezik az Apey & the Pea triója, az Eurovíziót megjárt AWS, az Iron Maidnem, a „jó-öreg” Junkies, a doom metált játszó Magma Rise  és a Slowmesh, a garázsrockos The Trousers, és az ír kocsmazene legismertebb hazai formációja, a Paddy and the Rats. A „lágyabb”, popposabb hangzás „képviselői” közül itt lesz a 30y, a Lóci Játszik, a The Biebers, érkezik még többek között a Welhello, a Halott Pénz, az Esti Kornél, a 21 gramm, a Jam, a Gypso Circus, és a Rudán Joe Band.

Az idei év egyik újdonsága a nyitónap éjszakáján kapott helyet, egy hatalmas elektronikus zenei party érkezik, a Lights Off Fezen Specialm, Katapult Dj, Purebeat, valamint Beatbros közreműködésével.


 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.