Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Erdőmélyi vibrálás – Kolorádó I.

2018 június 13-17. között ismét vár a Kolorádó Fesztivál számos külföldi és magyar fellépővel, összművészeti, valamint civil programokkal. Ne hagyd ki! :)

Hogy mi is az a Kolorádó? - „Kolorádó az, amit mindig is kerestünk egy fesztiválban: minőséget a mennyiség helyett, törődést a csillogás helyett, szabadságot az elkerített VIP-részlegek helyett.” - „2018-ban harmadszor veszünk ki itt négy napot szabadságot, friss nemzetközi fellépőkkel, gondosan válogatott magyar előadók koncertjeivel, ahol csak egy egészségügyi séta választja el az úszós gitárzenét a csűrben kanvargó technótól. Te csak dobd le a sátrat, mi megrakjuk a tüzet – a szó minden értelmében.” – áll a fesztivál hivatalos oldalán.

A belváros forgatagától mindössze félórányira, az adyligeti cserkészparkban egy különleges világba kalaúzolnak minket a szervezők. A Kolorádó egy fiatal, ámbár látványosan fejlődő fesztivál, és ezt mi sem bizonyíthatná jobban, minthogy az angol Guardian lap beválasztotta a legjobb tíz kisebb európai zenei fesztiválokról készített ajánlójába.

Magyarország – mondhatni – egy fontos fesztivál nemzet, bőven el vagyunk látva a legkülönfélébb nemzetközileg is elismert rendezvényekkel, ugyanakkor kevés olyan családias, igazán alternatív, nagy nyűzsgéstől és mindenféle „mainstream-töltelékektől” mentes fesztiválunk van, ahol ténylegesen a zenéé, és a természeté a főszerep.

Már a tavalyi felhozatalban is voltak külföldi „meglepetések”, olyan húzónevek, mint a norvég Todd Terje, vagy a Portisheadből jól ismert Geoff Barrow, de az idei év ennél is ütősebbnek ígérkezik.

Érkezik a 21. századi elektronikus/alternatív R&B egyik meghatározó alakja, az etióp származású amerikai énekesnő, Kelela. Tavaly megjelent Take Me Apart című albumát számos vezető zenei magazin – a Pitchforktól kezdve a Dazed-en át a Bllboardoig -, a legjobbak között emlegette.

Jön egy igazi indie-rock/surf-punk banda kaliforniából, a Wavves, valamint egy szintén indie műfajban utazó kanadai csapat, a TOPS.

Magyarországon először a Kolorádó színpadán köszönthetjük a már nyolcvanas éveiben járó, de még mindig az egyik legenergikusabb és legkarizmatikusabb ghánai előadóművészt, Ebo Taylort, aki az afrikai könnyűzene egyik jellegzetes stílusának, a highlife-nak az egyik utolsó mohikánja. Szintén Afrikából, méghozzá a Szaharából érkezik hozzánk a Les Filles de Illighadad egy kis ízelítőt adva a tuaregi zenei kultúrából.

A fellépők között szerepel még az igen sajátos és elvont elektronikus zenei világával Chino Amobi,  valamint a madridi indie-rock zenekar, a Hinds. A spanyol lánybanda Leave me alone címet viselő, 2016-os debütáló albuma még a Pitchforcktól is 7, értékelést kapott.

Az idei évben már hét különböző színpaddal készül a Kolorádó, melyek közül a korábban chill-területként ismert Takatuka is saját lábán álló programhelyszínné alakul. A legfanatikusabbak kedvéért lesz még 24 órás technoparti olyan népszerű fellépőkkel, mint a teltházas bulikat hozó brit Perc, az ambient technó egyik nagymestere, az ukrán Etapp Kyle, és a düsseldorfi Salon Des Amateurs rezidensének, Lena Willikens-nek és Valdimir Ivkovic-nak a kettőse. Itt lesz még New Yorkból 2017 egyik legnagyobb felfedezettje, a Discowoamn technofeminista DJ-kollektíva vezéralakja, Umfang, a női frontot tovább erősítve kanadából a dj-producer Jayda G, valamint RAMZi, és Szentpétevár egyik leghíresebb klubjának házigazdája, Inga Mauer. A sort tovább folytatva; érkezik Axel Boman, Svédország egyik legkelendőbb house dj-producer-je, a színes techno új hangjának számító Avalon Emerson Arizónából, illetve a tokiói klubzenei szintér egyik arca, Powder.

A hazai technó közegből színpadra lép az OMOH kollektíva, a CRIME-srácok és az Exiles nevű ambiciózus új lemezkiadó. Egy egészen új, Manuever Manuever nevű szintipopper formáció, a dobgépes blues wave-ben utazó Black Bartók, valamint Zsuffa Aba új elektroakusztikus actje, az Analog Balaton is velünk lesz.

 

Forrás: Kolorádó Fesztivál

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.