Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Csatlakozz a SZIGET - Szeretet Forradalmához! III.

A Sziget egyediségében évek óta nagy szerepet játszó különféle művészeti és egyéb, nem zenei programokat vesszük górcső alá a következő két részben!Nagy Utcaszínház 


Ami mindenképpen kihagyhatatlan a Szigetre kilátogató fesztiválozóknak, az a Nagy Utcaszínház, melynek idei fellépői a Les Commandos Percu ütősökkel operáló csapata, akik formabontó Silence, vagyis Csend című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. Előadásuk nyers, testközeli, ősi érzékeinkre és félelmeinkre kiélezett hatásokat ígér, dobokkal és tűzzel – mind a színpadon, mind a közönség soraiban. 360 fokos élmény, rendezett zűrzavar, zene és fény játéka a darab, amit mindenkinek látnia kell! 

A darab arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan építsük újra a világot, amikor minden összedőlt, és nem maradt már semmi körülöttünk? Újrahasznosított hulladékok, folyamatos pörgés és lendüle​​tes zene állnak össze egy nagy egységgé, amiben mindenki megtalálja, amire épp vágyik. Minek ennyi technológia körülöttünk, ha lehet testi erőből izzadásig zenélni? Ahogy a történelem során annyiszor, az emberiség ezúttal is a tűzben keresi a választ, de vajon merre vezet minket a tűz? Fémbe öltözött emberek, furcsa formák, éles vonalak nyomulnak a közönség sorai között, miközben erőteljes ritmusok törik meg a csendet, végtelen feszültséget szülve. A káosz és a zene közti határvonal nagyon vékony, és minden dobpergés egyetlencélt szolgál: hogy élvezni tudd a csendet. Mikor a visszaszámlálás véget ér, a színpadi díszlet egy nagy, lángoló vulkánná válik, végtelen energiákat szabadítva fel, az eredmény pedig egy hatalmas tábortűz, amit az immár láncaiktól megszabadult előadókkal táncolhatunk körbe, közösen élvezve a csendet. 


Cirque du Sziget 


A Cirque du Sziget évek óta töretlen népszerűsége bizonyítja, hogy a fesztivál sokak számára elképzelhetetlen az újcirkuszi előadások nélkül. Idén ismét a különlegességek rajongóinak kedvez a Sziget, hiszen a hazai művészek mellett Kanadából, Etiópiából, Franciaországból, Indiából, Finnországból, Dél-Koreából, Németországból és Argentínából is hívtak fellépőket. 

A 900 fő befogadására alkalmas cirkuszi sátor augusztus 8-ától a fesztivál végéig várja nézőit 14:00 órától egészen 23:30-ig. 

A sátor műsorát minden nap egy különleges francia csapat, a Cirque Inextremiste előadása nyitja, ahol egy mozgássérült akrobata egy markológép segítségével válik a társulat legerősebb tagjává. Az első, csak etióp művészekből álló cirkusztársulat, a Circus Abyssinia következik a programban, akik egy különleges utazás során az akrobatává válás folyamatát két kisgyerek szemszögéből tárják elénk. Ezt követően két kanadai társulat lélegzetelállító trükkjei biztosítják a feledhetetlen szórakozást. A visszatérő látogatók számára ismerősen csenghet a Cirque Alfonse neve, akik két évvel ezelőtt lenyűgöző és roppant szórakoztató műsorukkal lopták be magukat a fesztiválozók szívébe, és akik ezúttal egy még őrültebb darabbal teszik próbára a nézők nevetőizmait és feszegetik a lehetőségek határait egy rendhagyó templomi szertartás során. Őket a napi program zárásaként egy másik kanadai társulat, a Flip Fabrique Attrape-Moi című előadása követi, mely hat barát történetét meséli el, akik hosszú idő után újra találkoznak.


A sátorban látható darabok közti szünetekben a szabadtéri színpad nyűgözi le a látogatókat vicces, máskor interaktív vagy éppen elgondolkodtató előadásaival. Elsőként öt, mindenre elszánt és roppant hajlékony finn lány, vagyis a Sisus társulata lép a színpadra Mosh Split című darabjával, melynek része egy 10 méter magas szerkezet is. Őket az argentin Papito követi nevetésre csábító műsorával. Velünk tart a vicces német duó, a Spot The Drop, akik lenyűgöző zsonglőrtudásukkal varázsolnak el minket, majd a francia tánccirkusz duó, a Turn Around Boy óriás karika száma következik a színpadon. Őket egy igazi kulturális csemegének számító koreai előadás követi, mely tradicionális zenével kísérve a városi élet sajátosságaira fókuszál. A BONGnJOULE elgondolkodtató darabját követően egy igazi akrobatikus műsorszámot láthatnak a nézők a MallakhambIndia előadásában, mely az ősi sport, a birkózás és a légi jóga elemeit ötvözi, és mely csak igen ritkán látható India határain kívül. Mint minden évben, a szabadtéri színpad programját ezúttal is tűzzsonglőr show zárja minden nap. Idén a nemzetközi zsonglőrökből verbuválódott társaság egy különleges műsorral készül: a pár éve tragikus hirtelenséggel elhunyt magyar tűzzsonglőr társukra, Farkas Lindára emlékeznek. 


Színház- és Táncsátor presented by ELLE 


Az idei Színház és Táncsátor a korábbi évekhez hasonlóan több színpadon, egész napos programmal várja a Szigetlakókat. 

A helyszín fellépői a világ négy kontinenséről érkeznek – Dél-Amerika, Ausztrália, Ázsia és Európa válogatott társulatai hozzák el a kortárstánc legjavát a helyszín színpadaira, sokszor az újcirkusz és a képzőművészeti installáció műfajába is kikacsintva. A program - ahogy eddig is megszokhattuk - a nemzetközi társulatok mellett a hazai művészekre is fókuszál, a nagy hírnévnek örvendő táncosok mellett pedig feltörekvő tehetségek is színpadra lépnek. 

A nap közös frissítő tánccal kezdődik Nagy Csilla vezetésével. A sátorban az első estén az itthon már ismert alkotók, Guy Nader és Maria Campos fantasztikus, a test fizikalitását központba helyező koreográfiáját láthatjuk majd. A kanadai Cas Public társulat 9 című darabja egyszerre megható és elgondolkodtató, hiszen egy hallássérült táncossal dolgozik együtt, párhuzamot vonva Beethoven zenéje és a kortárstánc között. Marco Layera rendezésében olyan chilei kiskorú lányok állnak színpadra és mesélik el saját történetüket, akik a családon belüli erőszak, az iskolai megfélemlítés (bullying) és kiközösítés áldozataivá váltak. A Svédországból érkező hat fantasztikus női táncos Juck című koreográfiája a kortárstánc és az urban dance határán mozog. Az előadók iskolai egyenruhába öltözve oszlatják el sorban az ideákat, melyek arról szólnak, milyennek is kéne lenniük a lányoknak. 

Szintén a sátorban lesz látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában bemutatott, Az ügy című kórus-látványszínház produkció, mely Halas Dóra – Nagy Fruzsina és a Soharóza kórusának közös munkája, mely Kodály Zoltán etűdjeire építve a nagyvárosi hivatalok mindennapjait mutatja be ironikus formában, az ügyfelek érdekei és a hivatali rend ellentmondásaira fókuszálva. A francia Clément Dazin társulat Humanoptère című előadásában a hét zsonglőr-táncos hihetetlen ügyességgel táncoltat megannyi labdát, a főszerep a látványé, a játékosságé és a zenéé. A Budapest Kortárstánc Iskola jelenlegi és volt hallgatói visszatérő vendégei a helyszínnek, idén három rövid koreográfiájukat láthatja a közönség. 

A chilei La Licuadora társulat Ruido című darabja a mindnyájunkat körülvevő zajokat mutatja be táncos formában, miközben próbálja feloldani társadalmunk disszonáns hangzásait. A maláj Orang Orang Drum Theatre darabja a szebb élet és a túlélés reményében délre vándorló ősök történetén keresztül mesél a migránsok helyzetéről, és arról az elszántságról, ami ahhoz szükséges, hogy mindent hátrahagyva nekivágjunk egy kockázatos, veszélyekkel teli útnak. 
Ella Rothschild és partnere Izraelből érkeznek a Sziget színpadára, hogy bemutassák ellentmondásokkal teli kapcsolatuk hullámhegyeit és -völgyeit. Az idei fesztivál utolsó napját a sátorban a japán koreográfusok zárják – egy régről ismert, visszatérő vendég, Hiroaki Umeda, a tánc és a multimédiás felületek ötvözésének nagymestere hozza el Median című szólóját, de láthatjuk Yamada Un öt táncosra és öt ember méretű dobozra koreografált darabját is.
 

A sátor körüli füvön és színpadon az idei évben minden eddiginél színesebb és gazdagabb programmal várják a Szigetre érkezőket. A spanyol Sol Picó és a dél-koreai Elephants Laugh előadásai hazai résztvevők segítségével alkotja újra előadásait – mindkettő a migráció súlyos, bonyolult kérdését próbálja közelebb hozni a látogatókhoz. Az ausztrál Gravity and Other Myths és a katalán Mumusic Circus társulatok valódi fesztiválhangulatot varázsolnak a szabadtéri színpadra látványos, könnyed koreográfiáikkal. A szintén katalán Joan Catalá egy szálfával a vállán mozgatja meg a közönséget, a bolgár Atom Theatre könnyed, leheletfinom játékkal ellensúlyozza a fesztivál forgatagát. Magyarországot Szabó Vera Queendom című produkciója, Juhász Adél László című koreográfiája, az idén 10 éves Duda Éva Társulat előadása, valamint a Budapesten nagy sikerrel játszott Deeper című előadás Szigetre adaptált változata képviseli. Visszatér a színpadra a spanyol HURyCAN társulata, akik ezúttal három fiú és egy lány találkozását és a köztük lévő vonzalom kialakulását táncolják el, de érkezik Elías Aguirre és Chey Jurado is, akik bemutatják különleges koreográfiájukat, melyet a halak mozgása inspirált. A brit Lucy Suggate egy egészen varázslatos utazásra invitálja közönségét, miközben angol népi elemekből és pogány kultúrából építkező koreográfiája során arra keresi a választ, miért is táncolnak az emberek? A francia-koreai GALMAE társulat pedig azt vizsgálja, hogyan változik az egyén mozgása a tömegben, hogyan keressük és definiáljuk saját magunkat és helyünket a világban, illetve hogyan lesz a sok különálló egyénből közösség. Végül, de nem utolsó sorban, ahogy már megszokhattuk és olyan nagyon megszerettük: a Sleeping Beauty Project alvó installációja délutánonként egész héten nyitva áll a részvételre és pihenésre éhes Szigetlakók számára. 


Vándor Vurstli 


A Karzat Színház múltidéző házi vidámparkja a Vándor Vurstli, a magyar vásári szórakoztatás városligeti hagyományainak őrzője változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja a játékos lelkű Szigetelőket a fesztivál mind a hét napján. Felsorakozik számos célbadobó, lövő és találó játékszerkezet, amik együttesen biztosítják a jelenlevő úri közönség szórakoztatását. 

Bűvész, bábszínház, jósok és jövendőmondók, zsonglőrök, artisták és mindezek megkoronázásaképpen Németország legkisebb óriáskereke várja már megszokott helyén a lelkes törzsvendégeket és a csodálkozó újoncokat. 

A régi jó vurstli deszkakerítése marad, de belülre nemzetközi mutatványosok egész sora települ, hogy a vásári mulatság még teljesebb lehessen. Velünk lesz egész héten a francia Collectif La Méandre Avion Papier című lakókocsiba rejtett mozija, a katalán The Strange Travel of Mr Tonet lírai szépségű, egyedi kivitelezésű játékarzenáljával, de a szerencsések láthatják Shakespeare remekeit is egészen kicsiben az ugyancsak katalán Micro-Shakespeare tolmácsolásában. A vurstli színpadán Sarkadi Bence, a Di Filippo Marionett és a The Gipsy Marionettist, valamint bábjaik adják egymásnak a világot jelentő deszkákat. Akinek ennyi varázslat se lenne elég, annak a vurstli már-már házi művészének számító Balázs Bűvészshowját ajánljuk minden délután. Csak tessék, csak tessék, csak közelebb és közelebb! 
Sétáló utcaszínházak 


Ebben az évben is sok-sok meglepő produkció bukkan fel a Szigeten, gyakran olyan helyeken és időben, amikor a legkevésbé számítunk rájuk. Előfordulhat, hogy egy modernkori törzsi rituálé közepén találjuk magunkat, vagy éppen egy fergeteges mobil partiban, máskor pedig óriásbábok hívnak mindenkit képzeletbeli utazásra. 

A szabadság utáni vágy, az utazás élményének szimbóluma az a 4 méter magas és 6 méter hosszú, fából készült teve, amelyik a francia Paris Benares társulattal érkezik a Szigetre. Az óriási báb irányítását 4 jól képzett „tevehajcsár” és több önkéntes közösen végzik. Hasonlóan lenyűgöző lények azok a kihaltnak vélt dodókacsák is, akik a szintén francia Ekart társulat két bátor szafari-kutatójának hátasaként barangolják be a fesztivált. A hatalmas csőrű és csavaros észjárású állatok nem könnyítik meg az őket meglovagoló felfedezők dolgát – mindenbe beleütik a csőrüket, mindent meg akarnak tudni a Szigetet lakó furcsa törzsek életéről. S ha már a törzseknél tartunk, Mexikóból érkeznek a Foco alAire társulat tagjai, akik azt állítják: törzsek ma is léteznek, mindenhol és minden társadalomban felfedezhetők törzsi hagyományok, igaz, sokszor rejtett vagy rejtőzködő formában. Ők maguk is egy ilyen csoportosulás, akik színészi játékukkal képesek tapinthatóvá tenni a mai kor elidegenedett embere és a digitális társadalom furcsaságai mellett a bennünk élő ősi, törzsi ösztönöket. A fejükön hordott ipari lámpaburákból mozdulatlan maszkok merednek ránk, miközben arcukon a legfontosabb érzések szokatlan és talán kényelmetlen őszinteséggel jelennek meg. Tőlünk, nézőktől pedig azt várják, hogy csatlakozzunk táncukhoz. 

A Compagnie les Bras Cassés két francia művészéről nehéz eldönteni, hogy kik is valójában: postások, vidéki zsaruk, vagy épp vásári komédiások - mindez a helyzettől függ. Motorizált recsegő hangú járgányon utazva cirkálnak a Szigeten, hogy aztán imádnivaló stílusban vonjanak kérdőre, zavarjanak, zaklassanak, de persze leginkább szórakoztassanak mindenkit, aki útjukba akad. 

Idén három őrületes mobil parti is gondoskodik majd a folyamatos utcai rendbontásról. Az első a nehéztüzérség kategóriájába tartozik: a Mission Delírium 20 tagú kaliforniai fúvós marching bandje garantáltan leviszi a hajadat. A második a steampunk jelmezekben táncoló, afro-latin ritmusokkal operáló, 18 tagú Sound de Secá, akik Spanyolországból érkeznek. A harmadik vendég pedig Mister Piano (Dennis Volk), akit két éve már láthattunk a Szigeten, és aki ismét a tábortűz melletti közös éneklések hangulatát hozza el a fesztiválra, igaz nem egy gitárral, hanem egy kerekeken tovagördülő zongora és utánozhatatlan előadói stílusa segítségével. 


Élőszobor Bajnokság 


Folytatódik az Élőszobor bajnokság! Az élő mozdulatlanság művészete idén is színesíti a fesztivál programját. Idén második alkalommal hívjuk meg ezen művészeti ág előadóit egy nyílt felhívás keretében. A világ minden tájáról érkező jelentkezések közül májusban a 12 legjobb produkció kerül kiválasztásra, akik a fesztivál 6 napja alatt mutatkoznak be délután fél öt és nyolc óra között a Színház- és Tánc helyszín melletti úton. A szervezésben a holland a World Living Statues Festival, vagyis az Élőszobor világbajnokság a szakmai partnerünk, akik a zsűrizésben is fontos szerepet vállalnak két másik európai élőszobor fesztivál szervezői mellett. A Szigeten nyertes produkció a pénzjutalom mellett részt vehet az idei hollandiai világbajnokságon is. 
FullDome presented by Marie Claire - Új programhelyszín!


Sötétedéstől hajnalig egy egészen különleges élményben lehet részük azoknak a fesztiválozóknak, akik két buli között, vagy éppen az este zárásaként ellátogatnak legújabb programhelyszínhez, az Ukrajnából érkező FullDome-hoz. Ez egy olyan félgömb alakú sátor, ami alatt a Szitizenek babzsákokon heverészve vehetnek részt egy különleges utazáson, melyet a 360 fokos virtuális valóság nyújtotta élmény kínál. A kupola falain belül átléphetünk egy másik valóságba, ahol a vizuális élményeké, a pihenésé és a feltöltődésé a főszerep. Az építmény különleges látványt fog nyújtani kívülről is, hiszen átlátszó falainak köszönhetően a kint tartózkodók is gyönyörködhetnek a látványban. 
Luminárium - Daedalum- Idén újra!


A Luminárium nem számít újdonságnak a Szigeten, de az angliai Architects of Air minden évben újabb csodavilággal örvendezteti meg a fesztivállátogatókat, ráadásul idei épületük, a Daedalum nálunk debütál, így még különlegesebb csemegének ígérkezik. A Daedalum nevét a Dédaluszról, Ikarusz apjáról kapta, aki a minószi labirintus építésze volt. Maga az épület egy 19 tojás formájú kupolából álló labirintus. Bent bolyongva a látogatók két egyedi, csak ebben az épületben látható részletet figyelhetnek meg. Az egyik egy csodálatos szivárványszínű fa, a másik pedig egy tágas, a római Pantheon által ihletett különleges terem. 


Sátor Határok Nélkül 


A programhelyszín immár negyedik éve, idén először a Global Village szomszédságában tűzi büszkén zászlajára, hogy a sokszínűség ereje bármire képes. 2019-ben minden eddiginél több szervezet együttműködésének eredményeként valósul meg a sátor programja. Az összefogás célja, hogy megmutassuk, mennyire színes és változatos a világunk, mennyire fontos foglalkoznunk az emberi jogokkal a hétköznapok során, de szó lesz arról is, hogy miként lehet élni menekülttáborokban, és hogyan tudnak azok a szerencsés helyzetben élők segíteni, akiknek nem kell kényszerből elszakadniuk szülőföldjüktől vagy nem kell elnyomott kisebbségként élniük hazájukban. A helyszín programjai továbbra is a migráció, az interkulturalitás és a kulturális sokszínűség kérdéseit járják körül. 

A párizsi Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeum idén a Párizs – London, A zene vándorlása (1962-1989) című nagyszabású tárlatához kapcsolódó kiállítással és programokkal érkezik, bemutatva mekkora szerepe volt a két világváros zenei szcénájának a függetlenség és a szabadság védelmezésében, valamint a rasszizmus elleni küzdelemben. Fanzin készítő workshop dolgozza fel a Rock Against Racism mozgalmat. Jean-Paul Mehansio elefántcsontparti táncos is újra megmozgat mindenkit, és egy működő scopitone segítségével még egy zenei időutazásban is részünk lehet. 

A Living together kezdeményezés a Terre des hommes svájci szervezettel és Rania Ali, fiatal szír származású újságíróval együtt lehetőséget kínál fiatalok számára, hogy szabadon fejezhessék ki véleményüket a különböző származású, hátterű vagy kultúrájú emberekkel való együttélésről. A fesztivál alatt a jelenlévő önkéntes fiatalokkal közösen elkészített filmekkel és beszélgetésekkel dokumentálják majd ennek az együttélésnek a kihívásait és szépségeit. 


A Causa Creations csapata Empathy Games címmel – a tőlük megszokott politikai és társadalmi felütést nem elhagyva – idén a Play: Vienna és a Zamspielen csoporttal társulva az emberek közti kapcsolatokra fókuszálnak, az együttérzés megtapasztalása és kifejezése, valamint a tetteken keresztüli kommunikáció tanulása által ösztönöznek közös játékra. A megszokottól eltérően idén nem csak online, hanem offline játékokkal is készülnek. 

Az UNICEF Magyarország munkatársai a gyermekek jogaival kapcsolatos interaktív workshopokat tartanak, és bemutatkozik a Rajtad áll a jövőd! – Egy generáció korlátok nélkül programjuk is, mely idén télen életre hívta többek között néhány cigány származású fiatal kirekesztés ellen indított népszerű online kampányát is. 

Ahogyan az UNICEF Magyarország, úgy a programhelyszín egyik új résztvevője, az UNHCR Magyarország is vendégül lát néhány hazánkban élő, menekült háttérrel rendelkező fiatalt, akik személyesen számolnak be tapasztalataikról, nehézségeikről. A helyszínt meglátogatja jószolgálati nagykövetük, Emi Mahmoud is, de minden napra szerveznek a migráció kérdéseit feldolgozó filmklubot, miközben virtuális eszközökkel mutatják be a menekülttáborok valóságát. 


Másik új partnerünk az amerikai egyesült államokbeli Shared Studios egy igen különleges élményt nyújt a Szitizenek számára. Céljuk, hogy élő emberi kapcsolatokat hozzanak létre azok között, akik egyébként nem tudnának találkozni. Lehetőséget adnak az embereknek, hogy elmondhassák saját történetüket, felfedezzék az emberi tapasztalatok sokféleségét, és a távolság, a kulturális valamint társadalmi különbségek ellenére kapcsolódjanak egymáshoz, beszéljenek egymással, táncoljanak, játsszanak vagy étkezzenek együtt, mintha mindannyian egy szobában lennének. A Szigeten felállított különleges Sziget Portál társai jelenleg 20 másik országban, több mint 40 helyszínen vannak jelen világszerte. A Portálok közt létrejövő élő kapcsolat a valódi embereket köti össze, akárcsak közösségüket a világgal. 

A programhelyszínhez más civil szervezetek és művészek is csatlakoznak egy-egy esemény erejéig, így a legkülönfélébb tapasztalatokon, egyéni és közösségi sorsokon keresztül szólhatunk az elszakadásról, beilleszkedésről, otthonról, elfogadásról és a sokszínűségről. 
Múzeumi Negyed presented by Fidelio 


Múzeumfüggő vagy? Mi segítünk! A 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, egy kulturális és művészeti találkozóhely. 

Az idén kitelepülő intézmények: Aquincumi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Mai Manó Ház, Magyar Természettudományi Múzeum, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. 

A múzeumok kihelyezett programokkal, játékokkal várják azokat a fesztiválozókat, akik a lazítás mellett történelmi, művészeti ismereteiket is szeretnék bővíteni, valamint augusztusban a résztvevő múzeumok aktuális kiállításai kedvezményes, félárú jeggyel látogathatók a sértetlen Sziget, valamint CITYPASS karszalaggal érkezőknek. 
Tiny Bauhaus - 100 éves a Bauhaus 


A Német Turisztikai Hivatal egy 3D nyomtatóval készített „Bauhaus” házzal várja a látogatókat. Itt tehet egy virtuális látogatást a Bauhaus Iskola alapítója, Walter Gropius szobájában! A VR szemüveg alkalmazásával megélhetik a látogatók a Bauhaus kezdetét, a modernista stílus első egységes kompozícióját, Gropius dolgozószobáját. E technika segítségével virtuálisan besétálhat az eredetivel azonosan berendezett szobába, szétnézhet és átélheti a „Bauhaus-élményt“. 

Várja Önt az „Úticél Németország”.Ne menjetek messzire, nemsokára érkezünk a nem zenei programok második részével! :)

Forrás: Sziget Official

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.