Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

26. Sziget – További Zenei Helyszínek II.

Vegyünk szemügyre még néhány zenei helyszínt…

Az idén meghírdetett Love Revolution-nak egyik legfontosabb, de mindenképpen a legautentikusabb helyszíne az Afro-Latin-Reggae Falu lesz, mely a Szeretet Forradalma keretébe még több különleges programmal várja a látogatókat. A Fesztivál minden napján ONE HOUR – ONE LOVE címmel izgalmas beszélgetéseket szerveznek angolul/magyarul aktuális globális témákról meghívott vendégekkel. beszélgetések lesznek többek között az ökoszisztéma megóvásáról, a környezettudatosságról, a globális felmelegedésről – klímaváltozásról, társadalmi problémákról, mint pl. a rasszizmus, tolerancia, nacionalizmus, vagy a multikulturalizmus, szóba kerülnek az emberei jogok, az aktivizmus, a vegán életmód, de még a spiritualitás is terítéken lesz.

Természetesen a már jól megszokott zenei és táncos workshopok, és az esti koncertek sem maradnak el. Minden nap 11 és 18 óra között jóga, capoeira, dob és tánctanítás, hastánc, salsa, samba és különböző afro-karibi táncok sorakoznak a programban, este 18 óra után pedig nemzetközi és magyar afro-reggae fellépők váltják egymást a színpadon. Az idei zenei felhozatal olyan csemegéket tartogat a látogatók számára mint Mike Love spirituális rastafari előadó, aki a műfaj sajátosságait más zenei stílusokkal  - flamenco, jazz, blues, r&b, pop, soul – ötvözi, vagy éppen a Samory I & The Black Heart Band egyenesen Jamaikából, aki amúgy a műfaj egyik legnagyobb fiatal tehetségének számít. Fellép Ubuhle be Afrika, az egyik vezető dél-afrikai előadóművészeti társulat, Claudia Masika kenyai énekesnő, valamint a szenegáli Ballet Camara társulat is, továbbá vendégünk lesz többek között G Ras & The Fyah Rebels, a Los Orangutanes cumbia zenekar.

A programhelyszínt minden nap olyan Sound System és DJ formációk zárják mint Acido Pantera, Red-Red feat. Sena, Dubapest Hifi, Bottah Rankin Sound System, Bassrunner, Love Alliance, Jahfar & Babystep, Selecta Joe-Z ft. G Ras, RE-G Sound System, Pina DJ Set, DJ Azou, DJ Galamb, DJ Elo, vagy éppen DJ Paolo de Jesus.

A pár éve a Sziget Beach-re költözött Cökxpôn Chill Garden idén is különféle színes dekorációkkal, mesés fényekkel és mámoros illatokkal elvarázsolt kertben vár minden szitizent, aki párnákon heverészve szeretne chai teát szürcsölni, vagy mezítláb puha szőnyegen táncolni. A Cökxpôn Chill Gardenben számos rekreációs program segíti a testi-lelki felfrissülést, hogy a buliforgatag közepette is megtarthassuk a lelki békénket. A már tradicionális délutáni jóga mellett különböző tánc-, kézműves- és zsonglőrtanfolyamon vehetünk részt, feltöltődhetünk energiával a Pránanadi sátorban, az agytorna kedvelői számára pedig izgalmas logikai játékokkal készül a Játszóház Projekt. Aki az önismeret útját járja éppen, de valami mozgásra vágyik, akkor látogassa meg a Táncterápia és a kontakt improvizációs tánc workshopokat!

Egészen egyedülálló módon, a halál átgondolásával kerülhetünk közelebb saját értékeinkhez, vágyainkhoz, félelmeinkhez a Halál kávéház: Jelentés a komfortzónán túlról program keretein belül. A pszichedelikus és ambient zenei műsorokat esténként modern, hip-hop, orientális táncelőadások és tűzzsonglőrök kísérik. Az ambient körökben méltán híres Entheogenic psychill zenéjével a koradélutáni napsütésben szólaltatja meg a természet hangjait, hogy a zenéjével egybeolvadva tapasztaljuk meg az egységet a természettel és minden létező lénnyel.  Az angol előadó zenéje az egybetartozásról, a természet és az ember tiszteletéről szól.

Gabriel Le Mar, aki a Saafi Brothers formáció egyik tagja, békésen táncolós hangulatot teremt zenéjével a vízparton ejtőző közönségének, a hétvége harmadik nagyágyúja pedig Hamid Mantu, a Transglobal Underground lemezlovasa lesz, aki élőzenével vegyítve kényezteti majd hallgatóit világzenei pszichedelikus dallamokkal.

Éjszaka mind a zeneileg töltődni vágyóknak, mind a vizuális élményekre kiélezettek találnak szórakozást a sátorban, amikor Gonzo Visuals és az oroszországi VJ Anima kápráztatják el a szemeket.

A Cökxpôn Chill Garden a Sziget egyedülálló non-stop programhelyszíne, mely alkotói végigkísérik a fesztiválozókat az ébredezés pillanatától a napsütötte délutánon át a holdfényes éjszakáig igazi közösségi élménnyé varázsolva az együtt eltöltött időt.

Új helyszínként jelentkezik idén – a korábbi Roma sátor helyét betöltő -  Karaván Sátor, ahol a koncerteket a fellépő művészekhez kötődő dokumentum- és játékfilmek vetítése, kulináris bemutató és szakmai találkozások kísérik. Évszázadok során az egymás mellett élő különböző közösségek, mint például a romák és magyarok, a romák és szerbek, vagy a románok és makedónok mindig is hatással voltak egymásra. Igaz ez a zenére, a kulináris hagyományokra, a szokásokra. A Karaván sátorba olyan együtteseket, énekeseket hívtak meg, akik egy-egy országon belül egy etnikai kisebbséghez tartoznak, évtizedek óta ebben a kisebbségi létben élnek vagy több identitást is a sajátjuknak vallanak, de megtartották jellegzetes kultúrájukat.

A helyszín programjának alapját olyan magyarországi és kelet-európai roma zenekarok adják, akik a helyi közösségek ünnepeit végigkísérték és kísérik mind a mai napig: játszanak esküvőkön, névnapokon, falusi bálokon és némely vidéken elkísérik a halottakat is az utolsó útjukon. A különböző napok egy-egy tematikára épülnek: az első este a magyar, a balkáni és a szláv cigányzene sokszínűségét mutatja be, Rádzsasztántól Magyarországon keresztül Spanyolországig, a második nap Afrikáé, a harmadik a latin kultúrát járja körbe, a negyedik nap a gazdag magyar és roma hagyományokat mutatja meg, az ötödik nap a Közel-Kelet és Észak-Afrika ízeit hozza, az utolsó este pedig a balkán színes-zajos forgatagába repít el minket. A napokat a fellépő együtteshez kapcsolódó dokumentum- vagy játékfilmmel kezdik, amit egy közös főzés egészít ki, amelyen a fellépők országuk vagy etnikumuk jellegzetes ételeit főzik meg, bevonva a folyamatba a közönséget is. A filmvetítést és a főzést minden nap három koncert és egy világzenei DJ szettje követi. Augusztus 9-én, a nyitónapon, egy autentikus rádzsasztáni cigány együttessel, a Dil Mastanaval kezdik a programot, amelyet a francia La Caravane Passe zenés-színházi produkciója követ „Le vrai-faux mariage”, vagyis „Igaz-hamis esküvő címmel”, amely egy megakoncert tizenhét zenésszel, táncossal, artistával, egész estés programot kínálva az érdeklődőknek.  

Fontosnak tartják olyan magyar hagyományőrző együttesek bemutatását, akik tovább viszik a tradíciókat, inspirálódnak belőlük és saját stílusukkal ötvözve irányt mutatnak a következő generációnak. Ezért a sátor első koncertjein magyar együttesek lépnek fel: Poklade, Dűvő, Fanfara Complexa, Szalonna és Bandája és a Fix-Stimm. Az est második koncertjén magyar és külföldi zenekarok mutatkoznak be, akik hagyományaikat megújítva, új hatásokkal gazdagítva képviselnek egy-egy kisebbséget. Ide olyan zenekarokat hívtak, mint Dzambo Agushevi makedón roma fúvós tehetség bandája, akiknek legújabb projektje egy Mamak Khadem nevű iráni énekesnővel való együttműködés, a híres romungro cimbalmos, Balogh Kálmán által vezetett Gypsy Cimbalom Band Magyarországról, vagy éppen Ialma, egy Belgiumban élő, de a spanyolországi Galíciából származó női zenekar. Fellépő lesz továbbá Labess, aki az arab zene és a katalán rumba zenei hagyományait dolgozza fel, valamint a Nishtiman nevű zenekar, melyet különböző régiókból származó kurd zenészek alkotnak.

Az est utolsó koncertjét olyan zenekarok adják, amelyek jól ismertek a fesztiválokat látogatók körében: az erdélyi szászcsávási cigányzenét játszó Nadara együttes Romániából, a pugliai romákat képviselő Mascarimiri Olaszországból, a Parno Graszt, lovari roma együttes Magyarországról, a tadzsikisztáni zsidó kisebbséget képviselő Alaev Family Izraelből és a bantu zenét játszó Bantu Continua Uhuru Conciousness Dél-Afrikából. Mind az izraeli, mind a dél-afrikai zenei program kiemelt programja  a 2018-as Szigetnek.

Visszatér a retró Sláger FM Színpad is,ahol idén már nem csak hazai zenekarok képviselik a 90-es éveket, hanem érkezik a német Brooklyn Bounce, a brazil Regina, valamint itt lesz az ellenálhatatlan NECC PARTY is.

A Budapest Park Tribute Színpad by Dorko a 2018-as Szigeten sem hagy minket a RATM, az ACDC, a Metallica, vagy éppen a Red Hot Chili Peppers tribute zenekarai nélkül.

A tavaly nagy sikkerrel debütált MUSIC BOX helyszín idén klasszikus singer-songwriter produkciókat vonultat fel az első három idősávban, a Dan Panaitescu Nagyszínpad zárását követően pedig indul az utolsó programsáv, ahol eggyel hangosabb és – a műfaj keretein belül maradva ugyan, de különböző – stílusban szólalnak meg az előadók. Az elektronikusabb vonalat például az utolsó napon Chelou képviseli majd. The Inspector Cluzo – francia Soul/Funk’n’Roll duo a rock zene rajongóinak kedvez, míg a The Summer Rebellion karneváli hangulattal szórakoztatja az érdeklődőket. Dél-Afrikából érkezik a Sean Koch Trio, akik folk-reggae-ambient stílusukkal varázsolják a színpadra hazájuk pozitív életérzését. Természetesen nem maradhatnak ki a műfaj hazai képviselői sem, hallhatjuk majd többek között Hangácsi Mártont, de fellép az egyre népszerűbb Szeder duó, valamint az amúgy rockban utazó Apey, és a Svédországban élő magyar lány, I am Soyuz is.

Az Alternativa Kemping bejáratánál ismét felépül majd a Blokk Építésziroda által tervezett Lightstage, hogy a koradélutáni órákban ejtőző Szitizenek feltörekvő európai tehetségeket ismerhessenek meg. Fellép többek közt a Andead, akiket társadalomkritikus, emberi jogi aktivista dalszövegeik és nagyon intenzív színpadi jelenlétük emel ki a punk-rock szcénából. Az Interpol és az Editors világát a klasszikus olasz dalszerző hagyománnyal ötvöző Siberia dark-pop-ja igazi különlegesség a műfaj kedvelőinek.

Galeffi az olasz indie-szcéna egyik leggyorsabban emelkedő csillaga. Dalszerző-énekes, aki saját bevallása szerint fociból, filmekből és a Beatles-ből merít ihletet. Alig egy éve jelentette meg első lemezét "Scudetto" címmel, de már masszívan turnézik hazájában és Európában is. A színpadot a MiBact és a SIAE támogatja a "Sillumina - copia privata per i giovani, per la cultura" keretében. A Szitizeneket idén is árnyas chill-out zóna, vegán-slow bisztró, olasz étterem, valamint smoothie bár várja a színpad mellett.

A nyugalomra, kicsit családias helyre vágyókat idén is várja a Tábortűz,  ahol közös éneklés, meghitt hangulat és nagyszerű zenészek várnak minden érdeklődőt a Sziget hatalmas tábortüzénél, mely évek óta a fesztivál egyik legkülönlegesebb programhelyszíne. Nem pusztán azért, mert a fellépők maguk is Szitizenek, hanem azért is, mert a beérkezett pályázati anyagok közül a közönség tagjai választhatták ki azokat a produkciókat, amelyeket szívesen meghallgatnának a lobogó tűz mellett. Az akusztikus előadások a fesztivál minden napján 23:00-kor kezdődnek a Civil Sziget területén.

A külfödiek körében is nagy sikert arató Hungarikum Falu újra a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, hogy a fesztiválra érkező külföldiek ízelítőt kaphassanak a magyar hagyományokból, virtusból, ételekből és italokból.  

A szentendrei Skanzen a szerelem sátrát hozza a Szigetre. A szigetlakók párválasztási játékban ismerkedhetnek egymással és szerelmi ajándékot készíthetnek. Az érdeklődők a témát körüljárva napközben kézműves műhelyekben készíthetnek szerelmi ajándékokat, kipróbálhatják a Skanzen népi játékparkjának különleges játékait és szívrabló magyar táncokkal ismerkedhetnek a délutáni tánctanításokon is. Esténként aztán a táncházban ki-ki úgy járhatja, ahogy délután tanulta. A talpalávalót a magyar népzenét játszó zenekarok legjava húzza majd a Hungarikum falunak helyet adó különleges, fából ácsolt sokszögletű csűrben - ahol ki tudja, a mulatság hevében hány életre szóló szerelem szövődik majd?

Gondolva a klasszikus, az opera és jazz zene kedvelőire is, a Sziget minden évben különleges műsorral készül a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad helyszínén. A programot ezúttal is minden nap kórusok nyitják, három napon át a két éve nagy sikert aratott holland Dekoor Close Harmony lesz a vendégünk, hétfőn az idén tízéves Budapest Show Kórus, kedden pedig a NOISE Festival-győztes Magyaróvári Viktor együttesei érkeznek színpadunkra.

Szerelem és ármánykodás, konfliktusok és boldog békülések, humor és egy kis szomorúság, látványos jelmezek, kiváló énekesek – ez nem más, mint a Nagy Primadonna Show! Az Magyar Állami Operaház csapata Böhm György és Aczél András rendezésében, az Operaház Sziget Kamarazenekarának közreműködésével várja az érdeklődőket a fesztivál minden napján.

A Snétberger Központ legjobb fiatal jazzmuzsikusai mellett ismét színpadra lép a tüzes, extravagáns, virtuóz kubai zongorista, Jorge Luis Pacheco, ezúttal saját triójával. Természetesen a szimfonikus koncertek sem maradhatnak ki a programból: a kifejezetten a Szigetre összeállt, fiatal nemzetközi együttest a szintén huszonéves, lendületes karmester, Dobszay Péter dirigálja.

Tavaly először moziztunk is, a nagy sikerre való tekintettel idén is lesznek CineConcertek – a francia Radiomentale három produkciója többek között Fantomassal érkezik, két estén pedig éppen százéves magyar mozgóképeket láthattok a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából a népszerű zeneszerző-zongorista, Darvas Ferenc kíséretével.

Idén két jazzkoncert is lesz éjszakánként: érkezik a Swing á la Django a hegedűfenomén Roby Lakatossal, jön a Balogh Balázs Quintet és a Balogh Tamás Quintet, Karosi Juli és Szőke Niki, Barabás Lőrinc és zenekara, a Cymbal Rush, az Oláh Dezső Trió, a Pátkai Rozina Trió, valamint a Rafael Mário Trio, tehát szórakozásban és vérpezsdítő ritmusokban ezúttal sem lesz hiány.

A sor itt még mindig nem ért véget… További, illetve részletes(ebb) programokért feltétlenül látogassatok el a https://szigetfestival.com/hu/ oldalra. :)

Forrás: Sziget Official


 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.