Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

26. Sziget – További Zenei Helyszínek I.

A megszámlálhatatlannak tűnő zenei helyszínek rengetegéből szemezgessünk még egy kicsit; első körben jöjjön a Világzenei Színpad, a Bacardi Aréna, a Colosseum, az Európa Színpad és a magyar zenekaroknak otthon adó Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál Színpad.

Mindig is az egyik legfontosabb helyet töltötte be a Sziget szívében a Világzenei Nagyszínpad, ahol a zenei műfajok széles skáláját felvonultatva, a világ minden tájáról érkeztek már nagyobbnál nagyobb előadók.

„A Világzenei Színpad 2000 óta veszi ki a részét a világzenei mozgalomból. Az elmúlt tizennyolc évben kirívó nemzetközi rangra tett szert, egyrészt annak köszönhetően, hogy a műfaj valamennyi kiválósága fellépett itt, másrészt pedig annak, hogy mindig is érzékenyen reagált az újabb és újabb trendekre, hullámokra. A szervezők fontosnak tartják, hogy a program tükrözze a világzene multikulturális – és gyakran multinacionális – jellegét, a különböző kultúrák egymás iránti nyitottságát, tiszteletét és gazdagító befolyását.”

A Színpad idén is hat napos programmal készül, és a múlt évhez hasonlóan, most is egy kizárólag magyar zenekarokat felsorakoztató nappal indít. Elsőnek az etnohiphop-formáció, a Zuboly érkezik, a 2002-es Sziget-reklámzene felelős alternatív együttes, a Kistehén, majd az etnopopban utazó Meszecsinka követi őket. Az est további két fellépője nagy múlttal rendelkező, és a saját műfajában (is) mindenképpen pótolhatatlannak és úttörőnek számít; érkezik hazánk elsőszámú reggae csapata, a Ladánybene 27, valamint Prieger Zsolti elektronikus zenei formációja, az Anima Sound System.

Pénteken a Budapesten alakult, tradicionális marokkói berber és gnawa zenét a mai modern etno elemekkel ötvöző, marokkói Chalaban együttese kezdi, majd a lengyel blues-os népzenét játszó Warsaw Village Band. Érkezik a francia sanzont és az angol punkot algériai, valamint spanyol zenei elemekkel színesítő Les Négresses Vertes, a magyarországi világzene egyik legfontosabb képviselője, a Besh o Drom, és az egyedülálló hip-hop-tangó képviselője, az El Junctacadaveres.

A balkáni népzenét a legkülönfélébb stílusokkal elegyítő Mr ®arko indítja a szombati műsort, őt követi pszichedelikus etno-rock világával a tuvai Hartyga, majd a rockos klezmer nagyágyúja, a Jewish Monkeys Tel Avivból. Ismét nálunk Németország elsőszámú rezesbandája, a fergeteges bulijaikról is híres LaBrassBanda, és itt lesz tradicionális mediterrán dallamaival az olasz Canzoniere Grecanico Salentino is.

A mediterrán hangulatnál maradva kezdődik a vasárnapi nap a francia Mon Côté Punk közreműködésével, ezt követően a legvadabb afrorockot játszó, kongói Jupiter & Okwess, és Finnország legnagyobb múltú és legfontosabb folkzenei - „visszatérő” - formációja, a Värttinä érkezik egy különleges vendég, Paleface rapper társaságában. Az esti blokkban találkozhatunk az elektronikus világzene egyik legmeghatározóbb alakjával, a Transglobal Underground-dal és az ellenállhatatlan arab gyökerű énekesnővel, Natacha Atlas-szal, valamint az Amsterdam Klezmer Band-del kollaboráló Söndörgővel.

Legyen szó pszichedelikus swingről, arabic reggae-ről, vagy éppen jazzről vagy hip-hopról, mindenből találunk egy kicsit a hétfői napot indító német Bukahara zenéjében. A tradicionális szláv dallamok felé fordulva, másodiként a horvát Kries lép színpadra, itt lesz Baba Sissokol mali ütős, és az amerikai blues zenész egyedülálló kettősét alkotó Griot Blues, a Gotan Project utódjaként számon tartott elektro-tangóban mozgó Plaza Francia Orchestra, és egy izgalmas, sajátos elektro-folk csapat, az ukrán Onuka.

A keddi zárónapon érkezik az igen lelkes spanyol Hora de Joglar, a tizenöt év után új albummal jelentkező svéd folk-rock együttes, a Garmarna, a posztindusztriális és a rituális zene különös egyvelegét képviselő Ifriquiyya Electrique, hazánk elsőszámú tradicionális-ska csapata, a Pannonia Allstars SKA Orchestra, végül az isztambuli Baba Zula pszichedelikus dub-rock világa zárja a Világzenei Színpad műsorát.

Az elektronikus tánczenéknek és a legizgalmasabb lemezlovasoknak otthon adó Bacardí Aréna idei fellépői között találjuk: Skrude & Sammibeats, Dublic, What So Not, Flux Pavilion, Yellow Clow, B’andre, Yamina, Metzker Viktória, Andro, The Him, Sam Feldt Live, Ummet Ozcan, Jay Hardway, Stereo Palma, Grum, Above & Beyond, Seven Lions, Gabriel & Dresden, Muzzaik, Michael Calfan, KSHMR, Tujamo, Kideko, King Arthur, Zonderling, Don Diablo, Dj Licious, StadiumX, az utolsó napon pedig egy fergeteges Sziget Closing Party by Elrow várja a közönséget.

Az Arénához hasonlóan, a Colosseum sponsored by Telekom pultjában is egymást váltják a jobbnál jobb, különféle elektronikus stílust képviselő Dj-k. Fellépnek: The Martinez Brothers, Tiga, Jesse Calosso, Andhim, Rodrigez Jr. & Liset Alea (Live), Nakadia, Mind Against, Eagles &Butterflies, Luke + Alvarez, Popof, Enrico Sangiuliano, Dense and Pika, Sama’, Hernan Cattaneo, Elke Keijn, Rebekah b2b Paula Temple, Dave Clarke, Raresh, Ben UFO és Nicolas Lutz.

Az Európa Színpad presented by Ibis véleményem szerint évről-évre az egyik legizgalmasabb, „családias”-nak mondható zenei helyszín tele tehetséges zenekarokkal, és magával ragadó hangulattal. A színpad műsorának célja, hogy olyan feltörekvő és már nagyobb népszerűségnek örvendő zenekarokat mutasson be, akik hazájukon kívül még kevésbé ismertek, így a Szigetes fellépésük által lehetőséget kapnak a bemutatkozásra egy nemzetközi közönség előtt. Az idei évben már nemcsak Európából, hanem Ausztráliából, Amerikából, Izraelből és Kanadából is érkeznek zenekarok.

Ebben az évben is marad a tavaly jól bevált struktúra, hogy a Sziget Europe Talents nemzetközi tehetségkutató győztesei egész héten az első két programsávban lépnek fel, őket követi a színpad hivatalos programjaként napi öt fellépő. A programhelyszín igazi varázsereje abban rejlik, hogy a látogatók elsőre talán ismeretlen, de zeneileg különlegeset, érdekeset nyújtó előadókat fedezhetnek fel.”

A Nagyszínpadhoz hasonlóan ezen a helyszínen is már a -1. nap, azaz szerdán elindulnak a programok.

Elsőként egy izgalmas electro-beat világba kalauzol minket az izraeli Sol Monk & Jenny, majd egy portugál rock zenekar, a The Poppers, a szlovák hip-hop előadó Strapo, az akusztikus 5’nizza Ukrajnából, végül az olasz alternatív rapper, Willie Peyote érkezik.

Csütörtökön a lengyel testvérpár alkotta BeMy kezd, akik Get to Sziget címmel, egy külön dallal is készülnek a fellépésre. Őket a hazai meta/post-hardcore csapat, a Shell Beach, a rockos Sexy Zebras Spanyolországból, majd az alternatív/indie rock vonalnál maradva, a svéd Francobollo követi. Hollandiából érkezik a hip-hopban utazó Freskó, és a latinos dallamokat egy kis elektronikával fűszerezte spanyol La Sra. Tomasa.

Acollective névre keresztelt izraeli indie zenekar nyitja a pénteki napot, utánuk a spanyol Beluga, és három rock zenekar követi egymást. Magyar színekben itt lesz a Run Over Dogs, Izrael képviseletében pedig a The Paz Band és Omar Netzer. Underground hip-hopjával érkezik a francia Klub Des Loosers, és egy kis lüktető elektronikus zenével a litván Beissoul & Einius duója.  

Szombaton kezd fülbemászó dallamaival a holland Waltzburg, elektro-pop dalaival itt lesz Kadnay Ukrajnából, majd Lea Santee Bécsből. Peter Aristone folk-rock énekes érkezik Szlovákiából, utána egy jó kis fenékrázós dancehall a német duó Chefboss-tól, és két hip-hop művész a színpadon, elsőként a különc Tommy CASH Észtországból, illetve Astronautalis Floridából.

A vasárnapi nap elsősorban a hip-hop/rap előadókról fog szólni: egy igen friss, tavaly alakult német formáció kezdi a napot, ők a Keine:Zeit, a nap „kakukktojása”, a francia indie-folk csapat, a Breaky Boxes lesz, majd rögtön visszatérve a raphez jön a török Ezhel és a román Satra B.E.N.Z. formáció. Őrületes rave party-ra hív Kelet-Európa egyik legsúlyosabb formációja, a Little BIG, majd újra a hip-hop világába csöppenünk a francia Smokey Joe & the Kid párosával, éjjel pedig a duó egyik alaptagja, Senbeï önálló live actje lesz látható.

Az indie-rockban utazó osztrák csapat, a Cari Cari lép elsőként színpadra hétfőn, utánuk a pszichedelikus rockot játszó olaszok, az Elius Inferno & The Magic Octagram, a dél-afrikai ghetto-funk énekesnő Moonchild Sanelly, majd egy elektronikus zenei kollektíva érkezik Mexikóból, a Bostich + Fussible from Nortec Collective. Az esti sávot Motta, olasz énekes nyitja meg, majd két német csapat jön, a hamburgi indie-rock Kettcar, és a fúvósok, dobosok alkotta Meute, akik a techno elemeit hívják segítségül, és akik éjszakai koncertjükön kívül egy vonulós akusztikus fellépést is vállaltak a Szigeten.

Alternatív rockkal indul a Fesztivál utolsó napja, az orosz Vanyn közreműködésével, másodikként a budapesti indie-pop/rock, az idei Sziget Europe Talents magyarországi győztese, a Darjeeling következik, utánuk old-school hip-hoppal érkezik a kanadai The Lytics, majd Prágából Thom Artway és Belgiumból Témé Tan lép a színpadra. Az Európa Színpad utolsó két fellépője pedig a Holland indie énekes-dalszerző Blaudzun, és az Ausztrál electric-soul duó, az Electric Fields lesz.

A magyar zene nagyszínpadán, a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadon  - fellépési sorrendben - az alábbi zenekarokkal találkozhatunk hét napon át: Maxisun, NB, Mary Popkids, Irie Maffia, Lóci Játszik, Pesti Műszak – Magyar Underground Hip Hop Est, The Crazy Rogues, Amigod, Elefánt, Bohemian Betyars, Anna & the Barbies, Belga, VoltRocks! Festival Dj’s, Sara Barta, Byealex és a Slepp, The Biebers, Fran Palermo, Intim Torna Illegál, 30Y, The Picard, Dope Calypso, Soulwave, Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája, Hiperkarma, Bagossy Bothers Company, Fülöp.Lobenwein.Murak, Black Bartók, Jetlag, Ivan & the Parazol, Paddy and the Rats, Péterfy Bori & Love Band, Cloud9+, Voltrocks! Festival Dj’s, Patikadomb, Belau, Zaporozsec, Supernem, Fish!, Margaret Island, Palotai, Dungaree, Antonia Vai, Esti Kornél, Kiscsillag, Müller Péter Sziámi and Friends, Tesco Disco.

Aki mindenképpen több napra szeretne kilátogatni a Szigetre, annak iparkodnia kell, mert mint korábban írtuk, az 5 napos bérletek már mind elfogytak, a 3 napos, augusztus 11-12-13-ra érvényes bérletek is mind elkeltek, a 7 naposakból is kevés van már csak, és mint azt tudjuk, a napijegyek is végesek…

 

 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.