Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Negyed évszázados a Volt I. – Egy kis történelem…

Ahogy korábban is megírtuk, az idei fesztiválszezon abból a szempontból is különleges, hogy több rendezvény is, mondhatni a legmeghatározóbbak jubilálnak, ünnepel a FishingonOrfű, a SZIGET, és a VOLT is.

Immáron 25 éve annak, hogy a soproni Sportcentrumból útjára indult (a) Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert alapította VOLT.  Az első évben, 1993-ban mindössze egy 5 fellépős koncert volt, pár száz forintos jeggyel és közel ezer fős közönséggel Majd a  kezdetekbeli, egy egy estés rendezvény az évek alatt lépésről-lépésre növekedett és fejlődött, egyre több érdeklődőt magához vonzva.

A (leg)nagy(obb) áttörést a 2002-es év hozta meg, mikor Fülöp Zoltánék megállapodást kötöttek a Szigettel, így bekerülve az ország legnagyobb fesztiválszervező cég „csapatába”. Ugyanebben az évben költözött át a fesztivál a mai napig helyszínként szolgáló soproni Lővér kempingbe, illetve ettől az évtől kerül nyáron megrendezésre a VOLT.

A következő időszak minden szempontból rohamos fejlődést, és nem csak hazai, de nemzetközi ismertséget is hozott. Amellett, hogy számtalan világhírű művész látogatott el Sopronban, egyre komfortosabbá és színesebbé vált a fesztivál. A különféle stílusokat felölelő koncertek mellett, művészeti programok, előadások, filmvetítések és civil szervezetek is helyet kaptak, valamint a korábban, elsősorban magyarok alkotta közönség is „nemzetközivé” alakult át.

Az elismerések sem maradtak el; a Magyar Turizmus Zrt. 2003-ban „Kiemelt kulturális esemény” címmel tüntette ki a fesztivált, 2004-ben a szervezők „Sopronért” érdemrendet kaptak, valamint 2015-ben a VOLT elnyerte a „Best medium sized Festival” díjat a European Festival Awards díjátadó gálán.

Na és ha már díjaknál tartunk, a VOLT ad otthont a 2016-ban induló Petőfi Zenei Díjátadó Gálának.

Természetesen az idei ünnepi alkalomra (is) rengeteg meglepetéssel, újdonsággal és egy igen erős felhozatallal készülnek a szervezők, melyről bővebben a következő részekben olvashattok. Addig is egy kis kedvcsináló, a 2016-os VOLT Fesztivál hivatalos aftermovie-ja:

 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.