Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Kultúroltás - őszi dózis

"Mi teszi élővé az irodalmat, a színházat, más művészeti ágakat? Hogyan találkozik (műélvezés közben és után) alkotó és befogadó, mű és fogyasztója, szakma, kritikus, közvetítő, közönség? Kerekasztal a kortárs művészeti médiumokról, az irodalomközvetítés intézményeiről, az irodalom, vizuális művészetek, zene viszonyáról, együtthatásáról. Kánonok, szubkultúrák. Spiritualitás a művészetben. Terápiás hatás. Tudatában vagyunk-e értékeinknek? Ismerjük, elismerjük-e zeneszerzőinket, íróinkat, képzőművészeinket – vagy csak a saját táborbelieket? Vannak-e közös fórumok, közegek? Kikről tudnak külföldön művészeink közül? Hogy látnak minket más országokból?"
Vidék és főváros, centrum és decentrum, kortárs és klasszikus, amatőr és elismert művész találkozása a pécsi rendezésű Kultúroltás, melynek keretében számos gyerekprogram, filmvetítés, felolvasás, alternatív színházi előadás hozza közelebb egymáshoz és a kultúrához a résztvevőket.

Az idei első Kultúroltás a kortárs művészetet és közönségét választotta témájául. A szeptember 16-17-én, az Origó-házban megrendezett eseményen a meghívottak között volt Nagy Márta keramikusművész, Köles Ferenc színművész, Weber Kristóf zeneszerző. Betekintést nyerhettünk szellemi műhelyükbe, és a pódiumbeszélgetések során bizony olykor-olykor komoly kérdések is felmerültek,  talán nem is oly meglepően épp az EKF éve kapcsán.

A feszesebb témák mellett teret nyert a kikapcsolódás is, először Stettner Zoltán alternatív színjátszó csoportja "Vedd le!" című előadását  láthatták a kedves jelenlévők, majd a Rua zenekar szolgáltatta a talpalávalót ír ritmusaival.

Délután Ljudmila Ulickaja egyik magyarországi fordítója, Gilbert Edit beszélgetett a Szonyecska című kisregény biblioterapikus megközelítéséről, majd az első nap estéjének záróakkordjaként a Pécsi Szalon Kör ifjú alkotói (Vilmos Eszter, Bagics Zoltán) Nagy Norberttel kiegészülve olvasták fel műveiket.

Számomra rendkívül izgalmas dolog volt így együtt látni híres és egyelőre névtelen művészeket, lelkes fiatalokat és tapasztalt időseket - ez a rendezvény talán egy jelentősebb összefogás, egy nagy kulturális decentralizálás előkészítője lehet...

 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.