Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Dallamképek a Quimby-vel!

Szeptember 7-én érkezik a Quimby szokásos nyárzáró nagykoncertje a Budapest Park színpadára, melyhez idén egy igen különleges, fiatal grafikusok - a zenekar dalai ihlette - képeiből összeállított kiállítás is kapcsolódik. Az elkészült művekre licitálni is lehet, a befolyt összeggel pedig a hallássérülteket segítő JEL Alapítványt támogatják.

Az idei év is számos különlegességet hozott a Quimby rajongóinak, hiszen hallhattuk őket szimfonikus zenekarral, láthattuk őket cirkuszi artistákkal, most pedig képekben elevenednek meg jól ismert, kedvenc dalaink.

Milyen lenne egy dal, ha nem a hangszerek keltenék életre, hanem a színek és a formák? - tették fel a kérdést a Park szervezői, majd felkértek kilenc fiatal grafikust, hogy vizuálisan mutassák be a zenekar egy-egy számát és annak hangulatát, ezzel megismertetve mindazokkal, akik sosem hallhatják az általunk jól ismert dallamokat.

A Quimby zenekarról jól tudjuk, hogy szívesen kollaborál különféle társművészetekkel, a képzőművészet pedig különösen közel áll a szívükhöz, így nem volt kérdés a projekt létrejötte.

A kiállítás megnyitója augusztus 30-án - Fotó: Vatai Réka Tímea

„Tudjuk, hogy azért a zenét lefordítani nem lehet, az egy egész másfajta médium, egy energia. Ahogy az emberi beszéd is csak 7 %-a a kommunikációnak, a többi az valami másfajta, láthatatlanabb energia. De hiszünk abban, hogy egy vékony szálon, ha van egy jó közvetítő, azért mégiscsak eljuthat valami morzsa, valami hangulat a képeken keresztül a nem hallókhoz is abból, amit mi képviselünk zeneileg. Többszörösen absztrakt dolog, zenét fordítunk le képre és azt is egy személyes világon, egy alkotón keresztül, de mégis valahova eljutunk. Az volt az egészben a trükk, hogy ezt jó célra is tudjuk fordítani” – mondta el Kiss Tibi a kiállítás megnyitóján.

A kiállítás megnyitója augusztus 30-án - Fotó: Vatai Réka Tímea


A kiállítás megnyitója augusztus 30-án - Fotó: Vatai Réka Tímea

A felkért művészek között egyaránt található a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen, illetve a Pécsi Tudományegyetemen végzett illusztrátor, tervezőgrafikus, vagy éppen animációs filmkészítő, akinek alkotásaival számos helyen találkozhattunk már. Mindegyikük egy sajátos, markáns látásvilággal rendelkezik, amit most kereszteztek a Quimby szürreális álomvilágával.

Az alkotók: Biacsics Renáta, Csató Csenge, Csordás Levente, Jámbor Évi, Kalászi Benjámin, Lovrity Anna, Moravszki Kata, Szabó  Zsófi és Szurcsik Erika.

                            Kalászi Benjamin: Otthontalanság otthona


                            Lovrity Kata: Fekete L’Amour                         Csordás Levente: Bordély Boogie


                           Csató Csenge: Don Quijote ébredése                            Biacsics Renáta: Unom

Személyes kedvencem! :)                          Moravszki Kata: Most múlik pontosan

                

                         Szabó Zsófia: Káosz amigos                            Szurcsik Erika: Halleluja                                                           Jámbor Éva: Káosz amigosA kiállítás augusztus 30-án nyílt meg a Budapest Park Retro Kertjében – bejárattól jobbra lévő domb mögötti területen - található Pop-up Galériában. A megnyitóval egybekötött sajtótájékoztatón jelen volt a kiállítás kurátora, Inemesit Etentuk, a JEL Alapítvány munkatársai, Biacsics Renáta és Lovrity Anna alkotóművész, illetve a Quimby zenekar tagjai, akik közösen meséltek a projektről, valamint az elkészült művekről.

A Dallamképek szeptember 7-ig, a koncert napjáig tekinthető meg Park Galériájában az alábbi időpontokban, aznapi koncertjegyekkel.

2018.08.30. 18:00 - 23:00 Leander Kills

2018.08.31. 17:00 - 23:00 Kowalsky meg a Vega

2018.09.01. 17:00 - 23:00 Halott Pénz

2018.09.06. 18:00 - 23:00 Fish! vs Supernem Bandaháború

2018.09.07. 18:00 - 23:00 Quimby

A kiállítás megnyitója augusztus 30-án - Fotó: Vatai Réka Tímea


A kiállítás megnyitója augusztus 30-án - Fotó: Vatai Réka Tímea

A JEL ALAPÍTVÁNY célja, hogy a törvényben szabályozott keretek mentén lehetőséget és eszközt nyújtson a Magyarországon élő hallássérültek számára emberi és nyelvi jogaik teljes körű megélésére. Felfogásuk szerint a siketség egy olyan állapot, amikor az egyén nem hall ugyan, de egy maga választotta, számára optimális, minden nyelvi funkcióval bíró nyelven teljes értékűen kommunikál, és e nyelv által közösséget alkot. A jelnyelvhez való kora gyermekkori hozzáférés, a választott nyelv használata és az érthető információk szabad befogadásának lehetősége mindenkit megillet, társadalmi körülményektől függetlenül. Ezért dolgoznak. Segítsd a munkájukat Te is!

A kiállítás megnyitója augusztus 30-án - Fotó: Vatai Réka Tímea

Az elkészült műveket a Vaterán oldalán is megtekinthetjük az alkotók rövid bemutatkozásával egyetemben, valamint itt is licitálhatunk rá szeptember 5-én 20:00-ig! A befolyt összeggel a hallássérületekt segítő JEL Alapítványt támogatják.

Szeptember 7-én este pedig „ismét bevesszük a Parkot! A tavalyi esőtáncunk után ismét átadjuk magunkat, hogy a nyár méltó zárásaként hozhassuk a nagyképernyős csodalámpásainkat és perfekt Quimby-szeánszt celebrálhassunk nektek, egy kis őrülettel, megbabonáztatással, leheletnyi kelet-európai countryval és csurig rock and rollal! :)

Az est vendége a Frenk zenekar lesz!

Itt lehet bátran licitálni a képekre! :) - https://www.vatera.hu/quimby-dallamkepek/

A Dallamképek kiállítás Facebook-eseménye: - https://www.facebook.com/events/453921358429199/

A Zárókoncert Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/228393297704368/

 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.