Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

TISZTA JÖVŐKÉP ÉS A JELEN – SZAKVÉLEMÉNY A TERMÉKDÍJRÓL

A tudósok közelmúltban készített számításai szerint a Föld fosszilis energiatartalékainak jelentős részét ott kellene hagyni, ahol vannak, ha nem szeretnénk szén-dioxiddal továbbtelíteni a légkört. Az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet lakossági felmérését vizsgálva, illetve az adott területen szerzett Bright enVision tapasztalatok alapján a magyar lakosság épületenergetikával és környezetvédelemmel, energia-felhasználással kapcsolatos tudatossága sürgős fejlesztésre szorul.

A háztartások több mint 60%-a végzett valamilyen energetikai korszerűsítést otthonában az elmúlt 10 évben. A magyar lakosság körében legelterjedtebb energiamegtakarítást, és környezetünk védelmét segítő beruházások: a nyílászárók cseréje, a háztartások 45%-ánál, a homlokzati, illetve födémszigetelés 20-20% esetén történt meg.

 

A felújítók több mint fele az eszközök elöregedése, a berendezések tönkremenetele és a magas rezsiköltségek miatt hajtott végre korszerűsítést.

A háztartások többsége saját tájékozódása alapján döntött az elvégzendő beruházás tartalmáról, vagy ismerőseinek véleményét kérte, szakértőt, kivitelezőt az esetek 40%-ánál nem alkalmaztak.

Napelemes rendszerrel ma Magyarországon mindössze 20.000 háztartás rendelkezik.

Az állami szerepvállalás, a lakosság pr-tájékoztatása nem megfelelő. Nincs a lakosság felé publikálva az elérhető technológiák sokasága, hatásfoka, megtérülése, környezetre gyakorolt hatása. Nincs egységes útmutatás, támogatás sem szakmailag, sem a felhasználható anyagok, technológiák tekintetében.

Napjainkban a megújuló energiaforrásokra kivetett plusz adókkal sokkolja az állam a lakosságot, a bürokratikus akadályok nélküli támogatások és ösztönző kampányok helyett.

Eddig is a világ legmagasabb (27%) áfája terhelte hazánkban ezen technológiákat, most ráadásul a világban példa nélküli termékdíjjal is sújtják az iparágat.

2015. márciustól az otthoni napelem-beruházások esetén kötelező lesz a „távműködtetésű tűzvédelmi főkapcsoló” beépítése. 2015. januártól környezetvédelmi termékdíjat (elvben „az adott termék környezetkárosító hatását ellensúlyozó zöldadót”) kell fizetni a napelemek, a szélerőművekben használt generátorok, vezérlő egységek minden kilogrammja után, ami egyébként ellentétes a törvény által deklarált célokkal. A jövő nemzedékek szószólója, Dr. Szabó Marcel a következőket mondja: „Magyarország Alaptörvényének P) cikke alkotmányos védelemben részesíti a természeti erőforrásokat, mint a nemzet közös örökségét. A megújuló energiaforrások hasznosítása e védelem egyik hatékony eszköze.”

A világban mindenhol támogatások sora érhető el a megújuló energiák kiaknázására a lakosság számára, Magyarország Kormánya NEM TÁMOGATJA a megújuló energiák lakossági és céges elterjedését.

A Környezetvédelmi Termékdíjról szóló törvény módosításával, 2015. január 01-től igen jelentős – 114 Ft/kg díjat – rótt ki a környezetvédelmet nagymértékben szolgáló napelemekre. Ezáltal az átlagosan telepített (3000-4000 Wp) rendszerek esetében 30.000-50.000 Ft környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettséggel növelte meg a rendszerek árát.

A Bright enVision tulajdonosa deklarálja, hogy ezt a költséget NEM HÁRÍTJA ÁT a vevőre. Ez a vállalkozás így segíti a napelemes rendszerek terjedését. Célul tűzte ki, hogy megismertesse, s széles körbenterjessze a magas energia- és költséghatékonyságú megújuló energiaforrásokat, s a környezettudatos életet mindenki számára elérhető normává tegye.

 

Hasznos és minden kényelmet kielégítő megoldások sokasága áll rendelkezésre, amennyiben időt szánunk azok felkutatására, megismerésére. Ilyenek például a hatékony vízgazdálkodás eszközei, mellyel energiát is takaríthatunk meg, valamint a vegyestüzelésű kazánok új generációi, vagy az évről évre rendelkezésre álló, újra termelődő növényi vagy biotüzelőanyagok.

 

http://brightenvision.hu/

https://www.facebook.com/brightenvision/

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.