Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

ÖNKÉNTES MUNKA KÜLFÖLDÖN

Jövő ősztől ismét várja lelkes önkénteseit a szellemi fogyatékosoknak otthont adó, 41 éves múlttal rendelkező belga közösség: a „Bárka”.

A történet 1964-ben kezdődött, Jean Vanier kanadai filozófus, valamint Raphael és Philip (a párizsi elmegyógyintézet két lakója) találkozásával kezdődött. Az elmegyógyintézet embertelen körülményeinek láttán a tudós úgy döntött: vásárol egy családi házat, ahol hamarosan együtt élt a két szellemi fogyatékos barátjával. Közösen töltötték szabadidejüket, és végezték mindennapi teendőiket. Egy év se telt el, és máris újabb házakat vásároltak hasonló célra. Ezeket a házakat a kezdetektől fogva külföldi önkéntesek segítségével tartották fent. Az eredeti mintára épülő újabb otthonok és közösségek világszerte gombamód szaporodni kezdtek – ezek tevékenységének összehangolására alakult 1972-ben a L’Arche International nemzetközi szervezet.

L’ARCHE BRÜSSZEL

Kilenc évvel később Brüsszelben a mozgássérültek számára hasonló otthonként működő Le Toit („a tető”) alapítója - André Roberti atya -, Jean Vanier-val való találkozása után, a L’Arche-al való fúzió mellett döntött.  Onnantól kezdve az a ház is szellemi fogyatékkal élő lakókat fogadott be, és hamarosan további három nyílt Európa fővárosának ugyanazon kerületében. A családi házakban való elhelyezés csak a kezdete volt a szellemi fogyatékosok számára nyújtott teljes életre való lehetőségnek. Néhány év múlva létrejött a számukra a munkahelyet jelentő központ (Le Grain – „A mag”), ahol képességeiknek megfelelő foglalkozásokon vesznek részt a házak lakói. Az önkéntesek és oktatók által vezetett műhelyekben többek között főzésre, színjátszásra, úszásra, varrásra, rajzolásra, mozaikrakásra, takarításra, hegesztésre és egyéb műszaki munkákra, illetve cirkuszi mutatványok gyakorlására van lehetőség minden hétköznap. Az otthonokat hosszú évtizedekig a bezárás réme fenyegette, míg végül 2010-ben az akkori igazgató – Jean Pierre Aussems -, hosszú küzdelmének eredményeként megkapta az állami támogatást a négy brüsszeli ház.

AZ ÖNKÉNTESEK SZEREPE ÉS TEVÉKENYSÉGE

Mind a házakban, mind a központban a világ különböző pontjairól érkező önkéntesek dolgoznak. A közösség nyelve: a francia. Használata – főleg a fogyatékosokra való tekintettel – kötelező, de a rendszeres nyelvórák miatt az sem jelent megoldhatatlan gondot, ha valaki minimális nyelvtudással érkezik. Az otthonokban elhelyezett önkéntesekre a fogyatékosokkal közösen végzett házimunka, a hétvégi programok szervezése, a gyógyszerek bevételének ellenőrzése és néhány lakó fürdetése hárul. Az elvégzendő feladatoknál jóval fontosabb a házban való egyszerű jelenlét, a társaság és a biztonságérzet nyújtása a bentlakók számára. Egy házban 5-7 fogyatékos és 4-5 önkéntes lakik, két kívülről bejáró fizetett alkalmazottal együttműködve. A központ önkéntesei egy-egy műhelybe vannak beosztva. A központ önkéntesei havonta kétszer valamelyik házban segítenek, a házakban dolgozók pedig megegyezés szerint dolgozhatnak heti egy napot az egyik műhelyben, vagy egy általuk választott külsős projekten.

Remek élmény és kihívás a szellemi fogyatékosokkal, multikulturális csapatban zajló élet és munka, s nagyszerű lehetőség a nyelvtudás fejlesztésére és külföldi tapasztalatszerzésre. Jelenleg 4 városban létezik frankofon L’Arche közösség: Brüsszel, Namur, Aywaille és Bierges.

Hosszútávú projekt, a nyarat leszámítva 6-12 hónap közötti időszakra keresnek önkénteseket.

A turnusok kora ősszel váltakoznak, az új jelentkezők 2015 szeptemberében kezdhetnek.

Jelentkezni a volontaires@archebxl.org címen lehet.

(További információkat a honlapon (www.larche.be) olvashatók.)

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.