Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Mit tervez a kormány a nemzeti vagyonnal?

Módosítaná a magyar nemzeti vagyon kezeléséről szóló törvényjavaslatot a Levegő Munkacsoport, mivel a szervezet szerint a tervezet normaszövege nincs teljesen összhangban a javaslat indoklásában megfogalmazott célokkal.

Az országgyűlés most tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló egyes törvényeket módosítaná. A javaslatot két fideszes országgyűlési képviselő, Matolcsy György és Fónagy János terjesztette elő, vagyis feltehetően a leendő kormánypártok álláspontját tartalmazza. A javaslat indokolása szerint a módosítás célja elsősorban az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás megteremtése az átlátható tervezés biztosításával, egységes szakpolitikaként.

A Levegő Munkacsoport a meghirdetett célokkal egyetért. Meggyőződése, hogy változásra mindenképp szükség van annak érdekében, hogy a megmaradt állami vagyonnal való gazdálkodás hatékony és értékteremtő legyen, továbbá a hosszú távú nemzeti érdekeket képviselő keretek között történjen. A tervezet normaszövege azonban – a civil szervezet álláspontja szerint – nincs teljesen összhangban a fenti célokkal:

Aggályos, hogy az egység és átláthatóság követelményébe ütközően számos, igen fontos vagyonelem tekintetében a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. gyakorolná az állam tulajdonosi jogait. Ezzel egyrészt sérülne az a cél, hogy az állam nevében lehetőleg egy szervezet gyakorolja a tulajdonosi jogokat, másrészt a cégek bankhoz csatolásával a banktitok kiterjedne többek között az erdőtársaságokra, a közútkezelőkre, a Nemzeti Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt.-re és a Nemzeti Lóverseny Kft.-re is. Ez súlyosan sértené az átláthatóságot, hiszen gyakorlatilag megismerhetetlenné tenné a nyilvánosság számára az állami vállalatokkal kapcsolatos terveket és intézkedéseket.

Szintén aggodalmat kelt, sőt alkotmányos problémákat is felvet az a kissé ködös szabály, miszerint a nemzeti vagyonért politikai felelősséget vállaló nemzeti fejlesztési miniszter átruházhatja a tulajdonosi joggyakorlást bizonyos háttérintézményekre, gazdasági társaságokra. Ez akár azt is jelentheti, hogy egy gazdasági társaság vezetése – követhetetlen eljárás alapján – dönthet majd egy állami vállalat sorsáról.

Nem ért egyet a Levegő Munkacsoport azzal sem, hogy az állami vagyon versenyeztetés nélkül, kormánydöntéssel átruházható, ha társadalom-, fejlesztéspolitikai vagy egyéb szempontból ez indokolt. A civil szervezet álláspontja szerint már a fejlesztéspolitikai szempontok is igen tág értelmezési lehetőséget adnának a kormánynak, az „egyéb” kategória pedig lehetővé tenné a teljes jogszabályi és társadalmi kontroll nélküli értékesítést. Hiányoznak továbbá a garanciális szabályok és a szigorúbb parlamenti ellenőrzési lehetőségek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottsági tagjainak megválasztásánál, az állami vagyonelem értékesítésének közzétételénél, valamint az országgyűlési beszámoló gyakoriságánál (a tervezet szerint csak évente egyszer kell beszámolni a Parlamentnek a vagyontárgyakkal kapcsolatos eseményekről).

A Levegő Munkacsoport a fentiek miatt arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslatot a jelen formájában ne szavazzák meg, hanem annak szövegét az aggályok eloszlatása érdekében megnyugtatóan módosítsák.

 

Forrás: Greenfo

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.