Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Médiaörvény

Soha nem létezett a sajtószabadság. Vagy ha létezett is, nem használtuk. Akkor miért pont most kell kiabálni? Barátaim, ezt nem fogjátok szeretni. Íme a különvéleményem.

 

Kibontok egy üveg jófajta vörösbort, és beülök egy kád forró vízbe, hogy nemzetünk nedűje hamarabb fejtse ki bódító hatását. Mindezt azért teszem, hogy a bennem kavargó indulat gondolatok megszelídüljenek az alkohol párájában.

Napok óta foglalkoztat az új médiatörvény. Nincs tévém, híreket is ritkán olvasok, mégis elért hozzám. Zavaros, kiabálós hangja még Szíj Melindáénál is hangosabb. A szándékosan magam köré vont médiaűrt is átüti. Hát igen, ez tényleg a média hangja.

Emlékszem a Sláger rádió megszűnésekor is milyen hatalmas balhé volt. Hírek, hirdetések szólítottak meg, buzdítottak összefogásra a frekvenciapályázat során született politikai döntés ellen! Egészen addig, amíg a két sztárt, a népszerű műsorával együtt át nem vette az új adó. Ekkor a kedélyek lecsillapodtak. Sosem hittem, hogy véletlen egybeesés lenne.

Érdekes, a bor gyermekkorom málna szörpözéseinek ízét idézi.

A média mindig mindent felnagyít. Inkább a bolhából csinál elefántot, minthogy egy valódi elefántot járjon körül. Ez utóbbi nehezebb. Az elmúlt két évtized során a média nem töltötte be a számon kérő szerepét, amitől a hatalom negyedik ága lehetett volna. Az újságírókban alig bíznak jobban az emberek, mint a politikusokban.

Számomra a magyar média a rendszerváltásnak hívott ideológiai kalaptrükk utáni hatalom átmentések végterméke. Ha végig nézünk országunk állapotán, nem lehet kétség, a tömegmanipuláció jó üzlet. Persze, nem arról van/volt szó, hogy egy központ kiadta az utasításokat. Hanem inkább arról, hogy baráti, pajtási és szellemi... egy szóval elvtársi összekacsintós szövetség alakította országunkban a tömegtájékoztatást. De ez történelem.

Különben gondoljunk csak bele, ha ezt a törvényt 20 évvel ezelőtt hozzák, vajon akkor ki és miért tiltakozott volna? És az elmúlt 20 évben történt valami igazán lényeges ebben az országban?

Lehet. Abban viszont biztos vagyok, hogy ezek előbb kerültek a hallgatási spirálba („Eszerint a média azáltal gyakorol hatást az emberek véleményére és viselkedésére, hogy egyfajta véleményklímát teremt: elhiteti velük, hogy a domináns közvélemény másként gondolkodik, mint ők.„ Bajomi-Lázár Péter), mint a jelentéktelen, de annál nagyobb nézettséget, olvasottságot generáló események.

A fősodrú médiában megjelenő véleményekben ott tartunk, mintha a kormány a kínai cenzúrarendszert szeretné néhány hét alatt átvenni. (Lehet ezért volt Kínában Orbán?- szívesen az ötletet). A fórumok, közösségi oldalak szólásszabadságának korlátozása is felvetődött az általam olvasott hozzászólásokban. Csak elképzelni próbálom, hogy a költségcsökkentések mellett, hogyan kívánják létrehozni, hozatni azt a moderátor hadsereget, számítástechnikai eszköztárat, amivel ez véghez vihető. A számtan példa hatványozható, ha valaki ismeri országunk bürokráciájának sebességét, illetve a magyarok mószerolási rátáját.

Visszatérve eredeti kérdésemre, miért kiabál a média pont most? Mert ha valaki veszi a fáradtságot, és utána olvas, akkor észre veheti, hogy az új törvényben (ami már nagyon-nagyon régóta szükségszerű volt) sok értelmes és fogyasztóvédő szabályozás került rögzítésre. (Csakhogy egy apróságot említsek - talán néhány iwiw-es még emlékszik is a csoportra, ami ennek ügyében jött létre évekkel ezelőtt – a reklámok hangereje nem lehet nagyobb, mint a filmé, amiben levetítik: „A lineáris médiaszolgáltatásban közzétett reklám, televíziós vásárlás, valamint a reklám és a televíziós vásárlás közzétételét akusztikus módon jelző figyelemfelhívás átlagos vagy a néző és hallgató által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint a környező műsorszámoké.”) A felháborodást valójában az váltotta ki, hogy a törvény megsértése nem pontosan meghatározott erkölcsi értékek mentén lehetséges. A szankcionálás pedig elrettentő nagyságú: „a jogsértő előző évben elért nettó árbevételét és a jogsértés ismételtségét” figyelembe vett bírság.

Tehát a média - nem kellően artikulálva, de - azt kérdezi: mi a rossz? Persze, ezzel nem egy zen buddhista bölcsességből adódó nem-dualista gondolkodású koannal szeretne a jó és rossz egységére rávilágítani. Az ok lényegesen egyszerűbb (ha lehet bármi egyszerűbb a zennél): a médiának nincs erkölcsi magatartása. A „mindent a nézettségért” helyett új fajta gondolkodásmódot kell elsajátítani a szerkesztőknek, újságíróknak. A „mindent a közösségért” gondolkodásmódját. Elismerem, nehéz váltás. Úgy kell ezt elképzelni, mint mikor egy évek óta rendetlenkedő, hangoskodó, köpködő osztályba megérkezik a szigorú tanárnéni. Aki eddig figyelni szeretett volna, örül. A hangoskodók pedig felháborodnak, mert jelentkezni kell, ha kérdezni akarnak, és nem lehet csak úgy szívatni a gyengébbeket (lásd: Balázs-show szervezése), különben még a teremből is kiküldik őket. („7. § (1) A médiaszolgáltatók, a sajtóterméket kiadók, a kiegészít ő médiaszolgáltatást nyújtók, a műsorterjesztők az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységek végzése során a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megfelelően, e törvényben meghatározottak szerint kötelesek egymással és a nézőkkel, hallgatókkal, olvasókkal, felhasználókkal, előfizetőkkel kölcsönösen együttműködve eljárni.”).

Azt sem bánnám, ha az új törvény előírná, hogy az „ez egy hülye fasz” klisé helyett a „nem értek egyet vele, mert” szófordulatot kelljen használni. Miért lenne felháborító, hogy aki szavakkal keresi a kenyerét, az igyekezzen ezt igényesen tenni? (Vajon cenzúra az, hogy a német Bild bulvárlap nem alkalmazhatja magára a „zeitung” [újság] szót, mert a benne megjelent cikkek igazságtartalma nem éri el a törvényben előírt százalékot?) Talán itt lenne az idő megtanulni, hogyan kell emberi módon kommunikálni, és a közösségfejlesztés célját megtenni médiánk irányadójaként.

Az is kérdés, most miért nem csendben, mutyiban, úgy mond, lobbizva intézik el ezek a csoportok, hogy érdekeik érvényesüljenek? Mert ha lenne erejük, kapcsolatuk, biztos nem a nyilvánossághoz fordulnának. A nép indulatát szeretnék használni, hogy a törvényhozókra nyomást gyakoroljanak.

De valójában a törvény milyenségét az alkalmazása fogja meghatározni. Így, akik most sírnak, kicsit hasonlóak a tanulságos meséből ismerhető anyához, aki azon sopánkodik, hogy a gyermeke bölcsője fölött egy kasza lóg.

A félelem abból is táplálkozik, hogy eddig bizony - erkölcsi gátlások nélkül – könnyű volt szenzációkat gyártani. Ezt a témát legjobban a Hírszerző fogta meg. Egy cikkükben kifigurázzák az általuk vizualizált jövőbeli médiaképet: „Mi az Ön véleménye arról, hogy a Magyar Géniusz Programnak Európa-szerte csodájára járnak? Semmi, ugye? Ne tegyen magának szemrehányást – ezt a hírt mi és a hozzánk hasonló, íróasztal mögül újságot író nagyarcú jöttmentek gondosan eltitkoltuk Ön elől. „

A Magyar Géniusz Program célkitűzéseiből: „különös hangsúllyal támogatja, segíti a tehetségek felismerésének, kiválasztásának, segítésének, ők és mestereik elismerésének különböző formáit, az ezeket oktató programokat, valamint a tehetséges fiatalok kapcsolatépítését, önszerveződését, és társadalmi felelősségvállalását „ (http://www.tehetsegpont.hu/96-11462.php)

Igen. Ennek lehetett volna nagyobb publicitást biztosítani. De az olajmaffia ügye elég erős téma volt. Kármán Irén oknyomozó újságíró megverése pedig igazán aktuálissá is tette. Hol volt akkor a média hatalmas összefogása, a tömegek felhergelése? Ez lenne sajtószabadság? (A hölgy blogját érdemes olvasgatni: http://olajos.nolblog.hu/ )

Már nem is tudom, hogy az ital vagy a víz gőze zsibbaszt. Ha a sivatagban egy üveg bor lenne nálam, túlélném? Megtörlöm arcom. Kissé kiszáradtam. Iszok.

De azoknak, akik szeretik az összeesküvés elméleteket ajánlok egy bejegyzést véleményvezér blogjából: http://velemenyvezer.blog.hu/2010/12/11/szocialistak_elozetesben_kihagyott_ziccerek

Ebben arról ír, hogy a Fidesz nem használja ki a szocialista képviselők elszámoltatásban rejlő politikai tőkét. Az előzetes letartóztatások helyett (ami egyértelmű népszerűséget és szavazatokat hozna nekik) a kormánypárt a bizonytalan eredményeket hozó reformokat nyomja a médiában.

Nekem három válaszom van, miért történhet ez meg:

A: A Fidesz tök hülye, és fogalma sincs, hogyan lehet szavazókat szerezni.
B: A média inkább a reformokkal kapcsolatos negatív hírek megjelenését részesítette előnyben.
C: A kormány kommunikációs stílust szeretne váltani, és a múlt helyett a jövőre koncentrál.

 

Téved, aki azt hiszi, a Fidesz védelmében írtam le gondolataimat. Nincs szükségük a segítségemre. Pusztán a napok óta óbégató média váltotta ki belőlem ezt a reflexiót. Az emberek nagy része nem olvasta a médiatörvényt, és elég sok ember adja meg magát a belé sulykolt félelmeknek. De könyörgöm, vegyük már észre: végre történik valami ebben a „kurva országban”.

A mixer igazít az arányokon, és a vodka-narancs médiakeverék végre fogyasztható lesz.

„4.§ A médiaszolgáltatások sokszínűsége kiemelten fontos érték. A sokszínűség védelme kiterjed a tulajdoni monopólium kialakulásának, valamint a piaci verseny indokolatlan korlátozásának megakadályozására is. E törvényben foglalt rendelkezéseket a sokszínűség védelmének szempontját figyelembe véve kell értelmezni.”

 

Mindenesetre én a törvény első alapelvének első mondatában hiszek:

„A Magyar Köztársaságban a médiaszolgáltatások szabadon nyújthatók, a sajtótermékek szabadon közzétehetők, az információk és a vélemények a tömegkommunikációs eszközök útján szabadon továbbíthatók, a nyilvános vételre szánt magyarországi és külföldi médiaszolgáltatások szabadon elérhetők.”

 

De tévedhetek, mint mindenki más is. A teljes törvény elolvasható és értelmezhető önállóan: http://www.parlament.hu/irom39/01747/01747.pdf

 

A fürdés és a bor megtette a hatását. Már nem érdekel az sem, ha úgy járok, mint a bogár a képen. Kihúzom a dugót a kádból, és csak reménykedem, hogy minden, amit kiizzadtam, az örvénnyel a csatornátokba kerül.

 

Kegyelemdöfés: Vajon az a dolga az újságírónak, hogy saját véleményét képviselje, vagy az, hogy több szempontot ismertessen meg az olvasókkal?

 

 

Sablik Henrik

 

Értékelés

Cikk értékelése: 5.00 (2 szavazat)

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

2010. december 31. 21:24
Csak adalékként:)
"Kiderült : Ezért is uszít a külföldi sajtó Orbánék ellen. Régóta nem tetszik a magyar jobboldal Amerikának"
hetivalasz.hu/vilag/orban-ellen-uszitanak-34469
2010. december 30. 14:32
Korrekt cikk. Egyet értek a szerzővel! Ami a -"világban" - a médiatörvénnyel kapcsolatban megy az várható volt, mint ahogy az is, ahogyan a balliberális média hisztériázik.
ilyen ziccert nem hagyhatnak ki. Remélem,- már csak a méltóságunk okán is,- hogy a kormány kitart és megmutatja a világnak, hogy nem a Washington Post és nem a Süddeutsche Zeitung irányít nálunk.


Érdemesek

 

 

csaladivilag

Szeriőz

Árnyékkormány

Hagyományok Újrahasznosítása

ad6kap6

Szociális bolthálózat