Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Élőlánc hírlevele

Élőlánc a budapesti belvárosért! Hány lépés a láp? Jelentés a "dunakeszi frontról"! Az új alkotmány koncepciója!

  Kedves Olvasó!

 

Ismét a nyilvánosság erejére van szükség a főváros építészeti örökségének védelmében: ezúttal a világörökségi övezethez tartozó Bécsi utca többek közt eklektikus építészeti és kultúrtörténeti emlékei állnak egy újabb, a házak fölé emelkedő, szivar alakú üvegpalota tervei útjában. Az alábbiakban a péntek délutáni, Kristóf téri tiltakozásra és élőláncra invitálunk és a tervezett nagyberuházás elleni állásfoglaláshoz való csatlakozásra buzdítunk -- ezen kívül a dunakeszi tőzegláp védelmének újabb fordulatairól tudósítunk, felhívjuk a figyelmet a zöldombudsman alkotmányozást érintő javaslataira és ajánlásaira, és a budapesti Írók Könyvesboltjába, "Az ember fáj a földnek" című ökofilozófiai tanulmánykötet jövő keddi bemutatójára is hívjuk a kedves olvasót.

Üdvözlettel:
a szerkesztők

***

Tartalom
2010. október 5.

1) 2010. október 8. (péntek) 15 óra, Budapest, Kristóf tér: Élőlánc a budapesti belvárosért
2) Felhívás a tervezett nagyberuházás elleni nyilatkozathoz való csatlakozásra
3) Hány lépés a láp? Jelentés a "dunakeszi frontról": küzdelem a terepen és a bíróságon
4) A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának javaslatai az új alkotmány koncepciójának kidolgozásához
5) Könyvbemutató: "Az ember fáj a földnek" (Utak az ökofilozófiához)

***

1) E hét péntekén, nyolcadikán délután három órakor kezdődik Budapest belvárosában, a Kristóf téren az a tiltakozó demonstráció, amelyet a főváros építészeti örökségének védelmében szervezünk és amelyre minden egyetértő olvasónkat és szimpatizánsunkat szeretettel várjuk. A http://www.elolanc.hu/index.php/epitett-kornyezet/111-beharangozo/10363 címen olvasható felhívásunk: "A történelmi városszövet, az utca- és telekrendszer, a különböző korú épületek együttese évszázadok emlékezetét hordozza. Ebből ítéltek bontásra többet is a Bécsi utcában". "Helyére [...] a városképbe nem illeszkedő üvegpalotát építenének a házak fölé emelkedő, szivar alakú építménnyel. [...] A tervhez a nyár derekán neves építészek adták jóváhagyásukat, annak ellenére, hogy az sem a fővárosi szabályozási tervnek, sem a Világörökség-zóna előírásainak nem felel meg. [...] A budapesti belváros ilyen mértékű átrajzolása az UNESCO által adományozott világörökségi cím elvesztésével járhat. [...] Ne fordulhasson az elő, hogy bármiféle korszerűségre hivatkozva, a magasabb rendű jogszabályoknak fittyet hányva, szakmai és civil szervezetek tiltakozását figyelmen kívül hagyva döntsenek a fejünk fölött ilyen horderejű ügyben! [...] Rendezvényünk végén élőláncot alkotunk a veszélyeztetett épületegyüttes körül." Védjük meg a budapesti építészeti örökséget! Tiltakozzunk együtt Budapest történeti belvárosának szétzúzása ellen!

2) A történeti értékek rombolása elleni tiltakozásukat azok is kifejezhetik, akik pénteken délután nem tudnak részt venni a demonstráción: a http://epiteszforum.hu/node/16452 címen, az Építészfórum honlapján lehet csatlakozni ahhoz a tiltakozó nyilatkozathoz, amelyet öt Ybl-díja építész kezdeményezett és amelyet eddig közel ötezren írtak alá, köztük neves újságírók, urbanisták, közéleti személyiségek. Az állásfoglalás teljes szövege a fenti címen olvasható: ha egyetért az abban foglaltakkal, ugyanitt csatlakozhat névvel, továbbá a kezdeményezéshez kapcsolódó, ún. Facebook-csoport segítségével is. Köszönjük, ha -- például hírlevelünk továbbításával -- mások figyelmét is felhívja a demonstrációra és a tiltakozásra.

3) Az elmúlt időszakban az Auchan és a dunakeszi önkormányzat vezetése és a terület korábbi tulajdonosa összehangolt támadást indított a láp védelmében fellépők ellehetetlenítése érdekében (http://www.greenfo.hu/kapcsolodo/kapcsolodo_item.php?table=hirek&azonosito=25509). A nyár folyamán több feljelentéssel próbálkoztak: a legabszurdabb az az -- alaptalannak bizonyult -- vád volt, mely szerint a horgászegyesület szennyvize veszélyezteti az Auchan tulajdonában lévő terület élővilágát: Rágalmazásért és ún. becsületcsorbításért feljelentették a tavaly karácsony előtt készült, képekkel is gazdagon illusztrált, kitűnő reklámújság-paródia készítőjét. Két héttel ezelőtt az Auchan elkezdte kiirtani a láp nyugati részének növényzetét: a National Geographic http://www.ng.hu/index.php?act=napi&rov=1&id=15483 oldalán található tudósítást felhasználó, elgondolkodtató képekkel illusztrált anyagunk Vágják a fát Dunakeszin! címmel a http://www.elolanc.hu/index.php/dunakeszitozeglap/10361 oldalon olvasható. A cég által közreadott sajtóanyagban -- lásd a http://www.freeweb.hu/tozegto/auchan-sajto.pdf címen, a lápvédők észrevételeivel kiegészítve -- cinikus módon parlagfű elleni kötelező védekezésként állították be az őshonos fűzfák kivágását és a lápcserjés kiirtását. A növényzet elpusztításával megbízott, tettenért vállalkozó elmondásából, a http://www.noltv.hu/video/3009.html címen található amatőr videofelvételből kiderül, hogy az Auchan megbízásából Kecskeméthy Géza -- akkor még hivatalban lévő -- polgármester közbenjárására minden növényt ki kell irtaniuk a területen. A természetvédelmi felügyelőség a múlt héten hivatalos helyszíni szemlét tartott a láp keleti részén. Megállapítást nyert, hogy a terület minden szempontból eleget tesz az ún. ex lege védendő láp kritériumainak. Emlékezetes, hogy az Auchan és a dunakeszi önkormányzat, valamint a terület korábbi tulajdonosa pert indított a természetvédelmi főfelügyelőség ellen, és azt kérte a bíróságtól, hogy a láp létének és kiterjedésének vizsgálata se induljon el a perek lezárultáig. A terület tervezett beépítése támogatóinak törekvése ellenére a közeljövőben sor kerül a láp nyugati részének vizsgálatára is. Amennyiben erről a területről is bebizonyosodik, hogy védendő érték, a beruházás végleg kútba esik. A legfrissebb hír, hogy a tiltakozók e hét hétfőjén kapták kézhez a Pest Megyei Bíróság végzését -- lásd a http://www.freeweb.hu/tozegto/birosag.pdf címet --, amely az Auchant eltiltja "minden olyan magatartástól, amely a terület természetes állapotát megváltoztatja", arra az időre, ameddig a láp kiterjedésének megállapítására irányuló eljárás be nem fejeződik.

4) Az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának elnöke felkérte -- más közjogi méltóságok közt -- a négy ombudsmant, hogy osszák meg a bizottsággal az alkotmányozás folyamatával, s a koncepcióval kapcsolatos előzetes javaslataikat. Fülöp Sándornak, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának válasza (2010 szeptember 30.) a http://www.jno.hu/hu/?&menu=aktualis&doc=alkotmany-hir-1001 címről érhető el. Két idézet: "A környezet védelmének fontossága és a fenntartható fejlődés követelménye a legutóbbi átfogó alkotmányozás óta eltelt 20 évben még hangsúlyosabbá vált. Az elkövetkező évtizedek gazdasági, társadalmi fejlődését várhatóan éppen a természeti erőforrások (ivóvíz, energia, termőtalaj stb.) szűkössége befolyásolja a legmarkánsabban. Ezért alapvető fontosságú, hogy a jogrendszer alapjának tekinthető norma, azaz maga az alaptörvény fogalmazza meg az állam elkötelezettségét, hogy a jövő generációk iránti felelősségétől áthatva kívánja társadalmi politikáját és fejlődését alakítani." "Az előttünk álló évszázad objektív kihívásaival szembesülve -- és itt megkerülhetetlen a természetes rendszerek és a tőlük függő emberi közösségek fenntarthatóságának kérdése -- fontosnak tartjuk, hogy az új alkotmány rögzítse többek között a következő alapelveket: a fenntarthatóságot mint a természet és a jövő nemzedékek élethez való jogából szükségszerűen fakadó elvet, az elővigyázatosság, a megelőzés, továbbá a szubszidiaritás és a szolidaritás elvét mint a demokratikus jogállam működésének két alapelvét."

5) Lányi András "Az ember fáj a földnek" (Utak az ökofilozófiához)
című, a L'Harmattan Kiadó gondozásában megjelenő válogatott tanulmánykötetének bemutatójára
2010. október 12-én, kedden 17 órakor kerül sor Budapesten, az Írók Könyvesboltjában (Andrássy út 45.),
ahol a szerző Fülöp Sándorral, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosával
és Schneller István építésszel -- valamint az érdeklődőkkel -- beszélget a könyvről
(http://elolanc.hu/index.php/elolanc/57/10365).

 

***

Ha egyetért céljainkkal, kérjük, támogassa munkánkat. Szükségünk van természetbeni és pénzügyi támogatásokra is.
Jelentkezését várjuk itt,
adományait pedig a 10405004-49565354-56551009 számlaszámra.

***

Véleményét, kérdését szívesen fogadjuk. Örömmel vesszük, ha Ön vagy szervezete munkánkhoz szeretne kapcsolódni, azt segíteni -- alábbi elérhetőségeinken várjuk jelentkezését.

www.elolanc.huiroda@elolanc.hu
postacím: 2422 Mezőfalva, Petőfi Sándor u. 4.

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.