Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Beszéljünk a kerekesszékes hintáról

Válasz a Vastagbőr oldalon "Egészséges gyerekek használják a margitszigeti kerekesszékes hintát – szülői támogatással" címmel megjelent írásra.

Tisztelt Átlátszó és Vastagbőr!

 

A Egészséges gyerekek használják a margitszigeti kerekesszékes hintát - szülői támogatással címmel közzétett írásukra reagálnék néhány sorban. (http://vastagbor.atlatszo.hu/2014/07/06/egeszseges-gyerekek-hasznaljak-a-margitszigeti-kerekesszekes-hintat/)

Pár éve laikusként fogtam hozzá, hogy Magyarországon is megjelenjenek a kerekesszékes hinták. Hosszú történetet kellene megírnom ahhoz, hogy teljes képet kapjanak arról, milyen nehézkes is egy ilyen hinta telepítése. Erről az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a játszótéri eszközökben a magyarországi szabályozás lényegesen szigorúbb az európainál. Ezért kell kerítéssel körbe venni a hintát, és megfelelő figyelmeztetéseket kitenni.
Mikor először kerestem meg a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központját  (MEREK) mi is azért vetettük el a jelenleg elérhető hintákat, mert nem felelt meg az integrációs elképzeléseinknek.

Írásukban, úgy érzem, sok minden keveredik. A cikket elolvasva a cím arra utal, hogy a kerekesszékes emberek nem egészségesek. Ezzel nem értek egyet. A mozgáskorlátozottság nem feltétlenül jár együtt az egészség hiányával. A helyes kifejezés az egészséges helyett az ép lenne.
Írásukban felháborodnak azon, hogy kerekesszék nélkül használják a kerekesszékes hintát, majd a társadalom szemére vetik az integráció hiányát. Ez annyira ellentmondásos, hogy írásban hosszú oldalakra lenne szükség az itt rejlő tévedések részletes magyarázatára. Most itt csak annyit jegyzenék meg, hogy az integráció (mely már önmagában is meglehetősen kellemetlen szó, hiszen implicit tartalmában arra utal, hogy valamit kizártunk, amit nem kellett volna) akkor valósul meg, ha a kerekesszékes és e szék nélküli emberek együtt játszanak. Ha ez nem valósulhat meg az érvényes jogi keretek között (a jelenlegi hintákat nem lehet kerítés nélkül a létező játszóterekre telepíteni), akkor miért ne mehetnének az ép gyerekek az adott hintákhoz, ahol lehetőségük van arra, hogy együtt játszanak a kerekesszékesek gyerekekkel? Nem hinném, hogy bármelyiküknek is problémát jelentene ez. Sőt! Egymás lehetőségeinek megismerése hozhat közelebb minket egymáshoz.

Nem is kívánok erre több időt vesztegetni. A lényeg, hogy valami elkezdődött, és ez a fontos. Jó lenne, ha végre nem a negatív tartalmak lennének hangsúlyosak.

Mint mondtam, pár éve kezdtünk bele abba, hogy igazán jó, integrációra alkalmas hintát hozzunk létre. A MEREK mellett a Faberland Kft. és a BME Ipari termék- és formatervező mérnök szakának három hallgatójával dolgozunk együtt, hogy olyan kerekesszékes hinta szülessen, amit mozgáskorlátozott és ép gyermek együtt tud használni.
Amint a projekt állapota megengedi, sajtótájékoztatót tartanunk. Reméljük, a téma publikálásában partnereink lesznek a jövőben.

 

Kérdéseikre szívesen válaszolok.

Üdvözlettel:

Sablik Henrik
közösségi alkotó

 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.