Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Lápi pócokat telepítettek Szadán

A veszélyeztetett halfajt sikerült fogságban szaporítani – az innen származó kishalakat két kis tóba helyezték el.

A lápi póc, amely a „sebezhető” kategóriában szerepel a Nemzetközi Vörös Könyvben, hazánkban fokozottan védett, 100.000.- Ft. az eszmei értéke. Elterjedésének fő területe a Kárpát-medencére esik, így igazi hungarikumnak számít. Az elmúlt évszázadok mocsár- és láp lecsapolásai következtében élőhelyeinek száma a korábbi töredékére zsugorodott. Napjainkban a csatornakotrások és az Ázsia felől terjeszkedő, ragadozó amurgéb miatt pusztulnak az állományai.

A halfajt fenyegető veszélyeket felismerve a Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület 2008-ban indította el a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogramot – a cél a hazai állomány megőrzése és gyarapítása, a faj hosszú távú fennmaradása érdekében. A program keretében Dr. Müller Tamásnak, a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszék munkatársának sikerült szaporítani az egyébként akváriumban nehezen szaporodó halakat. A 15 anyahal által lerakott ikrákból 500 fiatal egyedet sikerült nevelni. 

„Az elmúlt két évben négy darab kis tavacskát alakítottunk ki a lápi pócok számára” – mondta el Tatár Sándor, a civil szervezet munkatársa. Szada önkormányzata azzal támogatta a programot, hogy a mostani telepítés területén szabad kezet adott a természetvédőknek, hogy vizes élőhelyeket alakítsanak ki. A Tavirózsa Egyesület és a Szent István Egyetem képviselői május 31-én 100 darab lápi pócot telepítettek az így kialakított tavak közül kettőbe. Az akváriumi előnevelés után kiengedett egyedek eszmei értéke összesen 10 millió forint. 

Forrás: www.greenfo.hu

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.