Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

KOLONTÁRI X-FAKTOR

Vörösiszap – még a csapból is ez folyik. Felvilágosult, mindig naprakész emberként is már kikapcsolnám a rádiót, és a televízó készülékemhez tartózó nyomógombokkal inkább Brazíliába utaznék egy nyálas szappanopera erejéig. Kolontáriként rádióból, napilapokból, három televíziós csatorna híradóiból, ismerõseimtõl, barátaimtól, vagyis a falusiaktól is érdeklõdöm. Az információáradatok áramlása közben érzem, IGEN! Én egy földönkívüli teremtmény vagyok, az én falucskám pedig a maga összes lakójával maga az X-Faktor. Tisztelt utasaink! Az ûrhajó kilövésre kész, kérjük a biztonsági öveket bekacsolni. Úticélunk 2010 a Föld nevû bolygó; Európa, Magyarország, Dunántúli-középhegység, Bakony, végállomás: Kolontár.

A világ ici-pici pontja, ahol befolyásos cégvezetõk képesek hallgatni és másokat elhallgattatni, és ezzel eddig nem látott vegyi katasztrófát okozni. 3-5-7-9-11 vagy netán 17? Nem matematika óra és nem prímszámok kiválogatása a feladat.
Hogy pontosan hány halálos áldozat van abban a helyzetben, amikor csak a külföldi médiát engedik át az ellenõrzési pontokon, a kérdésekre talán a következõ évezredben megkaphatjuk a helyes választ. Ha viszont valakinek túl messzetûnõ galaktikus utazásunk, a könnyebb emészthetõség jegyében, maradjunk az egyik kereskedelmi tv-csatorna legújabb tehetségkutató versenyénél, az X-Faktornál.

Ha te is részese akarsz lenni a legendának, költözz Kolontárra! Minden kolontári lakóban ott van az a bizonyos X.

Kezdjük a bizonyos mentoroknál!

A helyi mentorok csapatát erõsíti az ismét bizalmat szavazott polgármester, a tisztelt képviselõ-testület és a pedagógusok. Míg a tv-s változatban erõltetett, cinikus szóváltások és pihentagyú poénok adják a mûsor gerincét, addig a „falusi” mentorok hellyel-közzel megállják a helyüket nappal, majd ha jön az éj sötétje – a téli idõszámítás is nekik kedvez- rohannak idõközben felszívódott családjukhoz. Képviselõnek, köztisztviselõnek lenni egy az Isten háta mögötti csehóban igen nagy elismeréssel jár, katasztrófa idején pedig igen nagy tudással párosul. Akinek a közhelyek dallama még nem cseng a fülében; „ a tudás hatalom, a hatalom pedig pénz”... A lakosságot visszatelepíteni, és saját családunkat, gyermekeinket menteni, valóban rém egyszerû megoldás.

HOZZÁVALÓ RECEPT
1, Végy néhány csipetnyi megbízható szakembert, a vörösiszap káros hatásainak vizsgálatára!
2, A porterhelési eredményeket vizesautóval alaposan megtisztított területeken, a szélirány figyelmen kívül hagyásával végezd!
3, A lakosságot kérd, járjanak esõtáncot, de feledkezz meg a csapadék lehetséges következményeirõl. (A másik szivárgó gát 50 cm múlva megtelik, a káros anyagok talajvízbe történõ bejutása beláthatatlan eredményekhez vezethet).
4, Konkrét kérdésekre kitérõ válaszokat adj!
5,Ügyelj, hogy lakossági fórumot ritkán tarts, az eddigi magasabb számú daganatos megbetegedéseket véletlenül se érintsd!
6, Témaválasztásod legyen alaposan megfontolt, nyugalmat árasztó.

A lakókat (hetekre beosztva) az alábbiakkal nyugtasd:
„Jó a levegõ, nyugodtan visszaköltözhet, de a maszk viselése ajánlott.”
„Jó a levegõ, jobb, mint a katasztrófa elõtt volt.”
„Jó a levegõ, de azért nyugodtan többször járjon orvosi ellenõrzésre!”
„Jó a levegõ, de a gyermekek minél kevesebb idõt tartózkodjanak a szabadban.”

Szereplõink sokféle képpen mutatják be dalaikat. Néhányuk faluszeretõ és hagyományõrzõ, aki saját egészségügyi állapotát sem kímélve homokba dugott fejjel érzékeli a hiperszuper, nehézfémes, édes-savanyú, szájszárazságot kiváltó friss falusi levegõ hatásait.

Vannak a kétségbeesettek, akik szívesen mennének mentorjaik után, de nincs megfelelõ anyagi tartalékuk, lakóhelyük elhagyására.

Vannak, akik költöznének, és helyükre devecseri károsultak települnének, de mivel a cigányság nem díszpéldány számba sorolható, az árja faj feljelentésekkel fenyegetõzik.

Vajon ki jár jobban?
Öt év múlva a szép, új csili-vili 270.000 Ft + ÁFA/négyzetméteres áron elkészült BIO-faluban maradni kísérleti patkányként, vagy lehetõség szerint, kitartani és új életet kezdeni egy árvíz- és iszapmentes övezetben?
Pusztán a kérdés hatékonysága szempontjából jobb lett volna feltennem azt a kérdést, ha az X faktorosok (a tv-adás) az egyik zsírégetõ diétát is reklámozó cég ételeit fogyasztják, miért fõznek?

Tán mert unnak énekelni és olyan sok idejük van?

Öt év rengeteg idõ, akarva-akaratlanul rengeteg dolgot felejtünk, és addig sok víz lefolyik a Torna patakon.

De majd egyszer a messzi jövõben jön egy második Vujity Tvrtko, és akkor ismét borzadunk, ahogy tettük pár éve...

2010.11.08.

Kardos Szabina

 

Forrás: PrHerald

 

Értékelés

Cikk értékelése: 5.00 (1 szavazat)

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.