Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Immigropoly - Játék a vándorlásról

Interjú Vörös Zoltánnal, az Immigropoly egyik készítőjével - célokról és Afrikáról.

Pontosan kik vagytok, mikor "jöttetek létre"?

Cégünk, az IDResearch Kutatási és Képzési Kft. 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy napjaink globalizálódó világában a különböző tudományterületek közötti együttműködés és átjárhatóság fontosságát hangsúlyozza.

Milyen célkitűzéseitek vannak?

Alapvető célkitűzésünk, hogy különböző kreatív ötletek megvalósításán keresztül, innovatív módon hívjuk fel a figyelmet a 21. század új kihívásaira. Itt elsősorban a terrorizmust, a biztonságpolitikai kérdéseket, az ökológiai problémákat, a globalizációt, a migrációt, a környezetpolitikát, a fejlődő világ gondjait és az átalakuló nemzetközi folyamatokat említhetjük. Mindezt kutatásokkal, illetve a kutatási eredmények közzétételével, információs kampányok lefolytatásával és tudományos-ismeretterjesztő kiadványok megjelentetésével igyekszünk elérni.

Mi a profilotok?

Elsődleges profilunk a társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés. Ennek érdekében szoros kapcsolatokat alakítottunk ki az egyetemi szektorral, mely biztosítja a tudományos hátteret, a civil szektorral, mely a független döntéshozatal letéteményese és egyéb gazdasági társaságokkal. Évek óta kiemelt figyelemmel kísérjük az Európai Unió fejlesztési politikáját, a közösség és Magyarország ifjúságpolitikáját, öko- és klímapolitikai döntéseit, valamint migrációs és integrációs politikáját. Feladatunknak érezzük a tudomány és kultúra felkarolását, az értékközvetítést, ezért minden olyan kutatásba szívesen kapcsolódunk be partnerként, közreműködőként, vagy kivitelezőként, melynek középpontjában társadalmilag hasznos tevékenységek állnak. Mindemellett promóciós kiadványok, folyóiratok, tanulmánykötetek és monográfiák teljes körű nyomdai előkészítésével,honlaptervezéssel és tartalomfejlesztéssel, valamint rendezvényszervezéssel is foglalkozunk.

Honnan jött a játék ötlete?

A játék ötlete egy 2009-es, "Itt vagyunk!" című kutatásból indult. Ekkor az Európai Integrációs Alap (EIA) támogatásával lehetőségünk nyílt arra, hogy egy 9 hónapos, előadásokkal, cikksorozattal tarkított kommunikációs kampányt folytassunk a hazánkban élő harmadik országbeli állampolgárok sikeres beilleszkedését illetően. A projekt keretében létrehoztuk a www.ittvagyunk.eu internetes portált, melyre migrációval kapcsolatos jogszabályokat, tanulmányokat, cikkeket, kérdőíveket, és bevándorlókkal készített interjúrészleteket töltöttünk fel. Az ily módon kialakított struktúrát tovább akartuk fejleszteni, ezért ismét pályáztunk az EIA-hoz. Az újabb "Feketén-Fehéren - Itt vagyunk!" nevű projektben már kimondottan a hazánkban élő afrikaiakkal foglalkozunk, melynek - sok más tevékenység mellett - csupán egyik eleme volt az Immigropoly kialakítása.

Könnyű volt a kivitelezés, vagy esetleg voltak nehézségek is? Ha voltak, miben álltak ezek a nehézségek?

A kivitelezés zökkenőmentesen zajlott, mely nagyban annak köszönhető, hogy évek óta kiváló munkakapcsolatot ápolunk a játékot leprogramozó MarkCon Informatikai Kft.-vel. Természetesen rengeteg ötletelésre és egyeztetésre volt szükség a két fél között, hiszen össze kellett hangolnunk az általunk elképzelteket a rendelkezésünkre álló anyagi forrásokkal. Mindemellett folyamatosan dolgoztunk a szöveges részek megírásán, a kérdések összeállításán, a karakterek történetén, és a grafikán. Közben pedig rendszeresen konzultáltunk a MarkCon fejlesztőivel, és az elkészült anyagokat átadtuk nekik programozásra.

5. Mit vártok a játék elterjedésétől? Szemléletváltást? Új lehetőségeket? A téma felé irányuló nyitottabb szemléletet?

Igen, a szemléletformálás cégünk egyik alapköve. A projekt, és ezzel együtt az Immigropoly legfőbb törekvése pedig a jelen helyzet megismertetése a közvéleménnyel, azon belül is kiemelt hangsúlyt fektetve a jövő generációja tájékozottságának és tudásának bővítésére, ezáltal a fiatalok jártasságot szerezhetnek a migrációs kérdésekkel kapcsolatban, így megteremtődhet a társadalmi nyitottság és integráció, valamint a bevándorlás szükségszerűségének felismerése, továbbá egy egységes, mindenki számára kedvező koncepcióval rendelkező bevándorlási politikai kialakítása és megalkotása. Egyértelműen az a cél, hogy legyünk be- és elfogadóak másokkal szemben, ismerjük meg a körülöttünk lévő világot, és ne legyünk idegenellenesek.

Miért épp Afrika?

Cégünk alapító-ügyvezetője, Dr. Tarrósy István Afrika-kutatóként úgy gondolta, hogy az egyetemi afrikanisztika oktatás mellett az Afrika kutatás egy gazdasági társaságba importálva hatékonyabban tudja felhívni a közvélemény figyelmét a kontinens sokszínűségére. Éppen ezért arra törekszünk, hogy a földrész napos- és árnyoldalát, mindennapjait, földrajzi-ökológiai adottságait, politikai életét és történelmét sztereotípiamentesen bemutassuk.

 

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.