Szerkesztőség

Belépés

Regisztráció

Jelszó emlékeztető

 

Rovatok

Keresés

mese az élet

 

 

Kérdés esetén: sablik@mentropia.hu

 

Halcsaliként végzi a folyami delfin

Az amazonasi folyami delfin állománya erőteljesen megcsappant az elmúlt évtizedben. A jelenség oka, hogy kiváló halcsali készül belőle. Mindössze 5 természetvédelmi őr hivatott magakadályozni a régóta illegális delfinvadászatot 1,4 millió négyzetkilométeren.

Az amazonasi folyami delfin (Inia geoffrensis) a három ismert valódi folyami delfin faj legnagyobbika. Testhossza elérheti a két és fél métert, testsúlya a 180 kilogrammot. Súlyát egyrészt zsíros húsa okozza, és ez a veszte is. 
A kolumbiaiak ugyanis igen kedvelik a Calophysus macropterus elnevezésű harcsafajt, amely pedig zsíros hússal könnyűszerrel kifogható. A piracatinga néven is emlegetett harcsa Brazíliából Kolumbiába irányuló exportja megháromszorozódott az elmúlt három évben. 

Az ízletes hal kilójáért mintegy 140 forintnyi pénzt kapnak a halászok, egy leölt folyami delfin húsa pedig ötszáz kiló piracatinga kifogásához elegendő. Ezzel pár éjszaka alatt megkereshető a brazil minimálbér kétszerese. A gyors profit egyre több halászt vonz a folyóhoz, hogy leölje a békés emlősöket. Még csak vadászni sem kell rájuk - a kíváncsi delfinek odaúsznak a hajókhoz, ahonnét azután megszigonyozzák őket.

Minderről Vera da Silva számolt be, aki a brazil Amazonas-kutató Intézet (INPA) számára vizsgálja a delfineket. A projekt 17 éve tart, azóta a megfigyelt folyószakaszon minden évben mintegy hét százalékkal csökkent a folyami delfinek száma. Tíz éve a pusztulás elsődleges oka a csalihús beszerzése. 
Mindössze 5 természetvédelmi őr hivatott magakadályozni a régóta illegális delfinvadászatot 1,4 millió négyzetkilométeren - Magyarország területének tizenötszörösén. - Jelen pillanatban az erdőirtásra irányul a kormány figyelme - magyarázta Andrey Silva, a brazil környezetvédelmi hatóság (Ibama) szóvivője a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.

A faj állománynagyságáról semmi biztosat nem lehet tudni. A veszélyeztetett állatok vörös könyvében a folyami delfin "hiányos adatbázis" címszó alatt szerepel. A WWF természetvédelmi szervezet becslései nemrégiben tízezer egyedre jutottak, ami stabil populáció lenne. A brazil természetvédők azonban másképp látják a helyzetet, tudván, hogy az utóbbi időkben pusztán egy 11 ezer hektáros területet lefedő folyószakaszon 1500 kizsigerelt delfint számoltak meg évente.


Forrás: www.greenfo.hu

 

Értékelés

Még nem érkezett értékelés erre a cikkre.

A cikk értékeléséhez be kell lépned.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.

 

Hozzászólások

Nincs hozzászólás.